10.8.13

Ομπάμα: Μεγαλύτερη διαφάνεια στα προγράμματα παρακολούθησης...

Την ανάγκη να υπάρξει μεγαλύτερη διαφάνεια στα προγράμματα παρακολούθησης που εφαρμόζουν οι ΗΠΑ, υπογράμμισε ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα υποσχόμενος ότι θα προχωρήσει σε...
μεταρρύθμιση του «Πατριωτικού Νόμου» (Patriot Act) που επιτρέπει τη συλλογή προσωπικών δεδομένων των πολιτών.
«Δεδομένου του ιστορικού καταχρήσεων που έχουν γίνει από κυβερνήσεις, είναι ορθό να έχουμε ερωτήματα για τις παρακολουθήσεις, ιδίως επειδή η τεχνολογία αναδιαμορφώνει κάθε πλευρά της ζωής μας», είπε ο Ομπάμα σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Λευκό Οίκο.
Για το σκοπό αυτό, παρουσίασε συγκεκριμένα βήματα που μπορούν να γίνουν ώστε να διορθωθούν οι αβλεψίες των προγραμμάτων αυτών αλλά και να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών στην κυβέρνηση.
Ο αμερικανός πρόεδρος είπε ότι θα συνεργαστεί με το Κογκρέσο προκειμένου να τροποποιηθεί το άρθρο του Πατριωτικού Νόμου που επιτρέπει τη συλλογή τηλεφωνικών αρχείων και επανέλαβε ότι δεν επιτρέπεται στην κυβέρνηση να ακούει τις τηλεφωνικές κλήσεις πολιτών χωρίς να έχει εκδοθεί ένταλμα προηγουμένως για κάτι τέτοιο.
«Μπορούμε και πρέπει να έχουμε περισσότερη διαφάνεια στα προγράμματα παρακολούθησης», τόνισε ο Ομπάμα, σημειώνοντας ότι η Ουάσινγκτον μπορεί να θέσει περιορισμούς στη χρήση τους.
Οι ΗΠΑ δεν ενδιαφέρονται να κατασκοπεύουν τους απλούς πολίτες, πρόσθεσε, τονίζοντας ότι οι παρακολουθήσεις γίνονται για να προστατεύονται η χώρα και οι σύμμαχοί της ενώ ανακοίνωσε ότι για την προστασία των πολιτών θα διορίσει έναν υπεύθυνο για την προστασία της ιδιωτικής ζωής στην NSA.
«Η Ουάσινγκτον θα πρέπει να επανεξετάσει τη σχέση της με τη Ρωσία»
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε ακόμη πως η Ουάσινγκτον θα πρέπει να κάνει ένα «διάλειμμα» για να επανεκτιμήσει τη σχέση της με τη Μόσχα.
«Το τελευταίο επεισόδιο είναι απλώς άλλο ένα σε μια σειρά από διαφορές αντιλήψεων που είδαμε τους τελευταίους μήνες», είπε ο αμερικανός πρόεδρος αναφερόμενος στη Συρία, στα ανθρώπινα δικαιώματα και σε άλλα θέματα.
«Σημείωσε ότι είναι ενδεχομένως ορθότερο να γίνει ένα διάλειμμα για να επανεκτιμήσουμε προς τα πού πηγαίνει η Ρωσία, ποια είναι τα βασικά συμφέροντά μας και να ρυθμίσουμε τη σχέση έτσι που να κάνουμε πράγματα που θα είναι καλά για τις ΗΠΑ και, ελπίζουμε, για τη Ρωσία επίσης», πρόσθεσε.
«Ειλικρινά, σε μια σειρά από θέματα όπου πιστεύουμε ότι μπορούμε να επιτύχουμε κάποια πρόοδο, η Ρωσία παραμένει αμετακίνητη», είπε ο Ομπάμα. «Θα εκτιμήσουμε σε ποια θέματα η σχέση μπορεί να προάγει τα συμφέροντα των ΗΠΑ και να αυξήσει την ειρήνη και τη σταθερότητα και την ευημερία σε όλο τον κόσμο. Όπου μπορεί, θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε μαζί τους, όπου έχουμε διαφορές, θα το πούμε με σαφήνεια», τόνισε.
«Σαν ένα παιδί στο πίσω μέρος της τάξης και βαριέται ο Πούτιν»
Πάντως ο Ομπάμα αρνήθηκε ότι έχει κακές σχέσεις με τον Βλαντιμίρ Πούτιν λέγοντας ωστόσο ότι ο ρώσος πρόεδρος μερικές φορές φαίνεται «σαν ένα παιδί που κάθεται στο πίσω μέρος της τάξης και βαριέται».
«Ξέρω ότι στους δημοσιογράφους αρέσει να επικεντρώνονται στη γλώσσα του σώματος και έχει αυτό το ύφος, που μερικές φορές μοιάζει με το παιδί που κάθεται στο πίσω μέρος της τάξης και βαριέται. Αλλά η αλήθεια είναι ότι όταν έχουμε μεταξύ μας συνομιλίες, πολλές φορές είναι πολύ παραγωγικές», είπε ο Ομπάμα.
«Οι οργανώσεις που συνδέονται με την Αλ Κάιντα παραμένουν επικίνδυνες»
Οι περιφερειακές ομάδες που συνδέονται με την Αλ Κάιντα εξακολουθούν να συνιστούν σοβαρή απειλή μολονότι η κεντρική διοίκηση της οργάνωσης έχει εξαρθρωθεί, υποστήριξε ο Ομπάμα.
Η δήλωση του αμερικανού προέδρου έγινε λίγες ημέρες μετά την απόφαση των αμερικανικών αρχών να κλείσουν περίπου 20 διπλωματικές αποστολές τους σε πολλές μουσουλμανικές χώρες επικαλούμενες τον κίνδυνο επιθέσεων.
Ο Ομπάμα δικαιολόγησε την απόφαση αυτή υποστηρίζοντας ότι η Αλ Κάιντα έχει κάνει «μεταστάσεις». Απέρριψε επίσης τον υπαινιγμό ενός δημοσιογράφου ότι το κλείσιμο των πρεσβειών έρχεται σε αντίθεση με τη δήλωση που είχε κάνει ο ίδιος τον Μάιο ότι η Αλ Κάιντα έχει αποδεκατιστεί.
«Μολονότι οι τρομοκράτες είναι λιγότερο πιθανό να διαπράξουν θεαματικές επιθέσεις στις ΗΠΑ όπως αυτή της 11ης Σεπτεμβρίου, έχουν την ικανότητα να επιτεθούν στις πρεσβείες μας στις επιχειρήσεις μας να αποσταθεροποιήσουν σε χώρες με αδύναμες υπηρεσίες ασφαλείας», τόνισε.
Πηγή: ΑΜΠΕ,

Δεν υπάρχουν σχόλια: