9.8.13

Η μάχη των Συνόλων...




Καλά νέα για τα Μουσικά Σύνολα της ΕΡΤ; Ας μην προτρέχουμε. Το μόνο σίγουρο είναι πως ...
κάτι κινείται, δίνοντας και πάλι ελπίδες στους απελπισμένους μουσικούς των τριών Μουσικών Συνόλων της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, που βρέθηκαν στο δρόμο μετά τον ξαφνικό θάνατο της ΕΡΤ.
Ποιος δεν θυμάται αυτή την εικόνα;
Ποιος δεν θυμάται αυτή την εικόνα;
Ο Λουκάς Καρυτινός, γνωστός αρχιμουσικός της Λυρικής Σκηνής, μας είπε ότι έχει «ως πρώτη προτεραιότητά του τη διατήρηση των ιστορικών συνόλων». Θυμίζουμε πως η Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ είναι η αρχαιότερη ελληνική συμφωνική ορχήστρα - δημιουργήθηκε το 1938 και δεν την ακούμπησαν ούτε καν οι Γερμανοί...

Ο Λουκάς Καρυτινός δεν είναι ο μόνος υποστηρικτής των τριών συνόλων. Οπως έγραψε σε κείμενό του, την επιβίωσή τους θα υποστηρίξει σθεναρά και ο συγγραφέας Χρήστος Χωμενίδης, ενώ δεν θα μπορούσαμε να φανταστούμε κάτι διαφορετικό για τον πρόεδρο της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών Θεόδωρο Φορτσάκη.

Πριν από λίγες μέρες προκηρύχθηκαν 138 θέσεις μουσικών για το μεταβατικό σχήμα. Είναι προφανές (και από το νούμερο, αλλά και από το γεγονός ότι απαιτείται πενταετής προϋπηρεσία) πως η προκήρυξη αυτή «φωτογραφίζει» τους μουσικούς που είχαν σύμβαση αορίστου χρόνου με την ΕΡΤ.

Αυτό, βέβαια, είναι πρόβλημα... Δεν επανδρώνεται μια συμφωνική ορχήστρα, μια ορχήστρα σύγχρονης μουσικής και μια χορωδία μόνο με 138 άτομα.

Χρειάζονται τουλάχιστον 200. Ούτε βέβαια μπορείς να δημιουργήσεις ορχήστρα «αχταρμά», βάζοντας μουσικούς ειδικευμένους, φέρ' ειπείν, στην τζαζ και μουσικούς που παίζουν αμιγώς κλασική να παίξουν παρέα. Αυτά είναι αστεία πράγματα. Πριν κατεβάσει ρολά η ΕΡΤ, το πρόβλημα αυτό λυνόταν (;) με συμβασιούχους ορισμένου χρόνου ή και με έκτακτους μουσικούς όταν το ρεπερτόριο το απαιτούσε.

«Τώρα είναι μια ευκαιρία να διορθωθεί αυτή η πρακτική», μας είπε ο Λουκάς Καρυτινός. «Δεν λειτουργούν τα σύνολα με 138 άτομα! Είναι αδιανόητο να πρέπει να παίρνεις κάθε φορά έκτακτους για να παίξεις Μπετόβεν! Αφού στήνεται εξ αρχής το πράγμα, γιατί να μη γίνει σωστά; Πρέπει να προσληφθούν γύρω στα 200 άτομα. Και θα προσπαθήσω να πείσω και τους άλλους γι' αυτό».

Τι νόημα, αλήθεια, έχει η προκήρυξη αυτή για το μεταβατικό στάδιο; Δηλαδή, θα στηθούν εκ νέου σύνολα για μερικούς μήνες; Και μετά τι; Η προκήρυξη δεν ξεκαθαρίζει ούτε από πότε θα ξεκινήσουν την εργασία τους οι μουσικοί ούτε μέχρι πότε θα συνεχίσουν. Δεν διευκρινίζει καν πόσοι μουσικοί απαιτούνται για κάθε σχήμα (τόσοι χορωδοί, τόσα όργανα κ.λπ.).

«Το σημαντικό είναι να μην τους ξεχάσουν τελείως - γιατί στην Ελλάδα πάντα ξεχνάμε τον πολιτισμό...», μας απάντησε με πικρή διάθεση ο κ. Καρυτινός. «Το ζητούμενο είναι να υπάρξουν -και να υπάρξουν σωστά!- στο μόνιμο νέο φορέα. Κι αυτή τη στιγμή αυτό δεν είναι εξασφαλισμένο. Τώρα θα γίνει η μάχη».

Οπως λέει, το Εποπτικό Συμβούλιο (που θα ορίσει το Δ.Σ. του νέου φορέα και τον διευθύνοντα σύμβουλο) «δεν θα είναι διακοσμητικό. Θα παίρνει τις αποφάσεις». Και ο ίδιος είναι αποφασισμένος να παλέψει σκληρά. Είναι αισιόδοξος. Κι αν δεν τα καταφέρει; «Μετά, τι να πω; Τότε θα πάμε να πνιγούμε όλοι μαζί...».

Πάντως, «λόγω της ιδιότητάς μου θα έχω σημαντικό λόγο για τα Μουσικά Σύνολα. Αλλωστε, από την πρώτη μέρα που έκλεισε η ΕΡΤ πάλευα για την επιβίωσή τους, με υπομνήματα -τόσο προφορικά όσο και γραπτά- που έφτασαν μέχρι τον πρωθυπουργό». Θεωρεί δε πρωτόγνωρο το γεγονός «πως τα Μουσικά Σύνολα ήταν αυτά που πρωτοστάτησαν στον ξεσηκωμό εναντίον του λουκέτου στην ΕΡΤ».

Ολη η διαμαρτυρία για την ΕΡΤ επικεντρώθηκε γύρω από τα Μουσικά Σύνολα, ενώ συνήθως σε τέτοιες περιπτώσεις ακούς λαϊκά, ένα μπουζούκι, μια κιθάρα. Εδώ όμως κατέβασαν τσέλα και κοντραμπάσα! Και να σκεφτεί κανείς πως ο Ελληνας αγνοεί αυτά τα ακούσματα, ενώ είναι ένα είδος που βρίσκεται κατ' εξοχήν κοντά στον άνθρωπο».

«Δεν νοείται ραδιοφωνία στον κόσμο χωρίς μουσικά σύνολα», προσθέτει. «Εχετε συνειδητοποιήσει πως όλο αυτό το διάστημα που έκλεισε η ΕΡΤ δεν ακούγεται πουθενά κλασική μουσική;».

Τα πράγματα, βέβαια, δεν είναι απλά. Το σοκ του λουκέτου παραμένει ισχυρό. Ενα μέρος των μουσικών της ΕΡΤ διατηρεί επιφυλάξεις κατά πόσον είναι σκόπιμο να διεκδικήσουν μια θέση στο μεταβατικό στάδιο...

Ευάννα Βενάρδου

Δεν υπάρχουν σχόλια: