22.8.13

Καταγγελία για πάρτι σπατάλης στο Επιμελητήριο Μαγνησίας...

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Ελένη Χάνου
«Ανοιχτή πρόσκληση» στις εισαγγελικές αρχές για ενδελεχή έρευνα στο Επιμελητήριο Μαγνησίας, αποτελεί η επιστολή του Προεδρεύοντος της Εταιρείας Ανάπτυξης, Κων. Λεβέντη προς τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Μαγνησίας, Αρ. Μπασδάνη.
Από την ...
επιστολή που κοινοποιείται στους μετόχους και τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Αναπτυξιακής, στα μέλη του Επιμελητηρίου Μαγνησίας και στα Μ.Μ.Ε., διαφαίνεται «πάρτι κατασπατάλησης χρημάτων» των μελών του Επιμελητηρίου. Αναληθής ισολογισμός, τιμολόγια χωρίς τα απαιτούμενα παραστατικά, διακίνηση μεγάλων χρηματικών ποσών ανάμεσα σε Επιμελητήριο και Αναπτυξιακή χωρίς παραδοτέο έργο, παράνομη απασχόληση του προσωπικού της Αναπτυξιακής για λογαριασμό του Επιμελητηρίου με αποτέλεσμα να καταστρατηγούνται διαδικασίες ΑΣΕΠ και να αποφεύγεται η καταβολή έμμεσων φόρων, είναι μερικά από τα σημεία της επιστολής που χρήζουν νομικής διερεύνησης.

Μάλιστα, στην επιστολή του ο κ. Λεβέντης, ζητά τα όσα καταγγέλλει να εισαχθούν ως μοναδικό θέμα συζήτησης στην επόμενη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του Επιμελητηρίου Μαγνησίας και προειδοποιεί ότι σε περίπτωση κωλυσιεργίας θα προσφύγει άμεσα σε κάθε αρμόδιο ελεγκτικό ή μη όργανο.

Ξε- παραιτήθηκαν;

Την επιστολή του ο Προεδρεύων της Αναπτυξιακής κοινοποίησε νωρίς χθες το πρωί. Φαίνεται μάλιστα ότι προκάλεσε… σεισμό πολλών ρίχτερ. Πληροφορίες -τις οποίες έσπευσε να διαψεύσει ο κ. Μπασδάνης- αναφέρουν ότι πριν την παραλαβή της επιστολής, ο Πρόεδρος και ο Γραμματέας του Επιμελητηρίου Μαγνησίας είχαν υποβάλλει τις παραιτήσεις τους προκειμένου να βγει το Επιμελητήριο από το τέλμα στο οποίο έχει περιέλθει, πλην όμως τις ανακάλεσαν μόλις διάβασαν το περιεχόμενο των καταγγελιών του κ. Λεβέντη.

Ερωτηθείς για τη φημολογούμενη παραίτησή του, ο κ. Μπασδάνης τόνισε ότι πρόκειται για «παραφιλολογία» και επανέλαβε την πάγια θέση του, ότι δηλαδή θα παραιτηθεί εφόσον παραιτηθεί σύσσωμη η διοικητική επιτροπή του Επιμελητηρίου Μαγνησίας και τα μέλη της θέσουν εαυτούς στη διάθεση του σώματος. Για την ουσία δε του περιεχομένου της επιστολής, δεσμεύτηκε να απαντήσει με νηφαλιότητα τις επόμενες ημέρες, ζητώντας μάλιστα από τον κ. Λεβέντη «να είναι περισσότερο προσεκτικός, καθώς τέτοιου είδους παρορμητικές δηλώσεις δε βοηθούν ούτε το θεσμό ούτε τα μέλη του Επιμελητηρίου».

Οι υπεύθυνοι

Στην επιστολή του ο κ. Λεβέντης «δείχνει» ως αποκλειστικά υπεύθυνους για το τέλμα που έχει περιέλθει η Αναπτυξιακή εταιρεία και κατ’ επέκταση το Επιμελητήριο Μαγνησίας, τον ίδιο τον Πρόεδρο, Αρ. Μπασδάνη, όσο και την πρώην Πρόεδρο της ΕΑΕΜ, Θέκλα Καμμένου.

Κάνει λόγο για παραπλάνηση των μελών των διοικητικών συμβουλίων του Επιμελητηρίου και της Αναπτυξιακής και καταλογίζει στους κ.κ. Μπασδάνη και Καμμένου ευθύνες για εγκληματικές παραλείψεις και εξωθεσμικές συμπεριφορές.

Αναληθής ισολογισμός

Η πρώτη… «βόμβα» σκάει για τον ισολογισμό της ΕΑΕΜ, που ζήτησε ο κ. Λεβέντης, αμέσως μετά την παραίτηση της Προέδρου και του Γραμματέα, Θέκλας Καμμένου και Βασίλη Ζαχείλα αντίστοιχα.

«Στο ισοζύγιο και τον ισολογισμό του 2012, δεν καταγράφεται το πρόστιμο που έχει επιβάλλει στην ΕΑΕΜ το ΙΚΑ, ύψους περίπου 35.000 ευρώ», αναφέρει στην επιστολή του ο κ. Λεβέντης υποστηρίζοντας ότι σύσσωμο το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας και κατ’ επέκταση η Γενική Συνέλευση, παραπλανήθηκαν από την κ. Καμμένου και την ταμία, κ. Καναβιτσά και ενέκριναν αναληθή ισολογισμό.

Χρώματα και πινέλα αξίας 2.500 ευρώ

Ο προεδρεύων της Αναπτυξιακής, τονίζει επίσης ότι δεν έχει τηρηθεί ούτε κατ’ ελάχιστο η υποχρεωτική εσωτερική διαδικασία των λογιστικών εγγραφών σχετικά με την παραλαβή αξιογράφων και παραστατικών.


Αναφέρεται στη λευκή επιταγή και στην ύπαρξη τιμολογίων για τα οποία δεν υπάρχει ούτε συγκεκριμένη σύμβαση ούτε απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας. Ενδεικτικά μάλιστα παραθέτει στοιχεία για την ύπαρξη τιμολογίου για αγορά χρωμάτων και πινέλων αξίας 2.459,32 ευρώ και ενός ακόμη για την παραχώρηση χώρου στο Επιχειρηματικό Πανόραμα ύψους 6.642 ευρώ χωρίς να υπάρχει ούτε σύμβαση για τη συγκεκριμένη παραχώρηση ούτε απόφαση Δ.Σ.

Καταστρατήγηση διαδικασιών ΑΣΕΠ

Ο κ. Λεβέντης ανοίγει και το ζήτημα του προσωπικού της Αναπτυξιακής Εταιρείας, ψέγοντας τους κ.κ. Μπασδάνη και Καμμένου για το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι που είναι υπάλληλοι της εταιρείας παρέχουν καθημερινώς και αδιαλείπτως τις υπηρεσίες τους στο Επιμελητήριο χωρίς σύμβαση παροχής υπηρεσιών ανάμεσα στους δύο φορείς, με αποτέλεσμα να καταστρατηγούνται διαδικασίες ΑΣΕΠ και επιπλέον να μην καταβάλλονται έμμεσοι φόροι.

«Τα παραπάνω οφείλονται σε εγκληματική παράλειψη τόσο του Προέδρου του Επιμελητηρίου, ο οποίος παρατύπως αποδέχεται καθημερινές τις υπηρεσίες των εργαζομένων και παραβατικώς πληρώνει γι’ αυτές, όσο και της Προέδρου της Αναπτυξιακής, η οποία παρέχει παρατύπως τους εργαζόμενους στο Επιμελητήριο και παραβατικώς αποδέχεται τα χρήματα του Επιμελητηρίου.

Παράνομη διακίνηση χρημάτων

Με αφορμή τα παραπάνω, ο κ. Λεβέντης κάνει λόγο για παράνομη διακίνηση χρηματικών ποσών από το Επιμελητήριο στην Αναπτυξιακή, η οποία χρησιμοποιεί τα χρήματα για τη μισθοδοσία του προσωπικού της που παρανόμως απασχολείται στο Επιμελητήριο.

Μάλιστα αναφέρει ότι μολονότι οι επιχορηγήσεις που αναρτημένες στη Διαύγεια γίνονται για προγράμματα και δράσεις, ουσιαστικά χρηματοδοτείται το προσωπικό.

Στις 19 Νοεμβρίου 2012 η Αναπτυξιακή έλαβε ποσό ύψους 32.000 ευρώ, στις 27 Δεκεμβρίου 2012 ποσό 18.000 ευρώ, στις 21 Ιανουαρίου 2013 ποσό 16.000 ευρώ, στις 27 Μαρτίου ποσό 10.000 και στις 30 Μαΐου ποσό 19.700 ευρώ.

«Για τις συγκεκριμένες επιχορηγήσεις δεν έχουν συνταχθεί παραδοτέα», αναφέρει ο κ. Λεβέντης.

Κίνδυνος για ευρωπαϊκά προγράμματα

Τέλος, ο κ. Λεβέντης αναφέρεται και σε αποφάσεις που έχουν ληφθεί, δεν έχουν όμως υλοποιηθεί από την έναρξη λειτουργίας της αναπτυξιακής, με κίνδυνο να χαθούν ευρωπαϊκά προγράμματα που θα αποτελέσουν τους μελλοντικούς πόρους της εταιρείας.



Ταχυδρόμος

Δεν υπάρχουν σχόλια: