29.8.13

Ρωσία: Σταματά την προμήθεια πυραύλων στις ΗΠΑ...

Η Ρωσία εξετάζει το ζήτημα διακοπής, μετά το 2015, της προμήθειας των ΗΠΑ με πυραυλικούς κινητήρες τύπου RD-180, οι οποίοι χρησιμοποιούνται για τους αμερικανικούς πυραύλους Atlas V.
Οι Ρώσοι ειδικοί έχουν φόβους μήπως...
η περαιτέρω ενίσχυση των ΗΠΑ στο διάστημα αποτελέσει απειλή για τους ρωσικούς δορυφόρους, όπως γράφει η εφημερίδα «Ιζβέστια».

Το ζήτημα της διακοπής της προμήθειας εξετάζεται σήμερα από το Συμβούλιο Ασφαλείας της Ρωσίας. Κατά την εκτίμηση Ρώσων ειδικών, η περαιτέρω ενίσχυση των ΗΠΑ στο διάστημα μπορεί να αποτελεί απειλή για τον ρωσικό σχηματισμό δορυφόρων.
«Με τη βοήθεια των πυραύλων τύπου Atlas οι Αμερικανοί εκτοξεύουν στην τροχιά στρατιωτικό εξοπλισμό», σημείωσε πηγή της Ρωσικής Διαστημικής Υπηρεσίας RosСosmos και πρόσθεσε: «Παλαιότερα στη Ρωσία το παραβλέπαμε, αλλά τώρα επί τάπητος τέθηκε το ζήτημα σκοπιμότητας τέτοιας συνεργασίας».

Κατά την εκτίμηση του προέδρου του Ρωσικού Διαστημικού Ομίλου «Ενέργεια» Βιτάλι Λοπότα, τη στιγμή της έναρξης της χρήσης των κινητήρων RD-170 στα τέλη της δεκαετίας του ‘80 του περασμένου αιώνα, η Σοβιετική Ένωση είχε προσπεράσει τις ΗΠΑ τουλάχιστον κατά 50 χρόνια ως προς τις τεχνολογίες των πυραυλικών κινητήρων υγρών καυσίμων. Στο πλαίσιο της συμφωνίας του 1996 η εταιρεία «Energomash» από κοινού με τη βιομηχανία «RD-Amros» δεσμεύτηκε να προμηθεύσει 50 κινητήρες RD-180 στο πλαίσιο οριστικού συμβολαίου και ακόμα 51 με δικαίωμα προαίρεσης (οψιόν).

Στην αμερικανική πλευρά ήδη έχουν παραδοθεί περισσότεροι από 60 κινητήρες με τιμή 11-15 εκατομμύρια για τον καθένα.

Πρόσφατα το Συμβούλιο Ασφαλείας της Ρωσίας απηύθυνε επίσημα αιτήματα σχετικά με τη σκοπιμότητα της συνέχισης της εξαγωγής των πυραυλικών κινητήρων σε τέσσερις υπηρεσίες: στο Υπουργείο Άμυνας, στο Υπουργείο Βιομηχανίας και Εμπορίου, στην Υπηρεσία Εξωτερικής Κατασκοπείας (SVR) και στη RosСosmos με στόχο να διατυπωθούν αιτιολογημένες θέσεις των συναρμόδιων φορέων.

Η RosСosmos δεν έχει ολοκληρώσει ακόμα τη διατύπωση της θέσης της, καθώς θεωρεί το ζήτημα αυτό ως περίπλοκο και πολύπλευρο. Ωστόσο ο επικεφαλής της RosСosmos Βλαντίμιρ Ποπόβκιν τάχθηκε υπέρ της συνέχισης της προμήθειας των ΗΠΑ με πυραυλικούς κινητήρες.

«Οι Αμερικανοί αγοράζουν κινητήρες RD-180 κατασκευής της βιομηχανίας «Energomash» και τώρα διεξάγουν μαζί μας διαπραγματεύσεις για ενδεχόμενη αγορά προηγμένων κινητήρων RD-193 για τους υπό σχεδίαση νέους πυραύλους-φορείς», σημείωσε ο κ. Ποπόβκιν και συμπλήρωσε:

«Διαπίστωσαν ότι η ρωσική επιχείρηση παράγει ποιοτικό προϊόν κατασκευάζοντας τους καλύτερους πυραυλικούς κινητήρες υγρών καυσίμων στον κόσμο. Γι’ αυτούς είναι πιο εύκολο να αγοράσουν από μας τους κινητήρες παρά να προσπαθήσουν να φτάσουν στο επίπεδό μας. Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό να σώσουμε την «Energomash» και να εξασφαλίσουμε την ανάπτυξή της»...

Δεν υπάρχουν σχόλια: