22.8.13

Χορεύοντας γυμνός στο τζετ της Μέρκελ ...



Στα πρακτικά των γερμανικών υπηρεσιών ασφαλείας δεν θα είναι όλα αψεγάδιαστα από εδώ και στο εξής. Αυτό γιατί την νύχτα της 25ης Ιουλίου, ένας 24χρονος άντρας κρατώντας μια τσάντα γεμάτη...
μαριχουάνα και χαπάκια «έκστασι» κατάφερε με ιδιαίτερη ευκολία να επιβιβαστεί και να κάνει ένα... ατομικό πάρτι στο άδειο κυβερνητικό τζετ που χρησιμοποιεί συνήθως η καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ. Το αεροσκάφος ήταν σταθμευμένο σε ένα αποκλεισμένο στρατιωτικό τμήμα του αεροδρομίου Κολονίας.


Πρόκειται για τον Βάλκαν Τ., έναν μποντιμπίλντερ τουρκικής καταγωγής, ο οποίος ανεβαίνοντας στο κυβερνητικό αεροσκάφος γδύθηκε μένοντας μόνο με το εσώρουχο, έριξε αφρό πυροσβεστήρα στο κατά τ’ άλλα στιλάτο κρεμ και μπεζ σαλόνι, πάτησε κουμπιά στο πιλοτήριο, ενεργοποίησε μια φουσκωτή τσουλήθρα ασφαλείας, και χόρεψε πάνω στο φτερό του Airbus 319.

Το συγκεκριμένο αεροπλάνο χρησιμοποιείται επίσης από τον Πρόεδρο της χώρας, Γιοακίμ Γκάουκ, όπως γράφει το περιοδικό Spiegel. Αποκτήθηκε από την γερμανική κυβέρνηση πριν από τρία χρόνια και είναι το ένα εκ των δυο τέτοιων που έχει το γερμανικό κράτος. Στο εσωτερικό του μπορεί να βρει κανείς ένα ιδιαίτερο γραφείο, ένα χώρο συνεδριάσεων για 12 άτομα και μια κυρίως καμπίνα με χωρητικότητα 32 επιβατών.

Κίνδυνος απογείωσης

Το περιστατικό αν και έγινε σχεδόν ένα μήνα πριν, τράβηξε τώρα τα φώτα της δημοσιότητας καθώς διέρρευσε στον γερμανικό Τύπο μια οκτασέλιδη αναφορά της αστυνομίας. Κατά την αναφορά αυτή, η πρόσβαση στο αεροπλάνο ήταν εφικτή μέσω των εξόδων κινδύνου και της ανοιχτής πόρτας του πιλοτηρίου. Ακόμη αναφέρει ότι στρατιώτες, αστυνομικοί και μέλη της εταιρίας σεκιούριτι του αεροδρομίου χρειάστηκαν σχεδόν τέσσερις ώρες για να βγάλουν τον Βάλκαν Τ. από το αεροπλάνο.

Το Airbus 319 ήταν φορτωμένο με 8 τόνους καυσίμου κάτι που θα επέτρεπε στον εισβολέα να το απογειώσει ή τουλάχιστον να το θέσει σε κίνηση.

«Αν και από την μια πλευρά η αναφορά αποτελεί σατυρικό ανάγνωσμα, από την άλλη επισημαίνει ότι η Γερμανία πρέπει να κάνει αυστηρότερες τις διαδικασίες προστασίας των κυβερνητικών της τζετ. Οι ανιχνευτές κίνησης είχαν απενεργοποιηθεί εξαιτίας κατασκευαστικών έργων», σχολιάζει το Spiegel.

Ο εισαγγελέας της Κολονίας, Ούρλιχ Μπρέμερ, που ερευνά την υπόθεση, μιλώντας στο γερμανικό περιοδικό, είπε ότι «οι έρευνες προσανατολίζονται στις κατηγορίες της δολιοφθοράς σε αεροσκάφος, αλλά και της καταπάτησης και της φθοράς περιουσίας. Επίσης έχει μεγάλη σημασία να μάθουμε πως ο κατηγορούμενος απέκτησε πρόσβαση στο αεροσκάφος». Την ίδια στιγμή απέκλεισε βάσει των στοιχείων την περίπτωση της τρομοκρατικής ενέργειας. Ο Βάλκαν Τ. του είπε πως εκείνο το βράδυ είχε χωρίσει με την φίλη του και ήταν υπό την επήρεια ουσιών.

Μια ξέφρενη νύχτα...

Όλα ξεκίνησαν όταν ο Βάλκαν έφτασε με το αυτοκίνητό του στο αεροδρόμιο της Κολονίας, όπου κατοικεί. Είπε σε έναν φρουρό ότι είναι καλεσμένος σε δεξίωση γάμου που λαμβάνει χώρα σε παρακείμενο γραφείο αξιωματικού για να περάσει από την είσοδο. Στην συνέχεια πήδηξε ένα φράχτη με συρματόπλεγμα, διέσχισε πεζός τον αεροδιάδρομο, σκαρφάλωσε στο αριστερό φτερό του τζετ και μπήκε μέσα από μια έξοδο κινδύνου.

Παίζοντας με τα κουμπιά του πιλοτηρίου κατά λάθος ενεργοποίησε στις 8:40 το βράδυ έναν συναγερμό. Δεν κατάφερε να συλληφθεί όμως μέχρι τις 12:30 τα μεσάνυχτα όταν σκύλος της αστυνομίας τον δάγκωσε στο πόδι.

Εκείνη την ώρα, η Μέρκελ ήταν χιλιόμετρα μακριά παρακολουθώντας την όπερα «Ο Ιπτάμενος Ολλανδός» κατά την πρεμιέρα του ετήσιου φεστιβάλ όπερας Βάγκνερ, στην βαυαρική πόλη, Μπαϊρόιτ.

Στις 9:45 μ.μ. ο στρατός κάλεσε σε πλήρη συναγερμό, όμως η στρατιωτική αστυνομία δεν έφτασε πριν τις 10:16 μ.μ. Το αεροσκάφος ήταν ήδη περικυκλωμένο αλλά κανείς δεν είχε μπει μέσα. Στις 11:23 μ.μ. ένας αστυνομικός με ντουντούκα άρχισε να καλεί τον Βάλκαν Τ. να βγει έξω – κάτι που εκείνος δεν έκανε.

Στις 12:16 π.μ. έφτασαν στο σημείο σκυλιά της αστυνομίας και 7 λεπτά αργότερα ο εισβολέας είχε συλληφθεί. Από εκείνη την ημέρα κρατείται σε ψυχιατρική μονάδα υψίστης ασφαλείας.

Το πάρτι του Βάλκαν κόστισε στο γερμανικό δημόσιο 100.000 ευρώ καθώς το αεροπλάνο ήθελε βάψιμο, αλλαγή μοκέτας και καινούρια τσουλήθρα ασφαλείας. Επεστράφη προς χρήση αυτή την εβδομάδα.

Αν και το γερμανικό υπουργείο Αμύνης έχει αυξήσει την ασφάλεια και έχει επαναπροσδιορίσει το χρονοδιάγραμμα ενεργειών για τέτοιες περιπτώσεις, εν όψει των γερμανικών γενικών εκλογών φαίνεται ότι η αντιπολίτευση των Σοσιαλδημοκρατών δεν είναι ευχαριστημένη καθώς ζητά από τον αρμόδιο υπουργό, Τόμας ντε Μεζιερε, να ενημερώσει την Βουλή για τις ακριβείς συνθήκες υπό τις οποίες συνέβη το περιστατικό.

tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: