6.8.13

Υποδοχή-ξεπέτα στον Λευκό Οίκο...


Του Δημήτρη Ρομποτή*
Οπου νά’ναι αφίκνυται εις τας Ηνωμένας Πολιτείας ο πρωθυπουργεύων της Ελλάδος, κ.κ. Αντώνης Σαμαράς, εκπληρώνοντας ένα ακόμη προσωπικό όνειρο: να πατήση το κατώφλι του Λευκού Οίκου μ’αυτή την ιδιότητα, να καταξιωθή άπαξ και δια παντός στη συνείδηση …
συγγενών αλλά και λοιπών οικείων προσώπων και να βγουν τα μάτια όσων τον μίσησαν και τον μισούν! Τί κι’αν έρχεται Αυγουστιάτικα, τί κι’αν ο Ομπάμα έχει πακετάρει μέχρι σώβρακα επειδή φεύγει για διακοπές την επόμενη μέρα, τί κι’αν έχη κλείσει το Κογκρέσσο και το ΔΝΤ (σιγά μη χάση η Λαγκάρντ την ηλιοθεραπεία της στην Κυανή Ακτή για να δη τον Σαμαρά), όλα αυτά είναι δευτερευούσης σημασίας, αυτό που μετράει είναι η συνάντηση, όπως και να γίνη, η φωτογραφία δίπλα από το σβησμένο τζάκι, τα πλατιά παιδαριώδη χαμόγελα σαν του πιτσιρικά ποδοσφαιριστή που συνάντησε τον Μιραλάς και βγήκανε μαζί στο γήπεδο κρατώντας τον από το χέρι!

Είναι όντως συγκινητικές οι στιγμές που πρόκειται να ‘ρθούνε και δεν θα πρέπει να μειώνουμε την αξία τους βάζοντάς τες στην ίδια πλάστιγγα με την ουσία και τα αποτελέσματα που θα ανέμενε κανείς να είχαν. Ο ελλαδικός είναι συναισθηματικός λαός, λεβέντης, καραμπουζουκλής, ευαίσθητος, ένας υπερεγωπαθής Ξανθόπουλος που νομίζει ότι μπορεί να τραγουδήση και αγγλικές επιτυχίες όπως η Θώδη κι’ο Σφακιανάκης. Ξέρει να ζη και να εκτιμά τις στιγμές και υπ’αυτή την έννοια η συνάντηση του Σαμαρά με τον Ομπάμα είναι ήδη επιτυχημένη …σαν να μην έγινε ποτέ!

Τώρα, όπως λένε και ξαναλένε διάφορα «αναλυτάρια», σε επικοινωνιακό επίπεδο η επίσκεψη θα προσφέρει στήριξη στον πρωθυπουργεύοντα, αφού έρχεται ως επιβράβευση του γεγονότος ότι αν και διερχόμενος Συμπληγάδες επί έτος και βάλε, κατάφερε να περάση το καράβι με ζημιές που του επιτρέπουν να επιπλέη ακόμη. Τί κι’αν κινδυνεύη με αφανισμό το πλήρωμα, ο σκοπός είναι να γλυτώση το σκάφος! Είναι σαν την Κιβωτό του Νώε: πάντα για Κιβωτό μιλάμε όχι για το φορτίο. Αναρωτήθηκε κανείς τί πιλάλα πέρασε …η Αντιλόπη, για παράδειγμα; (‘Η σαν τους αριθμούς του Στουρνάρα που επιτρέπουν αισιοδοξία, ενδεχομένως και πρωτογενές πλεόνασμα στο απροσδιόριστο μέλλον, αλλά οι άνθρωποι έχουν κάνει το παξιμάδι τους σκατό και μετά παραπονιούνται για δυσκοιλιότητα!)

Οπως και νά’χη το πράγμα, αυτή η επίσκεψη είναι μόνο για το θεαθήναι. Ο Ομπάμα ο οποίος επίσης τα έχει κάνει σκατά και δεν ξέρει πού στέκει, στρίμωξε τελευταία μέρα πριν φύγη για διακοπές τον Σαμαρά προκειμένου να τον ξεφορτωθή και να βγάλη την όποια υποχρέωση για την υπογραφή της συμφωνίας με το Αζερμπαϊτζάν περί του αγωγού. Τίποτα το ουσιαστικό δεν μπορούν να συζητήσουν, ούτε υπάρχουν περιθώρια. Η Ελλάδα έχει περάσει σε πολύ πίσω θέση όσον αφορά στα ενδιαφέροντα αυτής της αμερικανικής προεδρίας. Ο Ομπάμα έχει βάλει όλα τα αυγά του στο καλάθι του Ερντογάν και δεν τον πείραξε ούτε όταν ο τελευταίος ανακοίνωσε από το κατώφλι του Λευκού Οίκου ότι θα πήγαινε στη Γάζα, έστω κι’αν τον είχε παρακαλέσει να μην το κάνη. Ο Κέρρυ – τόσο μαλάκας αυτός ο άνθρωπος που δεν μπόρεσε να κερδίση ούτε τον Μπους και ο Ομπάμα τον έκανε υπουργό Εξωτερικών! – έχει κάνει το Νέα Υόρκη – Αγκυρα κανονικό δρομολόγιο. Εχουν πέσει ακόμη και τα προσχήματα, οι ΗΠΑ στηρίζουν αναφανδόν Ερντογάν και ελπίζουν πολλά από αυτόν όσον αφορά στη Μέση Ανατολή και τις εκεί εξελίξεις. Η Τουρκία είναι έργοις περιφερειακή υπερδύναμη, παρά τα όχι λίγα προβλήματα, και οι μεγάλοι πάντα τα βρίσκουν με τους μεγάλους. Οσοι λοιπόν περιμένουν αμερικανική στήριξη για το Αιγαίο, την ΑΟΖ αλλά και το Κυπριακό, ας ρίξουν λίγο νερό στο κρασί τους γιατί έχουν θολώσει τα μάτια τους.

Στις παρούσες συνθήκες, το ξεπέταγμα – διότι περί αυτού πρόκειται, όχι περί επισήμου συναντήσεως – Ομπάμα προς Σαμαρά κανένα όφελος δεν μπορεί να αποφέρη σε εθνικό επίπεδο. Αν ο πρωθυπουργεύων της Ελλάδος είχε τσαγανό και πολιτικό ένστικτο, αν ήταν κάτι σαν Κωνσταντίνος Καραμανλής ας πούμε, θα είχε ματαιώσει ευσχήμως την επίσκεψη, επιφυλασσόμενος για το μέλλον (για πόσο όμως θα έχει τη θέση του πρωθυπουργού;). Μ’αυτόν τον τρόπο θα έδειχνε ότι ναί μεν θέλει τη συνάντηση, αλλά με όρους αξιοπρεπείς και στη βάση ουσιαστικών προσδοκιών, όχι κυρίως για λόγους επικοινωνιακούς.

Η Ελλάς όμως αυτή την εποχή δεν έχει ηγέτες τέτοιου αναστήματος, ούτε καν αναστήματος Χάρη Παμπούκη, ο οποίος κατά τη διάρκεια επενδυτικού συνεδρίου για την Ελλάδα στη Νέα Υόρκη προ τριετίας, είχε την ευσυνειδησία να ματαιώση σειρά ραντεβού με κορυφαίους επενδυτές επειδή δεν είχε να τους πη τίποτα, όπως εκμυστηρεύτηκε στους διοργανωτές.

*Ο Δημήτρης Ρομποτής είναι δημοσιογράφος με έδρα τη Νέα Υόρκη.

ΥΓ: «Εσύ είσαι, λοιπόν, ο υπουργός (Κυριάκος Μητσοτάκης) για τον οποίο μας μίλαγε ο Γιάννης (Στουρνάρας) στο Εurogroup», σχολίασε ο κ. Σόιμπλε, προσθέτοντας «είμαι σίγουρος ότι θα κάνεις αυτό που πρέπει».

Δεν υπάρχουν σχόλια: