26.8.13

Όταν ο φόβος της αποτυχίας φανερώνει το πραγματικό τους πρόσωπο...


Κώστας Καββαδίας

Στις 26 Αυγούστου ο ευέξαπτος Υπουργός Εργασίας Α. Γεωργιάδης σε διάλογο του με τους εργαζόμενους του...
Νοσοκομείου της Πολυκλινικής από το κανάλι του Mega (πιο κοντά φοβάται προφανώς να πλησιάσει να τους τα πει) που αλλού άλλωστε να νιώσει πιο ασφαλής να παραληρεί από ένα κυβερνητικό κανάλι. Επηρεασμένος λοιπόν προφανώς από την παταγώδη αποτυχία του δήθεν success story της Κυβέρνησης του αλλά και το νέου Μνημονίου που βρίσκεται καθ' οδών και θα βάλει την οριστική ταφόπλακα στη συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, ξεκίνησε ένα κρεσέντο ακροδεξιάς νεοφιλελεύθερης ρητορείας.

Ο Υπ. Υγείας απείλησε τους εργαζόμενους ότι θα έπρεπε να τους είχε απολύσει κατ' ευθείαν επειδή τόλμησαν να διαμαρτυρηθούν για τη κατάφορη και συνεχή καταπάτηση των εργασιακών δικαιωμάτων τους(συγκεκριμένα τους είπε: Έπρεπε να σας απολύσω για να δείτε τι εστί βερίκοκο). Δήλωσε όμως και ένα πράγμα που δικαιολογεί απόλυτα όλα τα παραπάνω αλλά και τη θέση και το ρόλο που κατέχει στη σημερινή κυβέρνηση. Ο κ. Γεωργιάδης δήλωσε υποστηρικτής του Ιδιωτικού τομέα. Προφανώς και κανείς δεν έπεσε από τα σύννεφα. Αν δεν είναι ο Άδωνις υποστηρικτής του Ιδιωτικού τομέα τότε ποιος είναι;

Όμως αυτό που πρέπει να αντιληφθούμε πίσω απ΄ αυτή τη φράση που του ξέφυγε πάνω στο πανικό του είναι ότι δεν είναι μόνο ο Άδωνις υποστηρικτής του Ιδιωτικού τομέα. Είναι και ο Βορίδης, είναι και ο Χατζηδάκης, είναι και ο Μελισσανίδης, είναι και ο Μαρινάκης, είναι και ο Βενιζέλος, είναι και ο Σαμαράς. Αυτό λοιπόν που ξέφυγε από τον Άδωνη δεν είναι μια φράση ενός παρανοϊκού, φαφλατά νεοφιλελεύθερου. Είναι το σχέδιο που έχει στο σύνολο της η δικομματική κυβέρνηση εδώ και πολλά χρόνια, πριν από τη κρίση και τα μνημόνια. Είναι η απόδειξη ότι κανείς δεν τους επιβάλλει τίποτα αλλά όλα είναι δικές τους επιδιώξεις και δικά τους σχέδια. Γι αυτό συνεργάζονται έστω και σε ρόλο κομπάρσου με τη Γερμανική Κυβέρνηση και προσπαθούν να κερδίσουν την εύνοια της. Επιθυμούν δήθεν την αναδιάρθρωση και την εξυγίανση του Δημοσίου τομέα πίσω από τη δικαιολογία του σάπιου κατεστημένου, του ζημιογόνου φορέα, του πελατειακού κράτους (ποιος άραγε τα δημιούργησε όλα τα παραπάνω;), όμως ο πραγματικός σκοπός της Κυβέρνησης είναι να κάνουν αυτοί τη κρίση ευκαιρία και για να το κάνουν αυτό επιδίδονται σε έναν σκληρό ταξικό πόλεμο.

Αρχικά επιδιώκουν να τρομοκρατήσουν το κόσμο της εργασίας διαλύοντας τις συλλογικές τους συμβάσεις, απολύοντας μερικές χιλιάδες για παραδειγματισμό και συμμόρφωση, οδηγώντας άλλους στην αυτοκτονία και άλλους δολοφονώντας τους εν ψυχρώ γιατί δεν πλήρωσαν εισιτήριο στα Μ.Μ.Μ. Παράλληλα με εντολή μέσα σε μια νύχτα, κόβοντας και ράβοντας για άλλη μια φορά τη Δημοκρατία στα μέτρα τους βάζουν λουκέτο στο μοναδικό δημόσιο κανάλι της χώρας που παρ' όλες τις παθογένειες του, όπως έλεγε και ο αείμνηστος Χατζιδάκις σου έδινε το δικαίωμα να διαμαρτύρεσαι, σου έδινε τη ψευδαίσθηση της ελευθερίας. Επιδιώκουν να ξεπουλήσουν και τις εναπομείναντες δημόσιες περιουσίες (βλ. Ελληνικό, Σκουριές, Ίσσος, διαμετακομιστικό λιμάνι Ν. Κρήτης κλπ), έφτασαν σε σημείο να βγάζουν στο σφυρί τη πρώτη κατοικία. Προσπαθούν να ιδιωτικοποιήσουν τα δημόσια αγαθά (παιδεία, ρεύμα και νερό), γιατί επί της ουσίας θέλουν να εφαρμόσουν το δόγμα του "There is no alternative".

Η απάντηση που πρέπει να δοθεί σε αυτές τις πρακτικές είναι ξεκάθαρη και πρέπει να ναι άμεση. Η κυβέρνηση της Αριστεράς είναι το αντίδοτο. Μια κυβέρνηση της Αριστεράς που θα προέλθει από την ισχυρή αντιπολίτευση της στη Βουλή αλλά και τους μαζικούς αγώνες της στο δρόμο. Στο πλάι του λαού, στο πλάι της νεολαίας, στο πλάι των καταπιεσμένων μαζών. Αυτό είναι το οξυγόνο της. Από εκεί θα βρει την ώθηση της για την ολική ανατροπή. Για έναν άλλο κόσμο με γνώμονα τις ανάγκες της κοινωνίας...


Ο Κώστας Καββαδίας είναι μέλος της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ και φοιτητής του τμήματος Πολιτικής Επιστήμης

Δεν υπάρχουν σχόλια: