17.8.13

Οι παπαράτσι στρέφονται στα... τηλεκατευθυνόμενα αεροσκάφη...


Όταν η Tina Turner παντρεύτηκε στο κτήμα της στην Ελβετία στις αρχές του μήνα, ήθελε να κρατήσει μακριά τους παπαράτσι. Όμως οι φωτογράφοι χρησιμοποίησαν τηλεκατευθυνόμενα -και μη- μικρά αεροπλάνα για να εξασφαλίσουν αποκλειστικά στιγμιότυπα. Από ό, τι φαίνεται η μάχη των φωτογραφιών έχει μεταφερθεί στον..
αέρα. 

Η Tina Turner και ο γερμανός μουσικός παραγωγός Erwin Bach ήθελαν να είναι σίγουροι ότι δεν θα αντιμετωπίσουν την οποιαδήποτε ενόχληση στο γάμο τους. Η τελετή, με περίπου 120 καλεσμένους, έλαβε χώρα πίσω από τους ψηλούς τοίχους και τα δέντρα που «προστατεύουν» τη βίλα Algonquin στο κτήμα της Turner στο προάστιο Küsnacht, στη λίμνη της Ζυρίχης. Το ζευγάρι είχε, μάλιστα, εγκαταστήσει ένα μεγάλο κόκκινο πέπλο για να εμποδίσει τη θέα στον κήπο όπου θα ετελείτο ο γάμος.

Η Tina Turner και ο Erwin Bach το 2007
Λίγο μετά την έναρξη της βουδιστικής τελετής, η γαμήλια δεξίωση δέχτηκε ξαφνικά την απροσδόκητη επίσκεψη ενός μικρού αεροπλάνου. Ο Toto Marti, ένας φωτογράφος του ελβετικού περιοδικού Blick, έσκυψε προς τη θέση του συγκυβερνήτη και τράβηξε μία φωτογραφία, η δημοσίευση της οποίας εξαργύρωσε την προσπάθειά του με το παραπάνω.
Ταμπλόιντς και εφημερίδες μαζικής κυκλοφορίας από όλο τον κόσμο δημοσίευσαν τη φωτογραφία. Στη Γερμανία, έγινε το εξώφυλλο της Bild και της δημοφιλούς Bunte. Ήταν ακριβώς αυτό που ήθελαν να αποφύγουν η 73χρονη Turner και ο σύντροφός της. Περίμεναν ότι οι φωτογράφοι θα προσπαθούσαν να προσεγγίσουν το σημείο της δεξίωσης από τη λίμνη με σκάφη. Όμως, τελικά η μάχη για τις γαμήλιες φωτογραφίες διεξήχθη από αέρος.

ΜΜΕ και fans της Tina Turner, κοντά στη βίλλα Algonquin, στο Küsnacht στην Ελβετία, κατά τη διάρκεια του γάμου της
Επιπλέον, οι παπαράτσι χρησιμοποίησαν και τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Ο συνάδελφος του Marti, ο φωτογράφος Claudio Meier εξοπλίστηκε με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας και κατηύθυνε ένα τηλεκατευθυνόμενο μικρό αεροσκάφος προς το κτήμα της Turner. Ο Meier ήθελε να πετάξει το αεροσκάφος, το οποίο ονομάζεται quadcopter, προς τον κήπο όπου λάμβανε χώρα η δεξίωση.
Οι κανόνες για τη χρήση τέτοιων τηλεκατευθυνόμενων αεροπλάνων είναι λιγότερο αυστηροί στην Ελβετία από ό, τι στη Γερμανία. Παρόλ’ αυτά, η αστυνομία ανάγκασε τον φωτορεπόρτερ να προσγειώσει το τηλεκατευθυνόμενο και κατέσχεσε την κάρτα μνήμης της φωτογραφικής του μηχανής. Ο Claudio Meier καταγγέλλει ότι αυτή η πράξη έβλαψε τη δουλειά του. Επιπλέον, λέει ότι υπήρξε ακόμη ένας φωτογράφος που επίσης προσπάθησε να βγάλει φωτογραφίες των καλεσμένων του γάμου (ανάμεσα τους ο Bryan Adams και η Oprah Winfrey) με τον ίδιο τρόπο.
Ο Christian Schertz, ένας δικηγόρος στο Βερολίνο που ειδικεύεται σε θέματα ΜΜΕ και εκπροσωπεί πολλές διασημότητες, θεωρεί ότι είναι ξεκάθαρο πως παραβιάστηκε η ιδιωτική ζωής της Tina Turner. Θα μπορούσε να υποβάλλει μήνυση για τη λήψη ασφαλιστικών μέτρων και για αποζημίωση, τονίζει. Οι γαμήλιες φωτογραφίες των διάσημων και πλούσιων έχουν υψηλή εμπορική αξία. Από τα  κέρδη, σύμφωνα με τον Schertz, θα έπρεπε να λαμβάνεται ένα μεγάλο μέρος και να μοιράζεται στα εμπλεκόμενα μέρη, ιδέα που δεν έχει ακόμη αναγνωριστεί από την ερμηνεία των γερμανικών δικαστηρίων στους νόμους για την ιδιωτική ζωή και το προσωπικό απόρρητο.
Πάντως, η κοινότητα της lifestyle δημοσιογραφίας δεν βρίσκεται σε συμφωνία όσον αφορά τη χρήση τέτοιων μεθόδων. Κάποιοι φωτογράφοι έχουν ακόμα αμφιβολίες σχετικά με την καταλληλότητα των ιπτάμενων μηχανών στη δουλειά των παπαράτσι. Ο Hans Paul, που παρακολουθούσε την Angelina Jolie και τον Brad Pitt με το μοτοποδήλατό του, θεωρεί τη χρήση τηλεκατευθυνόμενων αεροπλάνων στη δουλειά του ως «τη μεγαλύτερη ανοησία». Ο χρόνος πτήσης είναι πολύ μικρός και το ρίσκο να σε καταλάβουν πολύ μεγάλο, αναφέρει.
Για τον συντάκτη του Blick, Tobias Gysi, ένας γάμος όπως της Tina Turner είναι μια τεράστια πρόκληση. «Οι αναγνώστές μας περιμένουν φωτογραφίες», λέει. Οι διάσημοι θα προτιμούσαν να ελέγχουν την κάλυψη του εορτασμού για το δικό τους οικονομικό όφελος, κάνοντας συμφωνίες αποκλειστικότητας με εκδότες. Όταν ρωτήθηκε πόσο μακριά θα μπορούσε να φτάσει για να φωτογραφήσει διασήμους που δεν θέλουν να φωτογραφηθούν, ο Gysi απαντά: «Πιστεύουμε ότι το υπέρμετρο ενδιαφέρον του κοινού για τον γάμο, δικαιολογεί τη δημοσίευση».

tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: