5.8.13

Μια μικρή υπεράσπιση του ΚΚΕ ...




...τώρα που όλοι το βρίζουν...
Με αφορμή την πώληση του 902 σε επιχειρηματία, που απαιτεί την απόλυση όλων των εργαζομένων του.
Η σημερινή είδηση λέει: Πωλήθηκε ο...
ραδιοφωνικός και τηλεοπτικός σταθμός 902 σε επιχειρηματία Χωρίς ραδιοφωνικό και τηλεοπτικό σταθμό θα είναι πλέον το ΚΚΕ, καθώς μεταβιβάστηκε σε επιχειρηματία η Ραδιοτηλεοπτική ΑΕ. Ο νέος ιδιοκτήτης έθεσε όρο να του παραδοθεί η εταιρία «καθαρή», ( χωρίς εργαζομένους).

Ετσι λοιπόν, όλοι οι εργαζόμενοι του 902 (τηλεοπτικού και ραδιοφωνικού), περίπου 48 άτομα, θα απολυθούν. Επειδή όμως τόσες απολύσεις μαζί είναι παράνομες, και επιπλέον αφού η εταιρεία θα μεταβιβαστεί χωρίς να κλείσει, η ηγεσία του ΚΚΕ επέλεξε εργασττεί η πλειονότητα των υπαλλήλων σε άλλες θέσεις, για το ΚΚΕ, ενώ 4 μόνο εργαζόμενοι θα παραμείνουν στο site του 902.gr. Προηγουμένως όμως θα πρέπει να υποβάλουν τις παραιτήσεις τους και να επαναπροσληφθούν με αμοιβή τον μέσο εργατικό μισθό που προβλέπει το νέο καταστατικό του ΚΚΕ, δηλαδή με 600-800 ευρώ. Η ίδια μέθοδος θα εφαρμοστεί και για τους εργαζόμενους που θα παραμείνουν στον «Ριζοσπάστη». Ήδη η διεύθυνση του 902 ζητά από τους εργαζομένους που θα απολυθούν κούρεμα των οφειλομένων τουλάχιστον κατά 40%. Όπως έγινε γνωστό, οι παραπάνω διαδικασίες είναι εντελώς τυπικές και θα ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του μήνα. Στο διάστημα αυτό, ο 902 θα παίζει μόνο μουσική κι ενδεχομένως και κάποιο σύντομο δελτίο ειδήσεων.

UPDATE: Το ΚΚΕ εξέδωσε αυτήν την επίσημη ανακοίνωση. Μεταξύ άλλων λέει: Η σημερινή οικονομική κατάσταση της "Ραδιοτηλεοπτικής" δεν μπορεί να εξασφαλίσει πλέον τη λειτουργία του σταθμού και την αντιμετώπιση συσσωρευμένων οικονομικών προβλημάτων. Δεν είναι σε θέση και δεν μπορεί να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της στους εργαζόμενους και τα ασφαλιστικά Ταμεία. Υπήρξε τελικά δυνατότητα πώλησης και καταλήξαμε να δοθεί αυτή η λύση, ώστε να αντιμετωπιστούν οι υποχρεώσεις του σταθμού. Η πώληση αφορά υποδομές, μηχανήματα και αυτοκίνητα της εταιρείας. Ο διακριτικός τίτλος και τα σήματα, λεκτικά και ηχητικά, παραμένουν στο Κόμμα. Έγινε αυτή η επιλογή σε σχέση με το κλείσιμο, γιατί δίνει τη δυνατότητα να ικανοποιηθούν οι υποχρεώσεις του σταθμού προς τους εργαζόμενους και τα ασφαλιστικά Ταμεία.


====

Όπως είναι φυσικό υπήρξε μια άλφα χαιρεκακία, όχι εναντίον των εργαζομένων φυσικά, αλλά του Κόμματος, που έστελνε το Π.Α.Μ.Ε. να εκφοβίσει όποιον τολμούσε να κάνει κάποια απόλυση. Η απορία "Πού είναι τώρα το Π.Α.Μ.Ε.;" είναι φυσιολογική. Μην ξεχνάμε όμως κάτι, και σ' αυτό θα υπερασπιστώ ελαφρώς το ΚΚΕ. Το ότι έλεγε "βασικός μισθός 1400 ευρώ το μήνα" και τέτοια, δεν σημαίνει ότι μπορούσε το ίδιο να το εφαρμόσει στους εργαζόμενούς του. Ήταν κάτι το οποίο υποστήριζε, κάτι το οποίο απαιτούσε, κάτι το οποίο υποσχόταν για την περίπτωση που θα κυβερνούσε. Από τη στιγμή που ο λαός δεν έκανε το ΚΚΕ κυβέρνηση ώστε να εφαρμόσει το πρόγραμμά του, και από τη στιγμή που αναγκαστικά πρέπει να κινηθεί μέσα στο οικονομικό πλαίσιο του σήμερα (Κρίση και Αφραγκιές) δεν νομίζω ότι υπήρχαν πολλά που μπορούσε να κάνει. Πολλοί φυσικά το κορόιδεψαν για υποκρισία -απαιτεί όλοι οι άλλοι εργαζόμενοι να έχουν καλοπληρωμένες δουλειές, και όχι μόνο δεν φροντίζει τους δικούς του, αλλά κάνει και τερτίπια για να τους απολύσει ή να τους μειώσει τους μισθούς. "<<Νομος ειναι το...δικιο του εργατη>>!...χαχαχαχαχαχαχα", σχολίασε στο σχετικό άρθρο του LIFO.GR o/η Oberon.
Ο VHS Glitch έγραψε: "Μα ο ελάχιστος μισθός πρέπει να είναι 1.400 ευρώ σύμφωνα με το ίδιο το κκε. Και 1.700 ευρώ αν υπάρχει πανεπιστημιακή εκπαίδευση! Τι, εξαιρούνται οι εργαζόμενοι σε κομμουνιστικές εφημερίδες στα ψιλά γράμματα; Kαλή φάση!" "Οι αγωνιστες του ΠΑΜΕ που να ειναι αραγε, απεναντι σε αυτη την καθαρα αντεργατικη πολιτικη?", σχολίασε ο asmilon, ενώ ο VHS Glitch επανήλθε σταχυολογώντας πράγματα που έλεγε κατά καιρούς το ΚΚΕ:
"Επιβεβαιώνεται με τον πιο περίτρανο τρόπο, ότι τα εργοστάσια δεν τα κλείνουν οι εργαζόμενοι και οι αγώνες τους, αλλά οι εργοδότες, όταν το απαιτούν τα συμφέροντά τους, όταν δε βγάζουν τα κέρδη που προσδοκούν, όταν πέφτουν έξω στον ανταγωνισμό με άλλες επιχειρήσεις" - kke.gr "Απαγόρευση των απολύσεων, ιδιαίτερα στην τελευταία πριν τη συνταξιοδότηση 5ετία." - kke.gr "Κατώτερο μισθό 1.400 ευρώ. Κατώτερο μεροκάματο 56 ευρώ. Κατώτερη σύνταξη 1.120 ευρώ." - kke.gr Δηλαδή αυτά ήταν μπουρδολογίες για αφελείς; Ποιος το περίμενε
Ο ein steppenwolf έγραψε πως το ΚΚΕ πράγματι δεν χρωστά στο κράτος: "Αλλά είναι αυτό αρκετή δικαιολογία για να κάνει με τις επιχειρήσεις του τ' αντίθετα απ' αυτά που ζητά για τις επιχειρήσεις των άλλων; Δεν θα ήτανε σωστότερο αντί ν' απολύει εργαζομένους, να τους κρατήσει όλους και να τους δώσει και αύξηση από πάνω; Με αυτόν τον τρόπο θ' αποδείκνυε πως οι προτάσεις του για €1400 ελάχιστο μισθό κλπ. είναι απολύτως ρεαλιστικές και άμεσα εφαρμόσιμες. Αλλ' αντί γι' αυτό, παίζει το παιχνίδι των καπιταλιστών και των ντόπιων λακέδων της ΕΕ και του ΔΝΤ, απολύοντας, μειώνοντας μισθούς, ζητώντας κούρεμα των οφειλών του κλπ." "ΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑ!", γέλασε ηχηρά ο Ανηθικος αυτουργος, εξηγώντας: "Γελάω και με τους ΗΛΙΘΙΟΥΣ εργαζόμενους που τόσα χρόνια πίστευαν, αναπαρήγαγαν και δηλητηρίαζαν την κοινωνία με τις ηλίθιες ιδεοληψίες του ΚΚΕ! Karma is a bitch!" Τέλος, ο Νοών... νοείτω σχολίασε: "Εγώ ήξερα πως «καθαρή» επιχείρηση είναι η επιχείρηση που δεν χρωστάει και όχι η επιχείρηση χωρίς εργατικό δυναμικό... Ρε σεις του ΚΚΕ με αυτά που κάνετε είσαστε για πολλά γιαούρτια... Και όταν σας λένε ουτοπικούς στραβώνετε κιόλας. Μα εντελώς άλλα λέτε και τα εντελώς αντίθετα πράττετε."

====================

Όσα υπόσχεται το ΚΚΕ μοιάζουν (και πιθανότατα είναι) Ουτοπικά. Μπορεί όμως, αν εφάρμοζε μια κυβέρνηση το πρόγραμμα του Κόμματος, όντως να περίσσευαν τόσα λεφτά που όλοι θα έπαιρναν μίνιμουμ 1.400 ευρώ το μήνα. Πολύ αμφιβάλλω, αλλά δεν θα το μάθουμε αν δεν εφαρμοστεί στη χώρα μας, στο εδώ και το τώρα. Το ΚΚΕ θέλει να γίνει κάτι ώστε να μπορούν να παίρνουν οι εργαζόμενοι υψηλούς μισθούς. Όσο αυτό δεν γίνεται, αλλά εφαρμόζονται πολιτικές τελείως αντίθετες με τις δικές του, δεν ξέρω αν έχει άλλες επιλογές. Τα ΜΜΕ του χρεοκοπούν όπως οποιαδήποτε άλλη εταιρία και οι εργαζόμενοί τους απολύονται όπως οποιασδήποτε άλλης εταιρίας. Το αν επιτρέπεται να ηθικολογεί και να ψέγει τους υπόλοιπους εργοδότες που κάνουν απολύσεις είναι άλλο θέμα...



Αυτό είναι μάλλον ο άγιος που ανάβουν κερί όλοι οι εργοδότες! (Φωτο του Βαγγέλη Μακρή, στο Σταθμό Λαρίσης)

Αρης Δημοκιδης

Δεν υπάρχουν σχόλια: