16.8.13

Η γάτα «έλυσε» το έγκλημα...



Όσοι έχουν γατί για κατοικίδιο το ξέρουν καλά, οι γατότριχες εισβάλλουν παντού, ακόμα και στον τόπο του εγκλήματος, αφήνοντας τριχωτά ίχνη που μπορεί να οδηγήσουν μέχρι και στον εντοπισμό του δράστη. Αυτός είναι ο λόγος που...
το πανεπιστήμιο του Λέισεστερ δημιούργησε μια βάση δεδομένων με DNA γατών, η οποία ήδη χρησιμοποιήθηκε για την εξιχνίαση ενός εγκλήματος.



Επιστροφή
Ηλεκτρονική Έκδοση enet.gr, 10:06 Παρασκευή 16 Αυγούστου 2013

Βάσεις δεδομένων με γατίσιο γενετικό υλικό βοηθούν στην εξιχνίαση εγκλημάτων
Η γάτα «έλυσε» το έγκλημα

Όσοι έχουν γατί για κατοικίδιο το ξέρουν καλά, οι γατότριχες εισβάλλουν παντού, ακόμα και στον τόπο του εγκλήματος, αφήνοντας τριχωτά ίχνη που μπορεί να οδηγήσουν μέχρι και στον εντοπισμό του δράστη. Αυτός είναι ο λόγος που το πανεπιστήμιο του Λέισεστερ δημιούργησε μια βάση δεδομένων με DNA γατών, η οποία ήδη χρησιμοποιήθηκε για την εξιχνίαση ενός εγκλήματος.

Τον περασμένο μήνα, ο Ντέιβιντ Χίντλερ καταδικάστηκε για ανθρωποκτονία στο Γουίντσεστερ της Αγγλίας, εν μέρει εξαιτίας της βάσης δεδομένων με DNA γάτας που συγκέντρωσε το πανεπιστήμιο. Η αστυνομία είχε ανακαλύψει τρίχες γάτας πάνω σ' ένα διαμελισμένο ανθρώπινο κορμό που βρέθηκε σε μια σακούλα σκουπιδιών σε μια βρετανική ακτή τον Ιούλιο του 2012. Με τη βοήθεια της βάσης δεδομένων, οι αστυνομικοί μπόρεσαν να ταυτοποιήσουν τις τρίχες της γάτας με εκείνης που είχε ο Χίντλερ, που ήταν γείτονας του θύματος.

Σε συνεργασία με την αστυνομία, μια ομάδα από το Πανεπιστήμιο του Λέισεστερ συγκέντρωσε δείγμα από 152 γάτες απ' όλη τη Βρετανία και πέρασε το γενετικό υλικό στη βάση δεδομένων. “Μόνο τρία από τα δείγματα που συγκεντρώθηκαν ταίριαζαν με τις τρίχες από τον τόπο του εγκλήματος” αναφέρει ανακοίνωση του πανεπιστημίου. Αν και η ταυτοποίηση με τη γάτα του Χίντλερ δεν ήταν τέλεια, ήταν αρκετά καλή και μαζί με άλλα αποδεικτικά στοιχεία στην υπόθεση οδήγησε στην καταδίκη του. Τον περασμένο μήνα ο Χίντλερ καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη, με δικαίωμα να αιτηθεί αποφυλάκισης σε 12 χρόνια.

Το DNA γάτας χρησιμοποιείται ήδη για τη βοήθεια επίλυσης εγκλημάτων στις ΗΠΑ και στον Καναδά, αλλά ήταν η πρώτη φορά που χρησιμοποιήθηκε σε μια υπόθεση στη Βρετανία.

Ο Τζον Βέτον, επικεφαλής του προγράμματος δήλωσε στο BBC ότι “αυτό θα μπορούσε να είναι πραγματική ευλογία για την ιατροδικαστική επιστήμη, καθώς οι 10 εκατομμύρια γάτες που ζουν στη Βρετανία, άθελά τους αφήνουν το σημάδι τους στα ρούχα και τα έπιπλα σε πάνω από το ένα τέταρτο των νοικοκυριών”. Πέρα από την εξιχνίαση μελλοντικών εγκλημάτων, το γατίσιο DNA θα μπορούσε να βοηθήσει και στη διαλεύκανση ανεξιχνίαστων υποθέσεων που αραχνιάζουν στο αρχείο.

Πηγή: Time, BBC

enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: