18.8.13

Αριστοτέλους: πεζόδρομος... κατ' ευφημισμόν...

Πεζόδρομος... στα λόγια είναι ο άξονας της Αριστοτέλους, ιδίως στο τμήμα του από την Τσιμισκή μέχρι την Ερμού. Στην πραγματικότητα, έχει μετατραπεί σε αυτοσχέδιο πάρκινγκ δικύκλων, περιπολικών της Αστυνομίας, αλλά και...
υπηρεσιακών οχημάτων. Επιπλέον, οι πεζοί, ιδίως αυτοί που έχουν μαζί τους μικρά παιδιά, κάθε άλλο παρά αμέριμνοι θα πρέπει να είναι όταν διασχίζουν τον υποτιθέμενο πεζόδρομο, αφού μηχανάκια κυκλοφορούν διαρκώς πάνω κάτω ανενόχλητα.

Με δυο λόγια, η Αριστοτέλους, ο ομορφότερος πεζόδρομος της νοτιοανατολικής Ευρώπης, ο οποίος αποτελεί ένα από τα δημοφιλέστερα σημεία της Θεσσαλονίκης, που θα έπρεπε να τον φροντίζουμε ως κόρη οφθαλμού, κατάντησε να αποτελεί συνώνυμο της αυθαιρεσίας.

Οι πεζοί που θέλουν να κάνουν βόλτα στην Αριστοτέλους προσπαθούν να... ισορροπήσουν μεταξύ των δικύκλων που διασχίζουν ανενόχλητα τον πεζόδρομο, αλλά και των αυτοκινήτων που ανεβαίνουν χωρίς... ενδοιασμό στην Αριστοτέλους. Μάλιστα, δεν είναι λίγες οι φορές που οι οδηγοί, επιδεικνύοντας περισσό θράσος, κορνάρουν στους πεζούς για να πάνε στην άκρη!

Τον πεζόδρομο καταπατούν όμως και οι υπηρεσίες της Αστυνομίας, αφού περιπολικά του αστυνομικού τμήματος της περιοχής, συμβατικά οχήματα της Ασφάλειας, αλλά και δίκυκλα της Αστυνομίας, σταθμεύουν στον πεζόδρομο. Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει με τα οχήματα των υπηρεσιών υγείας που στεγάζονται επί της οδού Αριστοτέλους. Οσο για τα οχήματα των χρηματαποστολών, αυτά αποτελούν... ρουτίνα για τον πεζόδρομο.

Η Τροχαία

Το... μπάχαλο που επικρατεί παραδέχεται και η Τροχαία Θεσσαλονίκης, διά του διευθυντή της, Θόδωρου Τυριακίδη. «Πράγματι, είναι αρκετοί αυτοί που παραβιάζουν τον πεζόδρομο», αναφέρει ο κ. Τυριακίδης. Επισημαίνει ότι επί της Αριστοτέλους υπάρχουν καταστήματα στα οποία πρέπει να γίνονται φορτοεκφορτώσεις εμπορευμάτων, οπότε κάποιες ώρες της ημέρας επιτρέπεται η είσοδος οχημάτων που μεταφέρουν εμπορεύματα. Σημειώνει, επίσης, ότι, επειδή στην Αριστοτέλους υπάρχουν αρκετές τράπεζες, εισέρχονται στον πεζόδρομο αυτοκίνητα εταιριών σεκιούριτι και χρηματαποστολές.

Οσο για τα περιπολικά, ο διευθυντής της Τροχαίας Θεσσαλονίκης λέει ότι, επειδή επί της Αριστοτέλους στεγάζεται το Αστυνομικό Τμήμα Λευκού Πύργου, αναγκαστικά τα περιπολικά σταθμεύουν στον πεζόδρομο, ώστε να γίνονται με ασφάλεια προσαγωγές.

Σχετικά με τα δίκυκλα που σταθμεύουν και... κόβουν βόλτες στον πεζόδρομο, ο κ. Τυριακίδης δηλώνει ότι αυτό αποτελεί παράβαση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας. «Δυστυχώς, ο καθένας παρκάρει όπου τον βολεύει, χωρίς να ενδιαφέρεται αν δημιουργεί προβλήματα. Ενα χρόνο πριν, σε συνεργασία με τη Δημοτική Αστυνομία Θεσσαλονίκης, είχαμε κάνει εξόρμηση στον πεζόδρομο και, βεβαιώνοντας παραβάσεις, είχαμε καταφέρει να περιορίσουμε το φαινόμενο. Ομως, το θετικό αποτέλεσμα ήταν πρόσκαιρο, αφού, μόλις σταματήσαμε την καθημερινή μας παρουσία στην Αριστοτέλους, οι παράνομες διελεύσεις και σταθμεύσεις επανήλθαν δριμύτερες. Οι τροχονόμοι όμως δεν είναι δυνατό να βρίσκονται συνέχεια στο ίδιο σημείο», καταλήγει ο κ. Τυριακίδης.

'Αγγελιοφόρος της Κυριακής"

Δεν υπάρχουν σχόλια: