27.8.13

Κινητικότητα στις βρετανικές βάσεις στην Κύπρο...



Μόνο ως ανέκδοτο φαντάζουν οι διαβεβαιώσεις του Λονδίνου αλλά και της Λευκωσίας ότι οι Βρετανικές βάσεις στη Κύπρο δεν χρησιμοποιούνται στο πλαίσιο των πολεμικών προετοιμασιών για τη κρίση στη Συρία.
Στην αεροπορική βάση Ακρωτηρίου παρατηρούνται συχνές...
αεροπροσγειώσεις αεροσκαφών, μεταξύ των οποίων και AWACS.
Λόγω της εγγύτητας με τη Συρία, είναι προφανές ότι οι βρετανικές βάσεις θα παίξουν καθοριστικό ρόλο στην όποια στρατιωτική επιχείρηση όπως συνέβη και με την επέμβαση στο Ιράκ. 
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι βάσεις χρησιμοποιούνται και από τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις, ενώ δεν αποκλείεται να δοθούν διευκολύνσεις και στα κυπριακά αεροδρόμια, εάν αυτό ζητηθεί. Συνήθως στα κυπριακά αεροδρόμια δίνονται διευκολύνσεις ανεφοδιασμού. Πληροφορίες για χρησιμοποίηση των βάσεων δημοσιεύουν και βρετανικές εφημερίδες, επικαλούμενες διάφορες πηγές, χωρίς ωστόσο να υπάρχει επίσημη επιβεβαίωση.

Διαψεύδει ο Κασουλίδης
Ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης , σχολιάζοντας τα δημοσιεύματα του βρετανικού Τύπου για το ενδεχόμενο εμπλοκής των Βρετανικών Βάσεων σε πιθανή στρατιωτική επέμβαση στη Συρία, δήλωσε το πρωί ότι δεν υπάρχει οποιαδήποτε απόφαση για το θέμα μέχρι στιγμής. Εξέφρασε όμως την εκτίμηση ότι οι Βρετανικές Βάσεις δεν θα διαδραματίσουν οποιονδήποτε ρόλο σε μια τέτοια επέμβαση, καθώς τα χτυπήματα των Δυτικών Δυνάμεων θα είναι πιθανότατα "χειρουργικά, προειδοποιητικής και τιμωρητικής φύσεως".
"Ελπίζουμε ότι δεν θα βρεθούμε προ εκπλήξεως. Θα το δούμε, αναλόγως της επιχείρησης που θα γίνει".
Ο κ. Κασουλίδης σχολίασε εξάλλου τις πιέσεις της αντιπολίτευσης, χθες, να απαιτηθεί από την κυβέρνηση να μην αναμειχθούν οι Βρετανικές Βάσεις στην Κύπρο για σκοπούς πολεμικών χτυπημάτων στην Συρία. "Δεν πρόκειται να προηγηθεί συζήτηση μεταξύ μας και μεταξύ των κομμάτων για ένα θέμα που ακόμα δεν γνωρίζουμε τι έκβαση θα έχει, τι αποφάσεις θα ληφθούν κτλ", είπε. "Με τη Λιβύη ήμασταν η τελευταία χώρα που πήρε θέση στα γεγονότα. Δεν θα το επαναλάβουμε. Δεν αξίζει στον συριακό λαό να είναι έρμαιο επιθέσεων με χημικά όπλα. Είμαστε εναντίον όσων χρησιμοποιούν όπλα μαζικής καταστροφής", είπε. 
Τέλος, στο ενδεχόμενο άφιξης προσφύγων από την περιοχή, ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι έχουν γίνει συμφωνίες για υποδοχή πολιτών από πιθανή εκκένωση στην περιοχή.
  

enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: