6.8.13

Η Ελλάδα «έρμαιο ξένων συμφερόντων» λέει ο ΣΥΡΙΖΑ για την πώληση του ΔΕΣΦΑ...

Τις έντονες διαφωνίες του, σε βαθμό που κάνει λόγο για μια Ελλάδα «έρμαιο των ξένων συμφερόντων», διατυπώνει ο ΣΥΡΙΖΑ σε εκτενή ανακοίνωσή του για την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ στην αζέρικη εταιρεία Socar.

Το...
τμήμα ενέργειας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρει ότι η εν λόγω συμφωνία παραμένει εφτασφράγιστο μυστικό και σημειώνει ότι χρειάστηκε ένας μήνας για να ολοκληρωθεί η συμφωνία από την στιγμή που ανακοινώθηκε, χωρίς να εξηγεί η κυβέρνηση τα αίτια που οδήγησαν στην καθυστέρηση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει την υποψία ότι «προφανώς, για να μη δημοσιοποιούνται τα προς διευθέτηση θέματα, υποκρύπτονται ρυθμίσεις που δεν συνάδουν με το κλίμα που προσπαθεί να δημιουργήσει η κυβέρνηση».

Για τον ΣΥΡΙΖΑ, τονίζεται στην ανακοίνωση, δεν τίθεται θέμα πώλησης του ΔΕΣΦΑ. «Ο ΔΕΣΦΑ όπως και η ΔΕΠΑ, τα ΕΛΠΕ και η ΔΕΗ, αποτελούν εργαλεία άσκησης εθνικής ενεργειακής πολιτικής και ως εκ τούτου δεν είναι προς πώληση, ούτε παζαρεύεται το τίμημά τους», σημειώνεται.

«Για να αντιληφθούμε όμως καλύτερα την υποκρισία και τη δουλοπρέπεια της κυβέρνησης», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ, «αρκεί να ρίξουμε μια ματιά στο έργο του ΔΕΣΦΑ και το επιχειρούμενο ξεπούλημά του:»

«Το σύνολο του ενεργητικού του ΔΕΣΦΑ ανέρχονταν (31/12/12) σε 1,547 δισ. ευρώ, και περιλαμβάνει το κόστος του δικτύου υψηλής πίεσης 512 χλμ, 779 χλμ του δικτύου μεταφοράς (μέσης πίεσης) και τις εγκαταστάσεις αεριοποίησης της Ρεβυθούσας. Σύμφωνα με συνέντευξη του διευθύνοντα συμβούλου του ΔΕΣΦΑ στο EurActiv.gr (19/7/12) «η οικονομική κατάσταση του ΔΕΣΦΑ βαίνει διαρκώς βελτιούμενη, σύμφωνα με τα δημοσιευμένα οικονομικά αποτελέσματα των ετών 2009, 2010, 2011 και τα ανεπίσημα στο πρώτο εξάμηνο του 2012. Μιλάμε για υπερτετραπλασιασμό των ετήσιων κερδών μετά από φόρους χρήσεως, από τα 22,5 εκ. ευρώ το 2009 στα 86 εκ. ευρώ το 2011 και στα αναμενόμενα 95 εκ. ευρώ το 2012» (πραγματοποιηθέντα 88,7 εκ. ευρώ).

Συνεκτιμώντας τα παραπάνω στοιχεία, την προσφορά των ρωσικών εταιρειών, περί το 1 δισ. ευρώ και την τιμή πώλησης του ΔΕΣΦΑ 400 εκ. ευρώ για το 66% (βελτιωμένη προσφορά της SOCAR ), ή 606 εκ. ευρώ για το 100%, η πώληση ισοδυναμεί με χάρισμα και με βάση τα κέρδη του ΔΕΣΦΑ αποπληρώνεται σε 5-6 χρόνια. Πέραν αυτού, η παράδοση του ΔΕΣΦΑ στην SOCAR, με τις γνωστές ιδιαίτερες σχέσεις της με τις κρατικές εταιρείες της Τουρκίας BOTAS και TPAO, δημιουργεί περίεργους συνειρμούς για πιθανές μελλοντικές "συνεργασίες" και σε άλλα θέματα».

Από την εξέλιξη των γεγονότων, υπογραμμίζει ο ΣΥΡΙΖΑ «αναδεικνύεται μια Ελλάδα έρμαιο των ξένων συμφερόντων, μια Ελλάδα που, όχι μόνο δεν απεμπλέκεται, αλλά βυθίζεται παραπέρα στην εξάρτηση. Μια χώρα διαθέτει γεωπολιτική αξία όταν ασκεί εθνικά ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική κι όταν αποτελεί γέφυρα φιλίας και καλής γειτονίας με τους λαούς του κόσμου. Κάτι που δυστυχώς δεν βλέπουμε σήμερα».//

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: