27.8.13

Αναστασιάδης: Καλύτερα ωφέλιμος, παρά αρεστός...



Από την επιλογή του να είμαι αρεστός ή ωφέλιμος επέλεξα να είμαι ωφέλιμος, δήλωσε ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής για την οικονομία ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, αναφερόμενος στην απόφασή του να αποδεχθεί τη συμφωνία του πρώτου Eurogroup της 15ης Μαρτίου.
Τόνισε ότι ...
οποιαδήποτε πρόταση για κούρεμα ήταν πρωτοβουλία των διευθυντηρίων του Eurogroup που υιοθετούσε η πλειοψηφία των κρατών μελών, απαντώντας στη γερμανική θέση ότι η πρόταση για κούρεμα καταθέσεων κάτω των 100 χιλιάδων ήταν πρόταση της κυπριακής πλευράς. Ανέφερε ακόμη ότι η απόφαση για bail- in (κούρεμα καταθέσεων) ήταν μια προειλημμένη απόφαση που άρχισε από τις Συνόδους των G20 και λόγω της μη λήψης έγκαιρων μέτρων "θεώρησαν ότι ήταν ο κατάλληλος χρόνος για να το εφαρμόσουν".

Βρέθηκα προ του διλήμματος είτε να πω ένα ηρωικό όχι για μερικά 24ωρα ή να αποδεχθώ την τελική πρόταση, προσμετρώντας τα δεδομένα και αναλαμβάνοντας το πολιτικό κόστος, είπε ο κ. Αναστασιάδης και σημείωσε πως σε περίπτωση μη κατάληξης σε πρόγραμμα στήριξης θα η Κύπρος θα πήγαινε σε άτακτη χρεοκοπία.

Όπως είπε, αν δεν υπήρχε συμφωνία και κατάληξη σε πρόγραμμα στήριξης θα κατέρρεαν οι τράπεζες καθώς η ΕΚΤ θα σταματούσε την έκτακτη ρευστότητα, το κράτος θα έπρεπε να καταβάλει 19,7 δις προς τους καταθέτες, άλλα 11 δις για τον ELA και αλλά 5,8 δις σε δημοσιονομικές υποχρεώσεις, δηλαδή συνολικά έπρεπε να καταβάλλει 36,5 δις ευρώ.

Όπως πρόσθεσε, η κατάρρευση των τραπεζών θα οδηγούσε 6.000 άτομα στην ανεργία, ενώ χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα χρεοκοπούσαν. Μια άτακτη χρεοκοπία θα ήταν αναγκαστικά και έξοδος από το ευρώ με υποτίμηση του νομίσματος, είπε ο Πρόεδρος της Κύπρου και συμπλήρωσε πως φοβήθηκε και για έξοδο από την ΕΕ, ενώ υπήρχε και η απειλή για πολύ κακή λύση στο Κυπριακό

"Προτίμησα να είμαι ωφέλιμος παρά αρεστός", είπε ο Νίκος Αναστασιάδης, και πρόσθεσε πως στο πρώτο κούρεμα η συνεισφορά ουσιαστικά θα γινόταν μόνο μια φορά και παράλληλα θα διασώζονταν ταμεία προνοίας.

Κληθείς από τον Πρόεδρο της Επιτροπής Γεώργιο Πική να σχολιάσει την ανακοίνωση της γερμανικής πρεσβείας τον Ιούλιο, μετά την κατάθεση του Μιχάλη Σαρρή στην Ερευνητική, ότι η πρόταση για κούρεμα καταθέσεων κάτω των 100.000 ήταν πρόταση του ιδίου του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο κ. Αναστασιάδης δήλωσε πως απέστειλε στην γερμανική πρεσβεία συγκεκριμένη επιστολή στην οποία επεσήμανε τις πραγματικότητες. Αναφερόμενος στο ιστορικό για το πώς εξελίχθηκε η κατάσταση στο Eurogroup, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως ΕΕ πρότεινε κούρεμα 3% μέχρι 100.000, 5% πάνω από τις 100.000 και 7% πάνω από μισό εκατομμύριο. Όπως είπε, η πρόταση αυτή απορρίφθηκε αμέσως από ομάδα κρατών μελών τα οποία αντιπρότειναν το κούρεμα καταθέσεων με 5% των ασφαλισμένων και των ανασφάλιστων με 12,5%. Διερωτήθηκε επίσης γιατί (οι εταίροι στο Eurogroup), ακόμα και αν η κυπριακή πλευρά ήταν αυτή που πρότεινε το κούρεμα των ανασφάλιστων καταθέσεων, το αποδέχθηκαν, αφού ήταν παράνομο. "Η αλήθεια είναι ότι οτιδήποτε αποτελούσε πρόταση ήταν πρωτοβουλία των διευθυντηρίων του Eurogroup που υιοθετούσε η πλειοψηφία των κρατών μελών", σημείωσε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: