17.8.13

«Δεν θα επιτρέψουμε να επιχειρηθεί πλειστηριασμός»...



Δ. Βίτσας: Θα σταματήσουμε στην πράξη τις κατασχέσεις πρώτης κατοικίας...
«Η κυβέρνηση θα αποτύχει οικτρά στο ζήτημα των πλειστηριασμών» δηλώνει ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Βίτσας, επισημαίνοντας ότι..
ο ΣΥΡΙΖΑ «δεν θα επιτρέψει να επιχειρηθεί πλειστηριασμός και κατάσχεση».

Τονίζει επίσης ότι «πρέπει να φύγει τώρα η κυβέρνηση της καταστροφής» ξεκαθαρίζοντας ότι οι προγραμματικές κατευθύνσεις της Κουμουνδούρου δεν είναι διαπραγματεύσιμες.

Ακολουθούν αποσπάσματα από τη συνέντευξη…

- Θεωρείτε ότι η άρση πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας θα «περάσει» εύκολα από τη Βουλή και την κοινωνία;

Με όποιο τρόπο, κόλπο, επιχειρηματολογία, πράξη ή παράλειψη επιχειρήσει η κυβέρνηση να ξεκινήσουν πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας, θα αποτύχει οικτρά. Το ίδιο ισχύει για κατασχέσεις λόγω οφειλών που έχουν σε τράπεζες, στην εφορία ή στα ταμεία οι άνεργοι, οι φτωχοί, οι διαλυμένοι μικροί και μεσαίοι επαγγελματίες. Δεν υπάρχει η ελάχιστη δικαιολογία.

Η απαγόρευση ισχύει από την αρχή της κρίσης, τα πράγματα έχουν χειροτερέψει για κάθε οικογένεια και το δικαίωμα στη στέγη δεν μπορεί να απειληθεί από μια κυβέρνηση λιτότητας και εσωτερικής υποτίμησης. Στη Βουλή θα αξιοποιήσουμε όλα τα κοινοβουλευτικά μέσα, αλλά περισσότερο στην κοινωνία, στη γειτονιά, δεν θα επιτρέψουμε να επιχειρηθεί πλειστηριασμός και κατάσχεση. Το θέμα δεν είναι «εύκολα» ή «δύσκολα». Απλά δεν θα περάσει.

- Με ποια θέματα θα ασχοληθεί η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ που θα συνεδριάσει στα τέλη του μήνα;

Η Κ.Ε. καλείται να χαράξει τις κατευθύνσεις δράσης και συμμετοχής στην ανάπτυξη πολιτικού και κοινωνικού κινήματος ανατροπής. Ο άμεσος πολιτικός στόχος είναι συγκεκριμένος. Να φύγει τώρα η κυβέρνηση της καταστροφής, να συγκροτηθεί κυβέρνηση της Αριστεράς, κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας, δικαιοσύνης και δημοκρατίας, παραγωγικής και κοινωνικής ανασυγκρότησης της χώρας.

- Είναι πάντως κομβικό και το ζήτημα των συμμαχιών, με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να εκφράζονται ποικιλοτρόπως...

Το σύνθημα του συνεδρίου μας είναι «ισχυρός ΣΥΡΙΖΑ, αυτοδύναμος λαός». Ο Αλέξης Τσίπρας ευφυώς υπογράμμισε πως αυτό το σύνθημα, όπως και να το διαβάσεις, σημαίνει το ίδιο. Έχουμε ξεκαθαρίσει το ζήτημα των πολιτικών συνεργασιών εξ αρχής. Στη βάση της ακύρωσης της μνημονιακής πολιτικής και της συνακόλουθης επαναδιαπραγμάτευσης των δανειακών συμβάσεων, της διαγραφής του μεγαλύτερου μέρους του δημόσιου χρέους και της εφαρμογής ενός κοινωνικά αναγκαίου προγράμματος παραγωγικής ανασυγκρότησης και νέας κοινωνικής συνοχής, επιδιώκουμε την αλλαγή πολιτικών συσχετισμών υπέρ μας και υπέρ της συνεργασίας των πολιτικών δυνάμεων και ομάδων που συμφωνούν.

Αριστεροί σοσιαλιστές, δυνάμεις της ριζοσπαστικής οικολογίας, κοινοβουλευτικές και μη δυνάμεις της Αριστεράς συμπεριλαμβάνονται σε αυτό το μέτωπο. Θέση έχουν και προσωπικότητες που αναδείχτηκαν στους κοινωνικούς αγώνες, άνθρωποι του χώρου του συνδικαλισμού και της αυτοδιοίκησης, της επιστήμης, του πολιτισμού και του αθλητισμού. Αυτό επιδιώκουμε χωρίς να περιμένουμε πότε οι διάφορες ηγεσίες θα συνειδητοποιήσουν ότι δεν πάει άλλο, πως τα «αλλά» και οι πολλές προϋποθέσεις που εμποδίζουν τη συνεργασία είναι βούτυρο στο ψωμί των μνημονιακών συντηρητικών δυνάμεων της καταστροφής. Όλα τα άλλα είναι σενάρια επί επικοινωνιακών υποθέσεων, που η ίδια η ζωή θα τους δώσει ή όχι ενδιαφέρον.

- Είστε διατεθειμένοι να κάνετε και υποχωρήσεις;

Οι προγραμματικές μας κατευθύνσεις δεν είναι διαπραγματεύσιμες. Και επίσης ο συσχετισμός δυνάμεων αλλάζει επί των πραγματικών ανθρώπων. Ναι, αυτών που έως πριν από λίγα χρόνια υποστήριζαν ΠΑΣΟΚ ή Ν.Δ., που έχει διαλυθεί η ζωή τους, που έχουν τη διαδρομή, τις διαψεύσεις τους και τις «συνήθειές» τους, που έχουν οργιστεί, φοβηθεί, αντισταθεί, παλέψει. Για να νικήσουμε, χρειάζεται να χειραφετηθούμε, να μεταδώσουμε δικά μας αξιακά φορτία, να λέμε το πρόγραμμά μας, τι θα κάνουμε, να μετατρέψουμε μαζί την οργή και τον φόβο σε ελπίδα, αισιοδοξία και δημιουργία.

- Δηλώσατε προ ημερών ότι θα προτείνετε στα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να μη συμμετάσχουν στις ενημερωτικές εκπομπές της μεταβατικής Δημόσιας Τηλεόρασης...

Δημόσια τηλεόραση; Δεν νομίζω. Μεταβατική ή μη, ίσως. Κυβερνητική, σίγουρα. Οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ λειτουργούν τη δημόσια τηλεόραση και ραδιοφωνία. Η κυβέρνηση πήρε μία παράνομη και αντισυνταγματική απόφαση. Έριξε «μαύρο» στη δημοκρατία. Κυβερνά με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, με υπουργικές αποφάσεις και εγκυκλίους. Συγχρόνως απειλεί τους εργαζόμενους, εκβιάζει την κοινωνία. Πήρε λοιπόν τις αποφάσεις της. Αυτές μας δεσμεύουν; Ε, όχι βέβαια. Εμείς λαμβάνουμε τις δικές μας αποφάσεις, δεν αναγνωρίζουμε τις επιλογές τις κυβέρνησης, στηρίζουμε τους εργαζόμενους και αντιστεκόμαστε να μην εφαρμοστούν. Έως ότου μία κυβέρνηση της Αριστεράς τις αλλάξει και αποδώσει δικαιοσύνη.


newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: