8.8.13

Στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ ο Αντ.Σαμαράς ...



...πριν το ραντεβού με τον Ομπάμα...
Με τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Τζον Κέρι συναντάται το απόγευμα της Πέμπτης ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, ενώ στις...
21:55 το βράδυ θα περάσει το κατώφλι του Λευκού Οίκου για το ραντεβού με τον Μπαράκ Ομπάμα. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, η συνάντηση με τον πρόεδρο των ΗΠΑ θα διαρκέσει 55 λεπτά.

Συνέντευξη του αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν

Η επίσκεψη του πρωθυπουργού της Ελλάδας στις Ηνωμένες Πολιτείες υπογραμμίζει την «ισχύ των διμερών σχέσεων» δήλωσε η εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Τζεν Ψάκι, ερωτηθείσα σχετικά.

«Η επίσκεψη την οποία πραγματοποιεί στην Ουάσινγκτον ο πρωθυπουργός (της Ελλάδας, Αντώνης) Σαμαράς υπογραμμίζει την ισχύ των σχέσεων ΗΠΑ-Ελλάδας. Ο υπουργός (Εξωτερικών, Τζον) Κέρι θα επαναβεβαιώσει την υποστήριξη των ΗΠΑ προς την Ελλάδα καθώς (η κυβέρνησή της) εφαρμόζει διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες αποτελούν κλειδί για ένα μέλλον με περισσότερη ευημερία για το λαό της» ανέφερε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, σημειώνοντας:

«Οι δύο ηγέτες θα συζητήσουν επίσης σχετικά με ένα ευρύ φάσμα θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος, περιλαμβανομένων της συνεργασίας στο πεδίο της άμυνας, των προσπαθειών καταπολέμησης της τρομοκρατίας σε παγκόσμιο επίπεδο και της περιφερειακής συνεργασίας».
Μέλη της ελληνικής αντιπροσωπείας κάνουν λόγο για αναβάθμιση, από την πλευρά των ΗΠΑ, της επίσκεψης της πρωθυπουργού, με αφορμή τη συνάντηση του κ. Σαμαρά με τον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι, πριν από το τετ-α-τετ με τον Ομπάμα, και τη σύνθεση της αμερικανικής αντιπροσωπείας κατά τη συνάντηση με τον αμερικανό πρόεδρο στο Οβάλ Γραφείο.

Όπως έγινε γνωστό, η αμερικανική αντιπροσωπεία θα αποτελείται από τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Τζέικομπ Λιου, τον πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα Ντάνιελ Σμιθ, τη σύμβουλο Ασφαλείας Σούζαν Ράις, τη σύμβουλο για θέματα διεθνούς οικονομίας και πρώην στέλεχος του ΔΝΤ Κάρολι Άτκινσον και τα στελέχη του Λευκού Οίκου για ευρωπαϊκά ζητήματα, Κάρεν Ντόνφριντ και Μάικλ Σέσαμς.

Θα συμμετάσχουν επίσης ο επιτελάρχης του Λευκού Οίκου Ντένις Μακ Ντόναφ και ο Γουίλιαμ Μπέρνς, δεύτερος στην ιεραρχία στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Το θέμα του κουρέματος του ελληνικού χρέους ενδέχεται να τεθεί από τον Μπαράκ Ομπάμα στη συνάντηση ως έμμεσο μήνυμα προς τη Γερμανία. Αλλα θέματα που θα τεθούν στη συνάντηση είναι οι προοπτικές στον τομέα της ενέργειας, τα εθνικά θέματα (Κυπριακό-Τουρκία-Σκόπια), αλλά και η γενικότερη κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Η ελληνική πλευρά επιθυμεί να λάβει τη στήριξη των ΗΠΑ στις προσπάθειες για την οικονομική ανάκαμψη, αλλά να σταλεί και ένα μήνυμα ότι ο γεωστρατηγικός ρόλος της Ελλάδας στην ευρύτερη και εξαιρετικά ευαίσθητη περιοχή είναι σημαντικός.

Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Ταγίπ Ερντογάν (ύστερα από αίτημα του τούρκου πρωθυπουργού) με τον οποίο συζήτησε τις εξελίξεις στην Συρία και την Αίγυπτο.
Στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Στη συνάντηση με τον Τζον Κέρι επίσης θα τεθούν όλα τα διμερή ζητήματα, αλλά και η γενικότερη κατάσταση στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής, δεδομένης της κατάστασης στη Συρία και την Αίγυπτο.


Επί τάπητος και το θέμα της Κύπρου. Υπενθυμίζεται ότι προτού αναχωρήσει για τις ΗΠΑ ο πρωθυπουργός είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.

Οι πρώτες συναντήσεις

Με την επίσκεψη του Αντώνη Σαμαρά στα γραφεία της Washington Post και τη συνάντησή του με το δημοσιογραφικό επιτελείο της αμερικανικής εφημερίδας, ξεκίνησε το πρόγραμμα των επαφών στο πλαίσιο του ταξιδιού στις ΗΠΑ.

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός παρεκάθησε σε γεύμα εργασίας με δεκαπέντε σημαίνοντα πρόσωπα του Κέντρου Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών (CSIS), ενώ στη Νέα Υόρκη συναντήθηκε με στελέχη 20 επενδυτικών funds.


in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: