12.8.13

Κομισιόν: Απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης η ιδιωτικοποίηση του νερού ...



Το «μπαλάκι» στην ελληνική κυβέρνηση πετάει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφορικά με το πολύκροτο ζήτημα της ιδιωτικοποίησης του νερού. Απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Χουντή, ο Ευρωπαίος Επίτροπος, Όλι Ρεν, ανέφερε ότι...
«η Κομισιόν δεν έχει πολιτική που να υποχρεώνει τα κράτη μέλη να ιδιωτικοποιούν τις υπηρεσίες ύδρευσης».


«Η διαχείριση των υδάτινων πόρων αποτελεί ευθύνη των κρατών μελών, και γι αυτόν το λόγο έχει πάρει ουδέτερη θέση επί του θέματος της δημόσιας ή της ιδιωτικής ιδιοκτησίας των υδάτινων πόρων, σύμφωνα με το άρθρο 345 της ΣΛΕΕ», απάντησε ο Όλι Ρεν όταν ρωτήθηκε από τον κ. Χουντή εάν η Ευρωπαϊκη Επιτροπή θα ήταν θετική σε αίτημα από την ελληνική κυβέρνηση για εξαίρεση των εταιριών ύδρευσης από τον κατάλογο των ιδιωτικοποιήσεων.

Ο Ρεν σχολίασε ακόμη «το νερό είναι δημόσιο αγαθό που έχει ζωτική σημασία για τους πολίτες».

«Τα περιουσιακά στοιχεία που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα ιδιωτικοποίησης για τις χώρες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα είναι αποτέλεσμα αποφάσεων των εθνικών αρχών και μόνο», απάντησε ο Όλι Ρεν στον Ν. Χουντή δείχνοντας ως υπεύθυνο για τις επιλογές των εταιριών προς ιδιωτικοποίηση την ελληνική κυβέρνηση.

«Είναι αποκλειστική ευθύνη των οικείων κρατών μελών η κατάρτιση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων και η επιλογή των περιουσιακών στοιχείων. Οι συζητήσεις στο πλαίσιο του προγράμματος προσαρμογής επικεντρώνονται στις γενικές ανάγκες χρηματοδότησης του προγράμματος περιλαμβανομένων των εσόδων ιδιωτικοποίησης από την πώληση κρατικών περιουσιών σε επενδυτές», προσέθεσε ο ίδιος.

tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: