19.8.13

Ρεκόρ «κόκκινων» δανείων στην Ισπανία...




Στο 11,61% έφτασε το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων στην Ισπανία σημειώνοντας νέο ρεκόρ, δημιουργώντας προβληματισμό στην ευρωζώνη.
Σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο το...
ποσοστό των επισφαλών δανείων των ισπανικών τραπεζών, μιας και τον Ιούνιο άγγιξε το 11,61%. Η αδυναμία του τραπεζικού τομέα της χώρας είναι έκδηλη, παρά την χορήγηση της ευρωπαϊκής βοήθειας.

Οι επισφαλείς χορηγήσεις ανέρχονται συνολικά σε 176,42 δισ τον Ιούνιο, ποσό αυξημένο κατά 6 δισ. από το αντίστοιχο Μαΐου, τα περισσότερα εκ των οποίων έχουν δοθεί προς κατασκευαστικές εταιρείες και ιδιώτες.

Να σημειωθεί πως η κρίση στην Ισπανία ξέσπασε κυρίως μετά την χορήγηση μεγάλων δανείων στις κατασκευαστικές εταιρείες, που οδηγήθηκαν στο κόκκινο, όταν έσκασε η φούσκα των ακινήτων το 2008.

Αν και η Ισπανία επωφελείται της σχετικής ηρεμίας στις αγορές εν σχέση με τις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες που επικρατούσαν στις αγορές πριν από ένα χρόνο, και ιδίως της μείωσης του κόστους δανεισμού της, τόσο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), όσο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχαν επισημάνει την ευάλωτη θέση στην οποία βρίσκεται η ισπανική οικονομία, που έχει περιέλθει σε ύφεση από τα μέσα του 2011. Άλλωστε το ποσοστό ανεργίας της χώρας ανέρχεται στο 26,26% στο δεύτερο τρίμηνο του έτους…

Δεν υπάρχουν σχόλια: