28.8.13

Σπριντ για πώληση ΟΠΑΠ...



Στη Βουλή προς κύρωση κατατέθηκε χθες η σύμβαση παραχώρησης της δωδεκαετούς διαχείρισης των Κρατικών Λαχείων στην «Ελληνικά Λαχεία», στην οποία συμμετέχουν ο ΟΠΑΠ, η Intralot και η αμερικανική Scientific Games.
Το...
νομοσχέδιο αναμένεται να συζητηθεί σήμερα στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων και την Πέμπτη να τεθεί σε ψηφοφορία με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.

Η κυβέρνηση επέλεξε για ακόμα μία φορά τη διαδικασία του κατεπείγοντος, με την αιτιολογία ότι η κύρωση του νομοσχεδίου αποτελεί προϋπόθεση για την καταβολή του τιμήματος των 190 εκατ. ευρώ προς το Δημόσιο από τον ΟΠΑΠ και τους νέους ιδιοκτήτες του, που πλέον συμμετέχουν και στα Κρατικά Λαχεία.

Εξι λαχεία

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, ο παραχωρησιούχος θα διαχειρίζεται έξι λαχεία (Λαϊκό Λαχείο, Εθνικό Λαχείο, Ευρωπαϊκό Λαχείο, Στιγμιαίο Λαχείο (Ξυστό), Πρωτοχρονιάτικο Λαχείο, Στεγαστικό Λαχείο).

Ειδικά για το Πρωτοχρονιάτικο Λαχείο, η αμοιβή της νέας εταιρείας που θα το διαχειρίζεται θα είναι ίση με το 17% των χρημάτων που θα εισπράττονται από τους παίκτες. Τα υπόλοιπα έσοδα θα κατευθύνονται για κοινωνικούς σκοπούς και για τα κέρδη των παικτών (το 55% επιστρέφει στους παίκτες).

Εκτός από το τίμημα που θα καταβληθεί στο ΤΑΙΠΕΔ, η εταιρεία θα καταβάλλει στο Δημόσιο μηνιαία αμοιβή που θα αντιστοιχεί στο 30% του μικτού κέρδους από όλα τα κρατικά λαχεία (πλην του Πρωτοχρονιάτικου) και με ελάχιστο ετήσιο ποσό 30 εκατ. ευρώ για την πρώτη χρήση και 50 εκατ. ευρώ για τις επόμενες χρήσεις.

Οπως προβλέπεται στο νομοσχέδιο, από τα έσοδά του το Δημόσιο θα διαθέτει ποσοστό 20% σε κοινωνικές πολιτικές.

Η «Ελληνικά Λαχεία» έχει ήδη καταβάλει ποσό 38 εκατ. ευρώ σε λογαριασμό μεσεγγύησης, το οποίο θα καταβληθεί μέχρι 31/12/2013 στο Δημόσιο. Μέχρι τότε θα έχει καταβάλει και το υπόλοιπο ποσό του εφάπαξ τιμήματος για τα λαχεία, ύψους 152 εκατ. ευρώ.

**Στο νομοσχέδιο αναμένεται να περιλαμβάνεται και η τροπολογία με την οποία θα θεωρούνται εμπρόθεσμες όλες οι δηλώσεις ώς τις 30 Αυγούστου ανεξαρτήτως τελευταίου ψηφίου του ΑΦΜ.

enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: