21.8.13

«Υγειονομική βόμβα» η ανεξέλεγκτη χορήγηση φαρμάκων χωρίς συνταγή...

Τον κώδωνα του κινδύνου για τη διάθεση φαρμάκων χωρίς ιατρική συνταγή κρούει η Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ σε επιστολή της προς τον υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη.
Όπως αναφέρει, «αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία η ευκολία με την οποία χορηγούνται τα φάρμακα στην...
ελληνική επικράτεια. Το νομικό πλαίσιο υπάρχει, ωστόσο, η εφαρμογή και οι έλεγχοι είναι ανύπαρκτοι. Καθένας είναι ελεύθερος να προμηθευτεί από το φαρμακείο της γειτονιάς του οτιδήποτε επιθυμεί πράγμα που στην κυριολεξία αποτελεί υγειονομική βόμβα ανεξέλεγκτων διαστάσεων που στοιχίζει πολλά εκατομμύρια ευρώ στο κράτος αλλά και σε πολλές περιπτώσεις στοιχίζει ανθρώπινες ζωές».
Σύμφωνα με την Ένωση, «η αλόγιστη χρήση φαρμάκων αποτυπώνεται στα αντιβιοτικά και την καταγραφόμενη αύξηση της μικροβιακής αντοχής που οφείλεται στην κατάχρηση των αντιμικροβιακών παραγόντων. Αποτέλεσμα της αυξανόμενης αντοχής είναι η έξαρση των νοσοκομειακών λοιμώξεων από πολυανθεκτικούς μικροοργανισμούς, με αποτέλεσμα:
• την αύξηση της νοσηρότητας,
• της διάρκειας νοσηλείας των ασθενών,
• της θνησιμότητας των νοσηλευμένων ασθενών και τελικά
• την οικονομική επιβάρυνση των Συστημάτων Υγείας».
Αναλυτικά, όπως αναφέρουν οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ, σύμφωνα με καταγραφές από το ESAC (European Surveillance of Antimicrobial Consumption), η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα της Ευρώπης με συνολική - και ειδικότερα εξωνοσοκομειακή - κατανάλωση αντιβιοτικών, σχεδόν διπλάσια συγκριτικά με το μέσο όρο που καταγράφηκε στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες.
Στην ίδια επιστολή οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ καλούν τον υπουργό να προχωρήσει σε εντατικούς ελέγχους και να δώσει στην δημοσιότητα στοιχεία και ονόματα όσων συνταγογραφούν παράνομα υψηλό αριθμό φαρμάκων και εξετάσεων.
«Πρώτοι εμείς επιζητούμε τον έλεγχο αλλά δεν μπορούμε να επιτρέψουμε τον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης από τα πραγματικά προβλήματα του συστήματος υγείας», τονίζουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: