17.8.13

Στο αίμα βάφτηκε η «Παρασκευή της Οργής»...

Ανεξέλεγκτες διαστάσεις έχει λάβει η βία στην Αίγυπτο, που μετρά τουλάχιστον 60 νεκρούς και δεκάδες τραυματίες στις νέες συγκρούσεις των δυνάμεων ασφαλείας με υποστηρικτές του ανατραπέντος προέδρου Μόρσι σε ...
διαδηλώσεις των Αδελφών Μουσουλμάνων την «Παρασκευή της Οργής». Σε πεδίο μάχης μετατράπηκε το κέντρο του Καΐρου.


Πολλοί διαδηλωτές αψήφισαν την απαγόρευση κυκλοφορίας το βράδυ της Παρασκευής και παρέμειναν στο κέντρο του Καΐρου, παρά την απειλή του στρατού ότι θα αντιμετωπίσει την κατάσταση με δραστικά μέσα. Ο μεγαλύτερος όγκος των διαδηλωτών βρίσκεται στην πλατεία του Ραμσή και σε παρακείμενους δρόμους.

Η βία εξαπλώθηκε στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα όταν επενέβησαν οι δυνάμεις ασφαλείας, με αφορμή την πυρπόληση αστυνομικού τμήματος, σύμφωνα με το BBC.

Ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου ανέφερε ότι τουλάχιστον 39 πτώματα μεταφέρθηκαν σε δύο τεμένη του Καΐρου, ενώ διεθνή μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο για πολλούς νεκρούς και τραυματίες στην πλατεία του Ραμσή.

Αιματηρές συμπλοκές ξέσπασαν και στην Αλεξάνδρεια, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 5 άνθρωποι και να τραυματιστούν τουλάχιστον 15.

Συγκρούσεις διαδηλωτών με άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας προκάλεσαν το θάνατο 8 ανθρώπων στην πόλη Δαμιέτη, στις ακτές της Αιγύπτου στην Μεσόγειο, άλλων 5 στη βόρεια πόλη Ισμαηλία και ισάριθμων στην πόλη Φαγιούμ, όπου τραυματίστηκαν 70 διαδηλωτές.

Αξιωματούχος της αιγυπτιακής ασφάλειας δήλωσε ότι συνολικά 67 αστυνομικοί σκοτώθηκαν στα επεισόδια από την Τετάρτη έως την Παρασκευή.

Η Μουσουλμανική Αδελφότητα κάλεσε τους Αιγυπτίους να διαδηλώνουν καθημερινά σε όλη τη χώρα.

Ο αιγυπτιακός συνασπισμός ισλαμιστών "Συμμαχία Κατά του Πραξικοπήματος", που διαμαρτύρεται για την ανατροπή του Μόρσι από τον στρατό, ζήτησε να τερματιστούν οι διαδηλώσεις της Παρασκευής, όμως κάλεσε τους υποστηρικτές του Μόρσι να διαδηλώνουν καθημερινά από το Σάββατο.

Η στάση της αιγυπτιακής κυβέρνησης

Η μεταβατική κυβέρνηση της Αιγύπτου επιμένει ότι μάχεται ενάντια σε μία «μοχθηρή τρομοκρατική συνωμοσίας» των Αδελφών Μουσουλμάνων, στην προσπάθειά της να αιτιολογήσει την καταστολή από τις δυνάμεις ασφαλείας των υποστηρικτών του Μόρσι, που έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 600 ανθρώπους τις τελευταίες τρεις ημέρες.

«Η κυβέρνηση δηλώνει ότι τα μέλη της, οι ένοπλες δυνάμεις, η αστυνομία και ο μεγάλος λαός της Αιγύπτου είναι ενωμένοι για να πολεμήσουν την μοχθηρή τρομοκρατική συνωμοσία που εξύφαναν οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι», αναφέρεται σε ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου.

Η αιγυπτιακή κυβέρνηση ανακοίνωσε, εξάλλου, ότι ματαιώνει τις κοινές στρατιωτικές ασκήσεις με την Τουρκία που είχαν προγραμματιστεί για τον Οκτώβριο, κατηγορώντας την Άγκυρα για ανάμιξη στις εσωτερικές υποθέσεις της Αιγύπτου.

Νωρίτερα, ο τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ζήτησε κατεπείγουσα σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, για να εξεταστεί η «σφαγή» στην Αίγυπτο.

Διαδηλώσεις υπέρ του έκπτωτου προέδρου της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μόρσι και των Αδελφών Μουσουλμάνων πραγματοποιήθηκαν σε μεγάλες πόλεις του Πακιστάν και του Σουδάν την Παρασκευή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: