21.8.13

Νέες συλλήψεις ισλαμιστών στην Αίγυπτο...



Συνελήφθησαν τη νύχτα της Τρίτης από τις αιγυπτιακές δυνάμεις ασφαλείας ο Σαφουάτ Χεγκάζι, πολύ σημαντικός ιεροκήρυκας και ο Μουράντ Αλι, εκπρόσωπος της Μουσουλμανικής Αδελφότητας.

Σύμφωνα με στρατιωτική πηγή, ο Σαφουάτ Χεγκάζι κρατείται κοντά στα... σύνορα με τη Λιβύη. Από τις 3 Ιουλίου και την απομάκρυνση του Μοχάμεντ Μόρσι απο την προεδρία, ο Χεγκάζι απευθυνόταν με εμπρηστικές ομιλίες στα πλήθη των διαδηλωτών κατά τις συγκεντρώσεις των υποστηρικτών της Μουσουλμανικής Αδελφότητας στο Κάιρο.
 
Ο εκπρόσωπος του Κόμματος της Ελευθερίας και της Δικαιοσύνης, της πολιτικής βιτρίνας της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, ο Μουράντ Αλι, συνελήφθη την επομένη της σύλληψης του πνευματικού ηγέτη του κινήματος Μοχάμεντ Μπαντίε, στο αεροδρόμιο του Καΐρου, καθώςετοιμαζόταν να αναχωρήσει για την Ιταλία, σύμφωνα με πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας.
 
Πηγή του αεροδρομίου της αιγυπτιακής πρωτεύουσας διευκρίνισε ότι ο Μουράντ Αλι, το όνομα του οποίου περιλαμβανόταν στον κατάλογο των προσώπων στα οποία απαγορεύεται η έξοδος από τη χώρα, εμφανίσθηκε στην αίθουσα των αναχωρήσεων "με ξυρισμένη τη γενειάδα του και φορώντας απλά καθημερινά ρούχα".
 
Τον Ιούλιο, η αιγυπτιακή δικαιοσύνη εξέδωσε περί τα 300 εντάλματα σύλληψης και απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα κατά στελεχών της Μουσουλμανικής Αδελφότητας . Εκτοτε, μεγάλο μέρος των στελεχών του κινήματος έχει συλληφθεί, ενώ εκατοντάδες υποστηρικτές του έχουν προσαχθεί μετά την αιματηρή διάλυση των συγκεντρώσεων στο Κάιρο και τις συγκρούσεις που ακολούθησαν σε ολόκληρη τη χώρα, προκαλώντας τον θάνατο χιλίων περίπου ανθρώπων.
 
Στο μεταξύ, σε έκτακτη σύνοδο με φόντο τις εξελίξεις στην Αίγυπτο προσέρχονται την Τετάρτη οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ σε αναζήτηση κοινής θέσης. Η ΕΕ καλεί όλες τις πλευρές να δείξουν αυτοσυγκράτηση και αναμένεται να κινηθεί προς αναθεώρηση των σχέσεών της με το Κάιρο. Επί τάπητος τίθεται η αναστολή της οικονομικής βοήθειας, ενώ το Βερολίνο θεωρεί επίσης ως μέσο πίεσης τη διακοπή στις πωλήσεις όπλων.
 
Επίσης, η αίτηση απελευθέρωσης του έκπτωτου προέδρου της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ θα εξεταστεί την Τετάρτη, ωστόσο αναλυτές εκτιμούν ότι η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να μην γίνει αποδεκτή, ώστε να μην ενδυναμωθούν οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι που καταγγέλλουν το νέο καθεστώς ως αντεπαναστατικό, καθώς 11 από τους 34 υπουργούς της νέας κυβέρνησης έχουν υπηρετήσει επί Μουμπάρακ.
 
Σε δίκη θα προσαχθεί στις 19 Σεπτεμβρίου ο τιμηθείς με Νόμπελ Ειρήνης Μοχάμεντ ΕλΜπαραντέι για την παραίτησή του από την θέση του αντιπροέδρου της Αιγύπτου μετά την αιματηρή καταστολή των υποστηρικτών της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, γράφει σήμερα στον ιστότοπό της η κρατική αιγυπτιακή εφημερίδα Αλ Αχράμ.
  

enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: