29.8.13

"Πώς θα ζήσουμε;"...



Oι τελευταίες λέξεις που σημείωσε ο Ασλάνης στο ημερολόγιο του...
«Η κάθε μέρα είναι διαφορετική… Πώς θα ζήσουμε;». Αυτές είναι μερικές από τις τελευταίες λέξεις που σημείωσε ο Μιχάλης Ασλάνης στο ημερολόγιό του λίγο πριν βρεθεί νεκρός μέσα στο διαμέρισμα της οδού Σκουφά 21, στο Κολωνάκι.
Στα αίτια του θανάτου του αναμένεται να...
ρίξει φως η νεκροτομή που έχουν παραγγείλει οι αδερφές του και η οποία αναμένεται να πραγματοποιηθεί σήμερα. Η εξέταση θα δείξει αν ο Μιχάλης Ασλάνης επέλεξε να δώσει τέλος στη ζωή του ή αν τον πρόδωσε ο οργανισμός του…
Η είδηση έπεσε σαν βόμβα στον χώρο της μόδας. Ο αγαπημένος των μοντέλων, το «αρκουδάκι» τους όπως χαριτωμένα τον αποκαλούσαν κι εκείνος το απολάμβανε, άφησε την τελευταία του πνοή μέσα στο σπίτι του. Η διευθύντρια του ατελιέ που είχε κλειδιά, τον βρήκε πεσμένο δίπλα στο κρεβάτι του γύρω στις δύο το μεσημέρι. Στο κομοδίνο του, όπως και σε άλλα σημεία του σπιτιού του, βρέθηκαν αντικαταθλιπτικά χάπια. Μερικές καρέκλες στο σαλόνι ήταν αναποδογυρισμένες…
Το ημερολόγιο
Η συνεργάτιδά του έπαθε σοκ, αλλά κράτησε την ψυχραιμία της και κάλεσε αμέσως την αστυνομία. Οι αξιωματικοί που έσπευσαν στο σημείο διαπίστωσαν ότι δεν υπήρχαν ίχνη παραβίασης στην πόρτα, αλλά ούτε και σημάδια εγκληματικής ενέργειας και αποχώρησαν. Στο σπίτι, βρέθηκε ένα ημερολόγιο, στο οποίο ο σχεδιαστής σημείωνε τις σκέψεις του. «Ποιος ξέρει τι μας ξημερώνει», ήταν μερικά από τα λόγια του. Στο ίδιο τετράδιο, σημείωνε και τις υποχρεώσεις του: τι χρωστάει σε ποιον, οδηγίες στον δικηγόρο, τον λογιστή και την αδερφή του.
Σιγά σιγά, φίλοι και συνεργάτες του Μιχάλη Ασλάνη έφταναν στην πολυκατοικία για να μάθουν τι είχε συμβεί. Κανείς τους δεν μπορούσε να πιστέψει πως ο γνωστός σχεδιαστής δεν ήταν πια στη ζωή… Οπως λένε όσοι τον γνώριζαν, «τον τελευταίο καιρό ο Μιχάλης δεν ήταν καλά».
Τον λύγισαν τα χρέη
Η τελευταία σελίδα του ημερολογίου του «προδίδει» την πίεση των χρεών
Η κρίση που χτύπησε τον κόσμο της μόδας τον ανάγκασε να μετακομίσει από το ατελιέ του στην Πλάκα. Τα οικονομικά προβλήματα τον είχαν «γονατίσει». Ομως πιο πολύ, όπως έλεγε ο ίδιος, τον είχε πικράνει η προδοσία δύο γυναικών που δούλευαν σε εκείνον και τις οποίες εμπιστευόταν τυφλά.
Τελικά, φάνηκε ότι τον εκμεταλλεύτηκαν. «Πουλούσαν ρούχα από το ατελιέ εν αγνοία μου, έπαιρναν προκαταβολές από τις πελάτισσες και έβαλαν χέρι σε προσωπικούς λογαριασμούς», είχε δηλώσει ο ίδιος στην τελευταία του συνέντευξη, στην οποία είχε διατυπώσει φόβους για τη ζωή του.
«Ανησυχώ πλέον για τη ζωή μου, νομίζω ότι έχω μπλέξει, είμαι σε πολύ άσχημη κατάσταση. Εκκρεμούν πολλές υποθέσεις. Μιλάω με τους δικηγόρους μου και δίνω μεγάλο αγώνα», είχε πει.
Τον έψαχναν μάταια
Από την Κυριακή, οι δικοί του άνθρωποι τον έψαχναν και δεν μπορούσαν να τον βρουν. Οταν απομονωνόταν ο Μιχάλης Ασλάνης δεν απαντούσε σε κανένα από τα τρία κινητά του. Και αυτό ήταν κάτι συνηθισμένο. Προχθές, κάποιος ένοικος της πολυκατοικίας του τον είδε να ανεβοκατεβαίνει τα σκαλιά. Πηγές αναφέρουν ότι ο σχεδιαστής έμεινε για πολλές ώρες χωρίς τις αισθήσεις του… Διατυπώνονται εκτιμήσεις για αυτοκτονία από κατανάλωση μεγάλης ποσότητας χαπιών. Ωστόσο, δεν μπορούν να αποκλειστούν και τα παθολογικά αίτια.
Ποιος ήταν
Μια ζωή στην πασαρέλα της σόουμπιζ
Με καταγωγή μικρασιατική, ο Μιχάλης Ασλάνης γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε διακόσμηση και γραφικές τέχνες στη σχολή ΒΑΚΑΛΟ, στο πλάι σπουδαίων δασκάλων.
Παράλληλα με τις σπουδές του, ξεκίνησε την καριέρα του ανοίγοντας ένα μικρό μαγαζί στο Κολωνάκι. Αυτοδημιούργητος και εργατικός, τα κατάφερε γρήγορα.
Οι δημιουργίες του κυριάρχησαν στα εξώφυλλα των τότε ελληνικών περιοδικών και κέρδισαν τις καλύτερες κριτικές χάρη στις καλαίσθητες έθνικ επιρροές του. Η δουλειά του παρουσιάστηκε σε ατομικές ή ομαδικές επιδείξεις μαζί με σημαντικούς ξένους σχεδιαστές στο Παρίσι, το Μονακό, τη Μόσχα, τη Φρανκφούρτη, τη Ρώμη, το Μιλάνο, το Μπάρι, την Κωνσταντινούπολη, την Κύπρο, τον Καναδά.
«Εργασιομανής»
Εκτός από ένα υπερπολυτελές σπίτι στον Λυκαβηττό, διατηρούσε και εξοχικό στη Μύκονο, από όπου είχε περάσει η αφρόκρεμα της ελληνικής σόου μπιζ. Το 2012, αποφάσισε να το ενοικιάσει για να μπορέσει να ανταποκριθεί στα έξοδά του. «Οσον αφορά το σπίτι στον Λυκαβηττό, το πουλάω γιατί δεν το χρειάζομαι πια. Δεν είναι για ανθρώπους που μένουν μόνοι τους σαν και μένα. Επαγγελματικά δεν με βολεύει καθόλου», είχε δηλώσει.
«Ο Μιχάλης ήταν σκλάβος του ατελιέ, εργασιομανής. Του άρεσαν τα ταξίδια, αλλά πάντοτε υπήρχε ένας δημιουργικός λόγος. Για εκείνον, η ζωή ήταν η δουλειά του. Ηξερε από φτώχεια, γιατί η οικογένειά του ήταν προσφυγική», είπε στο «Εθνος» η φίλη του Ρίκα Βαγιάνη.
Πριν από λίγα χρόνια, ο Μιχάλης Ασλάνης σχεδίασε τα ρούχα για τους υπαλλήλους του Αττικό Μετρό και του αερολιμένα Ελευθέριος Βενιζέλος. Ο σχεδιαστής επεκτάθηκε και στα είδη σπιτιού, τα αξεσουάρ μπάνιου και τις ομπρέλες, που έφεραν την υπογραφή του.
Οι φίλοι του
Αντίο στον Μιχάλη με αγάπη
Ο τραγικός θάνατος του Μιχάλη Ασλάνη συγκλόνισε τους ανθρώπους της μόδας που μέσω του Τwitter ή του Facebook εξέφρασαν τη λύπη τους.
  • «Οι παιδικές ψυχές πάνε σε μεγάλες αγκαλιές… και ηρεμούν. Καλό ταξίδι…», έγραψε η Βίκυ Κουλιανού στον προσωπικό της λογαριασμό στο Facebook, όπου ανέβασε μία φωτογραφία της με φόρεμα του Μιχάλη Ασλάνη. Οπως δήλωσε, «Ο Μιχάλης μού άλλαξε ολόκληρη τη ζωή. Δεν θα είχα κάνει τίποτα από όλα αυτά. Αν δεν ήταν εκείνος δεν θα είχα κάνει τίποτα, δεν θα είχα γίνει μοντέλο. Εκείνος με παρότρυνε… Με ανακάλυψε εκείνος μέσα σε ένα λεωφορείο. Δεν οδηγούσε κι έτσι συναντηθήκαμε εκεί. Ημουν δεκατεσσάρων…Ο Μιχάλης, εκτός από υπερταλαντούχος, ήταν άνθρωπος! Ενα μωρό παιδί, γενναιόδωρος σε όλα και πάρα πολύ ευαίσθητος όπως είναι όλοι οι γενναιόδωροι άνθρωποι. Εύχομαι εκεί που πηγαίνει να βρει μια τεράστια αγκαλιά, η οποία θα είναι αληθινή και θα του αρμόζει!».
  • Ο Βασίλειος Κωστέτσος ανάρτησε μια φωτογραφία με τον σχεδιαστή και έγραψε ως λεζάντα: «Αντίο, αγάπη μου, καλό ταξίδι!».
  • «Ο Παράδεισος ορθάνοιχτος για σένα, τρυφερέ μου Μιχάλη. Παραήσουν καλός για «εδώ» τελικά», σημείωσε η Ναταλία Γερμανού.
  • «Καλό ταξίδι, φίλε μου Μιχάλη, αφήνεις ένα τεράστιο κενό πίσω σου, θα λείψεις τόσο πολύ σε όλους μας που σε αγαπήσαμε!», ήταν το μήνυμα της Χριστίνας Αλούπη.
  • «Κάποια πράγματα δύσκολα τα πιστεύει κανείς. Σοκ, θλίψη και απορία. Καλό ταξίδι, Μιχάλη…», σημείωσε ο Κωνσταντίνος Χριστοφόρου.
  • «Ο άνθρωπος που αγαπούσε τα χρώματα, τώρα θα αρκεστεί να περιβάλλεται από το μόνιμο μπλε του ουρανού… Γεια σου Μιχάλη, θα μας λείψεις» σημείωσε ο Λάκης Γαβαλάς.
Η κηδεία του Μιχάλη Ασλάνη θα τελεστεί την Παρασκευή στη Χαλκίδα.

EΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: