15.8.13

Τρία υπουργεία και η Βουλή βγήκαν εκτός προϋπολογισμού...

Μεταξύ των υπουργείων που δεν έπιασαν τους στόχους το πρώτο εξάμηνο του 2013 και το υπουργείο Οικονομικών...
Η Βουλή των Ελλήνων και τρία υπουργεία, ανάμεσα στα οποία είναι... το υπουργείο Οικονομικών, και τα υπουργεία Δικαιοσύνης και ...
Εσωτερικών, δεν έπιασαν τους στόχους τους προϋπολογισμού τους, για το πρώτο εξάμηνο του 2013.

Την ίδια ώρα, οι περισσότεροι φορείς της Κεντρικής Διοίκησης κινήθηκαν χαμηλότερα από τους επιμέρους στόχους που έχουν τεθεί.

Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία που ανακοίνωσε την Τετάρτη ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, κάνοντας λόγο στη σχετική ανακοίνωση ότι οι αρνητικές αποκλίσεις αναφορικά με τις δαπάνες, οφείλονται σε «μεμονωμένους, συγκυριακούς αλλά και λογιστικούς λόγους που δεν έχουν χαρακτηριστικά διατηρησιμότητας».

Συγκεκριμένα, με βάση τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν, οι φορείς που κινήθηκαν εκτός στόχων δαπανών, είναι οι εξής:

Βουλή των Ελλήνων

Οι συνολικές πληρωμές έχουν υπερβεί τους στόχους που έχουν τεθεί, κατά 4 εκατομμύρια ευρώ, ή διαφορετικά κατά 6,7%. Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, πρόκειται κυρίως για δαπάνες που αφορούν στις λειτουργικές δαπάνες.

Υπουργείο Εσωτερικών

Οι συνολικές πληρωμές και οι υποχρεώσεις που παρέμειναν απλήρωτες κινούνται πάνω από το στόχο που έχει τεθεί, οριακά, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Συγκεκριμένα, στον τακτικό προϋπολογισμό και τον προϋπολογισμό δημοσίων επενδύσεων έχει σημειωθεί απόκλιση της τάξης των 3,9 εκατομμυρίων ευρώ ή διαφορετικά κατά 0,2%, γεγονός που αποδίδεται στις αυξημένες πληρωμές του ΠΔΕ, στη μείωση των απλήρωτων υποχρεώσεων κατά 19,6 εκατομμύρια ευρώ και στη συγκράτηση των δαπανών για αποδοχές προσωπικού.

Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του κ. Σταϊκούρα, οι συνολικές πληρωμές και οι υποχρεώσεις του υπουργείου Δικαιοσύνης που κατέστησαν απλήρωτες κινήθηκαν πολύ πάνω από τους στόχους που έχουν τεθεί. Στο διάστημα αυτό, επεξηγεί ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, καταβλήθηκαν τα αναδρομικά των μισθολογικών δαπανών στους δικαστικούς λειτουργούς, που αγγίζουν συνολικά τα 93,7 εκατομμύρια ευρώ.

Αντίθετα, οι απλήρωτες υποχρεώσεις μειώθηκαν κατά 2,8 εκατομμύρια ευρώ, με αποτέλεσμα η συνολική υπέρβαση από το στόχο του πρώτου εξαμήνου του έτους να διαμορφώνεται τελικά στα 82 εκατομμύρια ευρώ ή διαφορετικά σε ποσοστό 32,9%.

Υπουργείο Οικονομικών

Εκτός στόχων του προϋπολογισμού βγήκε και το υπουργείο Οικονομικών. Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι συνολικές πληρωμές και οι απλήρωτες υποχρεώσεις του υπουργείου υπερβαίνουν το στόχο κατά 43,1 εκατομμύρια ευρώ ή δηλαδή 13,3%.

Η υπέρβαση των δαπανών του υπουργείου Οικονομικών, οφείλεται σύμφωνα με τα στοιχεία:

Στην καταβολή της έκτακτης παροχής σε εν ενεργεία δικαστικούς υπαλλήλους του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (συνολικά 9,5 εκατομμύρια ευρώ) και
Στην πληρωμή ποσού 21,1 εκατομμυρίων σε επιστροφές ΕΦΚ σε δικαιούχους μέσω των Τελωνείων.

Οι απλήρωτες υποχρεώσεις του τακτικού προϋπολογισμού παρουσιάζουν αύξηση κατά 20,3 εκατομμύρια ευρώ σε σχέση με τις αντίστοιχες της περιόδου 31/12/2012, λόγω του χαμηλού ρυθμού των πληρωμών κατά το α' εξάμηνο.

Αποκεντρωμένες διοικήσεις

Οι συνολικές πληρωμές κινούνται πάνω από τους στόχους που έχουν τεθεί, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που ανακοίνωσε ο κ. Σταϊκούρας.

Αντίθετα, οι απλήρωτες υποχρεώσεις του τακτικού προϋπολογισμού παρουσίασαν μείωση. Συνολικά παρατηρείται απόκλιση της τάξης των 332,5 εκατομμυρίων ευρώ ή 396,2%.

Το ΠΔΕ παρουσιάζει σημαντική υπέρβαση έναντι του στόχου. Οι πληρωμές που πραγματοποιήθηκαν το διάστημα αυτό είναι υψηλότερες για το λόγο ότι οι Αποκεντρωμένες Διοικήσεις δεν εκτελούν ΠΔΕ. Το ΠΔΕ εκτελείται από τις Περιφέρειες με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή η ακριβής στοχοθεσία από τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις. Οι πληρωμές του ΠΔΕ μέχρι τώρα εμφανίζονται ως πληρωμές των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, ωστόσο με βάση το νέο νομοθετικό πλαίσιο, οι πιστώσεις για έργα ΠΔΕ των Περιφερειών θα μεταφερθούν στο Υπουργείο Ανάπτυξης. Τέλος, μείωση παρουσίασαν οι απλήρωτες υποχρεώσεις κατά 1,8 εκατομμύρια ευρώ.

Πάντως, η συνολική εικόνα ως προς την επίτευξη των στόχων για το πρώτο εξάμηνο είναι ότι «οι πραγματοποιήσεις, όπως προκύπτουν από τις δαπάνες και τη μεταβολή των απλήρωτων υποχρεώσεων, είναι χαμηλότερες συγκρινόμενες με το στόχο κατά 1,7 δισ. ευρώ ή κατά περίπου 7%», ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών...
parapolitika.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια: