10.8.13

«Είμαστε καθαροί», λένε οι επιχειρηματίες της Χαλκιδικής...


Δεν είναι όλοι φοροφυγάδες στη Χαλκιδική, υποστηρίζουν οι επαγγελματίες της περιοχής. Αντιδράσεις για τους εξοντωτικούς ελέγχους (σχεδόν 1000 σε πέντε μέρες) του ΣΔΟΕ και της αστυνομίας. Ορδές ελεγκτών και στη Θάσο.
Του Αλέξανδρου Μητάκη
Καθημερινή είναι ...
πλέον η παρουσία ελεγκτών του ΣΔΟΕ και της Οικονομικής Αστυνομίας σε εστιατόρια-ταβέρνες, καφέ-μπαρ, beach bars και clubs της Χαλκιδικής. Μετά το φιάσκο με την υπόθεση του «Summer Fix» στην Καλλιθέα, τα λαγωνικά του ΥΠΟΙΚ έχουν ξεχυθεί σε κάθε γωνιά της περιοχής, ενώ δεν είναι λίγες οι συλλήψεις και τα λουκέτα σε επιχειρήσεις. Μάλιστα, δεν είναι λίγοι και οι έλεγχοι στα καταστήματα εστίασης, μετά τη μείωση του ΦΠΑ.

Χαρακτηριστικό είναι ότι από την Κυριακή έως και την Πέμπτη έχουν συλληφθεί συνολικά 39 άτομα, για παραβάσεις όπως στέρηση άδειας λειτουργίας, φοροδιαφυγή (μη έκδοση αποδείξεων), στέρηση άδειας μουσικής κ.α. Και έχουν ελεγχθεί συνολικά 959 ιδιοκτήτες και υπεύθυνοι νυχτερινών κέντρων διασκέδασης και clubs, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι... ορδές εφοριακών έχουν εμφανιστεί το τελευταίο διάστημα και στη Θάσο.

Από την πλευρά τους, οι επιχειρηματίες της Χαλκιδικής δηλώνουν, σε όλους τους τόνους, ότι η περιοχή δεν είναι εστία φοροδιαφυγής και ότι είναι μεμονωμένοι και λίγοι οι επιχειρηματίες που δεν τηρούν τη νομοθεσία. Παράλληλα, αντιδρούν στην τόσο μεγάλη ένταση των ελέγχων.

«Θα ήθελα να καταλάβω τον λόγο που τις τελευταίες ημέρες είναι τόσο εντατικοί οι έλεγχοι. Τα προηγούμενα χρόνια δηλαδή δεν υπήρχε φοροδιαφυγή; Φέτος οι έλεγχοι είναι απίστευτοι και με πολύ μεγάλη ένταση», τονίζει στη Voria.gr ο Πέτρος Λυμπάρης, ιδιοκτήτης της ψαροταβέρνας-ουζερί «Ρεμέντζο» στην Άθυτο.

«Μπορεί να τύχει πάνω στη δουλειά και τον φόρτο εργασίας να μην έχεις μία απόδειξη, να πέσεις πάνω στον έλεγχο και να πληρώσεις 2.000 ευρώ πρόστιμο. Δεν την καταλαβαίνω αυτή τη λογική», επισημαίνει.

Ο ίδιος σημειώνει πως «προσπαθούμε να κάνουμε τη δουλειά μας και να εξυπηρετήσουμε τον κόσμο και αυτό που έχουμε συνέχεια στο μυαλό μας είναι μην πλακώσει το ΣΔΟΕ. Δεν είμαστε αρνητικοί σε κανέναν έλεγχο. Αυτό που δεν μου αρέσει είναι ο χρόνος που γίνονται οι έλεγχοι και οι έντασή τους», συμπληρώνοντας πως περισσότερη φοροδιαφυγή υπάρχει στα νυχτερινά μαγαζιά. «Στα εστιατόρια έρχονται οικογενειάρχες και ακόμη και αν δεν τους κόψεις απόδειξη θα στη ζητήσουν. Στα beach bars και τα clubs μετά από 15 πότα, ποιος κάθεται να σκεφτεί τις αποδείξεις;», αναφέρει.

Την αντίθεσή του στους τόσο εντατικούς ελέγχους εκφράζει και ο Θεόδωρος Κοσκινάς, ιδιοκτήτης του καφέ-μπαρ «Θώκος» στη Νέα Φώκαια. Όπως αναφέρει, οι έλεγχοι προφανώς και πρέπει να γίνονται, αλλά όχι όταν το κατάστημα είναι γεμάτο από κόσμο.

«Ναι» στους ελέγχους λέει ο κ. Κώστας Βάμβακας, ιδιοκτήτης του εστιατορίου θαλασσινών «Καπετάνιος» στην Κασσάνδρα, υποστηρίζοντας πως η συντριπτική πλειοψηφία των ιδιοκτήτων καταστημάτων εστίασης στην περιοχή είναι καθαροί. «Υπάρχουν μεμονωμένες περιπτώσεις επαγγελματιών που φοροδιαφεύγουν, αλλά οι περισσότεροι συνάδελφοι κόβουν αποδείξεις και τηρούν όλες τις νόμιμες διαδικασίες. Καλώς να έρθει και το ΣΔΟΕ και η αστυνομία να ελέγξει ό,τι θέλει», υπογραμμίζει.

«Η παρανομία σημαίνει ότι υπάρχει αθέμιτος ανταγωνισμός. Όποιος είναι παράνομος οφείλει να υποστεί τις συνέπειες. Η θέση μας είναι ότι πρέπει όλοι να λειτουργούν νόμιμα, να κόβουν αποδείξεις και να ασφαλίζουν τους εργαζομένους τους», δηλώνει ο πρόεδρος Επιμελητηρίου Χαλκιδικής, Γιώργος Γκιλής.

«Υπάρχει όμως πρόβλημα και από την πλευρά της πολιτείας. Όταν αργούν να βγουν οι άδειες ή οι εγκρίσεις από το υγειονομικό και από άλλες υπηρεσίες, δεν φταίει ο επιχειρηματίας, ο οποίος περιμένει το καλοκαίρι για να ζήσει. Επίσης δεν είναι δυνατόν να υπάρχει νόμος που να μην επιτρέπει να ακούγεται μουσική στην παραλία. Πώς θα δουλέψουν τα beach bar; Είναι άσχημη η εικόνα προς τους πελάτες να έρχεται η αστυνομία και να κλείνει η μουσική. Αυτά πρέπει να αλλάξουν», συμπληρώνει.

Τους εντατικούς ελέγχους και τις συλλήψεις των παραβατών χαιρετίζει ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής, Γρηγόρης Τάσιος. Όπως λέει, μετά το φιάσκο με την περίπτωση του κέντρου όπου τραγουδούσε ο Πάνος Κιάμος, έχει πάρει μπρος η μηχανή της αστυνομίας. «Δίνουμε τα εύσημα για την καταπολέμηση της ανομίας και στηρίζουμε την προσπάθεια. Δεν είναι δυσφήμιση για την περιοχή η πλήρης αστυνόμευση και οι εντατικοί έλεγχοι. Ανομία υπάρχει σε όλη την Ελλάδα και όχι μόνο στην Χαλκιδική. Επιτέλους ας μπει ένα τέλος στη φοροδιαγυγή και ας ξεκινήσει αυτό από την περιοχή μας», τονίζει.

Απόβαση ελεγκτών του ΣΔΟΕ στη Θάσο

Για ορδές ελεγκτών του υπουργείου Οικονομικών στη Θάσο κάνει λόγο ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων του νησιού, Δημήτρης Παπαδημητρίου.

«Μας έχουν κατακλύσει. Έχουν κάνει κυριολεκτικά επιδρομή. Δεν μπορείτε να φανταστείτε τι γίνεται από τα μέσα καλοκαιριού στο νησί. Μιλάμε για ορδές εφοριακών», δηλώνει χαρακτηριστικά.

«Φυσικά και είμαστε κατά της φοροδιαφυγής, απλά να μην ξεπερνούν τα όρια οι έλεγχοι. Πρέπει βέβαια να παραδεχτούμε ότι η φοροδιαφυγή στα νησιά τους καλοκαιρινούς μήνες είναι πολύ μεγάλη και πρέπει με κάποιο τρόπο να καταπολεμηθεί», προσθέτει ο ίδιος...
voria.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: