11.8.13

Μηνύματα πάνε και έρχονται...



Το editorial της Κύρας Αδάμ από την «Ελλάδα αύριο»...

Πολλές οι τυμπανοκρουσίες από την πλευρά της Αθήνας – όπως ανεμενετο άλλωστε- για τη «θερμή συνάντηση» Ομπάμα – Σαμαρά και την ...
αμερικανική «στήριξη» στο ελληνικό δράμα.

Το οποίο θα παραμείνει για πολύ χρόνο άνευ αντικρίσματος αφού οι αποφάσεις για το πρόγραμμα και το ελληνικό χρέος λαμβάνονται στις Βρυξέλλες και το Βερολίνο και όχι στον Λευκό Οίκο.

Την πλέον ισορροπημένη άποψη για όλο το «σαματά» γύρω από την επίσκεψη στο Λευκό Οίκο εξέφρασε μέχρι στιγμής ο υπουργός Οικονομικών από την Αθήνα, πού επεσήμανε το αυτονόητο : ότι δηλαδή , οι δηλώσεις του κ. Ομπάμα θα φανούν χρήσιμες στην Αθήνα όταν επαναληφθεί η ευρωπαϊκή «Ιερά Εξέταση» του ελληνικού προγράμματος στο Εurogroup. Δηλαδή να μην ληφθούν και άλλα μέτρα λιτότητας και να υπάρξουν κάποια ψήγματα ανάκαμψης της οικονομίας στη μακρά προοπτική του κουρέματος του ελληνικού δημόσιου χρέους.

Η ελληνική πλευρά αποσιωπά επιμελώς, όμως, την φράση του Αμερικανού προέδρου ότι η Ελλάδα και η κυβέρνησή της πρέπει να εφαρμόσει μέχρι τέλους τις επώδυνες διαθρωτικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις, που φυσικά έχει επιβάλει το Μνημόνιο και όχι η Ουάσιγκτον ,η οποία δεν έχει καμιά απολύτως αρμοδιότητα στην πολιτική της ευρωζώνης.

Η επίσκεψη Σαμαρά στον Λευκό Οίκο θα καταγραφεί ως απολύτως πρωτότυπη: Μια χώρα μέλος της ευρωζώνης, που υφίσταται –με την απόλυτη μέχρι σημείου άπειρης βλακείας- συναίνεση των κυβερνήσεων της – μια καταστροφική πολιτική λιτότητας για να μειώσει το δημόσιο χρέος της , ζητά την σανίδα σωτηρίας της από μια χώρα – έστω και την υπερδύναμη- που δεν έχει ούτε τυπικά ούτε ουσιαστικά καμιά αρμοδιότητα και μέσον προκειμένου να παρέμβει στα εσωτερικά άλλου οργανισμού, όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση και η ευρωζώνη της, για να αλλάξει τις αποφάσεις της και τις πολιτικές της. Η Ουάσιγκτον βεβαίως δεν έχει κανένα λόγο να αρνηθεί στην ικέτιδα- και πάλι – Ελλάδα «την στήριξή της», αφού η Αθήνα χρησιμοποιείται – εν γνώσει της- ως εύκολο μέσον από την αμερικανική κυβέρνηση για να υποδηλώσει την αντίθεση της στην ευρωπαϊκή πολιτική λιτότητας, που παρεμποδίζει και τις αμερικανικές εξαγωγές. Έτσι, με το πάτημα της γάτας, για να μην κατηγορηθεί η Ουάσιγκτον ότι μπερδεύεται στα εσωτερικά της ευρωζώνης.

Από την άλλη πλευρά είναι εντυπωσιακή η ευκολία με την οποία ο κ. Σαμαράς – ο πνιγμένος από τα μαλλιά του πιάνεται- προσδέθηκε στο άρμα των αμερικανικών γεωπολιτικών ενεργειακών συμφερόντων στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Ο κ Σαμαράς «ενημέρωσε»(;) τον κ. Ομπάμα για τα στοιχεία (σ.σ.: που έχουν φτάσει στον αμερικανό πρόεδρο από καιρό κυρίως από τις αμερικανικές εταιρείες ενέργειας στην περιοχή), σύμφωνα με τα οποία τα ελληνικά κοιτάσματα μπορεί να φτάνουν τα 4,7 τρις κυβικά μέτρα αερίου.

Ο κ. Σαμαράς έδειξε ότι επείγεται να «προσφέρει» τα τρις κυβικά μέτρα αερίου στα αμερικανικά συμφέροντα, ξεχνώντας επιμελώς ότι όλα αυτά δεν είναι «δικά του», αφού δεν έχει οριοθετηθεί η ΑΟΖ (που με τη σειρά της απαιτεί και τη σύμφωνη γνώμη της Τουρκίας με βάση το Διεθνές Δίκαιο).

Δι’ αυτού του τρόπου ο κ. Σαμαράς σπεύδει, χωρίς να έχει τα απαραίτητα εργαλεία στα χέρια του, να προσδέσει το ενεργειακό μέλλον της Ελλάδας και να επηρεάσει σημαντικότατα και το ενεργειακό μέλλον της Κύπρου στα αμερικανικά συμφέροντα στην περιοχή , που αποδίδουν έτσι και αλλιώς πρωταγωνιστικό ρόλο στην Τουρκία...

Πηγή: enimerosi24.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: