28.8.13

Μείωση του φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ...

Στη Βουλή έρχεται προς συζήτηση το θέμα της φορολογίας του πετρελαίου θέρμανσης, καθώς 26 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσαν σχετική ερώτηση προς του υπουργούς Οικονομικών, Περιβάλλοντος και Υγείας, ζητώντας τη μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης.

Στην...
ερώτηση επισημαίνεται η μεγάλη μείωση της κατανάλωσης του πετρελαίου θέρμανσης, τον περυσινό χειμώνα, λόγω της αύξησης του ΕΦΚ, η στροφή των πολιτών σε εναλλακτικές πηγές ενέργειας, αλλά και σε κάθε είδους ακατάλληλα υλικά που δημιουργούν σοβαρά περιβαλλοντικά προβλήματα.
Επίσης, σημειώνεται ότι η αύξηση του φόρου δεν έφερε τα αναμενόμενα αποτελέσματα στην αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου καυσίμων, ενώ αντίθετα επέφερε μείωση των εσόδων του δημοσίου.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ, η κυβέρνηση «ισχυρίζεται ότι υπήρξε αύξηση των κρατικών εσόδων 102 εκατ. ευρώ», αλλά, υποστηρίζει, «αποκρύπτει το γεγονός ότι τα έσοδα από ΦΠΑ μειώθηκαν κατά 257,39 εκατ. ευρώ και αν σε αυτά προστεθούν τα 82 εκατ. ευρώ που διατέθηκαν ως επίδομα θέρμανσης, δημιουργείται έλλειμμα 340 εκατ. ευρώ στα οποία αφαιρώντας τα 102 εκατ. ευρώ της αύξησης στα έσοδα λόγω του αυξημένου ΕΦΚ, προκύπτει ότι τα συνολικά έσοδα από το πετρέλαιο θέρμανσης μειώθηκαν κατά 237 εκατ. ευρώ».

Έτσι, λοιπόν, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ερωτούν τους υπουργούς τι μέτρα θα λάβουν ώστε να αποτραπούν παρόμοια φαινόμενα ατμοσφαιρικής ρύπανσης την φετινή χειμερινή περίοδο και αν θα προχωρήσουν στη μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης του πετρελαίου θέρμανσης, «ώστε να υπάρξει ανάσχεση της περαιτέρω εξαθλίωσης της κοινωνίας και να αποφευχθούν σημαντικά περιβαλλοντικά προβλήματα και προβλήματα δημόσιας υγείας».

Σημειώνεται ότι από την πλευρά του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, έχουν αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο μείωσης του ΕΦΚ τόσο ο κ. Σταϊκούρας όσο και ο κ. Μαυραγάνης με δηλώσεις που είχαν κάνει μέσα στον Αύγουστο.

Ένα πιθανό σενάριο είναι αν δεν μειωθεί ο ΕΦΚ να αυξηθούν οι δικαιούχοι (και το ποσό) του επιδόματος θέρμανσης.

Ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης είχε δηλώσει ότι το θέμα του πετρελαίου θέρμανσης είναι υπό μελέτη και ότι οι τελικές αποφάσεις σχετικά με το αν θα αυξηθεί το επίδομα ή θα μειωθεί ο ειδικός φόρος κατανάλωσης θα ανακοινωθούν τον Σεπτέμβριο...
BHMA

Δεν υπάρχουν σχόλια: