22.8.13

Τώρα είναι η ώρα να στηρίξουμε την ΕΡΤ...



H απόφαση της EBU να σταματήσει τη μετάδοση της ΕΡΤ και να συνδράμει την Ελληνική κυβέρνηση ως σύμβουλος στην συγκρότηση της ΝΕΡΙΤ, εφόσον η δεύτερη το επιθυμεί, ήταν αναμενόμενη. Η EBU εκφράζει ...
δημόσιους φορείς και συμπεριφέρεται θεσμικά. Ομως, η υπηρεσία που παρείχε στους εργαζομένους και τους αλληλέγγυους της ΕΡΤ ως σήμερα, αποδείχτηκε ιδιαιτέρως πολύτιμη σε ένα επίπεδο που διαφεύγει της αρμοδιότητας και των ενδιαφερόντων της EBU. Επέτρεψε στη φαντασία μας να απελευθερωθεί σταδιακά και στους εργαζομένους της ΕΡΤ να επιχειρήσουν να υλοποιήσουν μια κοινωνικοποιημένη τηλεόραση, η οποία δεν θα είναι συντονισμένη με την κυβερνητική ατζέντα, αλλά με το λαικό αίσθημα και τους εργαζομένους. Οι 2,5 εκατομμύρια μοναδικοί επισκέπτες που είδαν το σήμα της ΕΡΤ στο διαδίκτυο και οι 190.000 που ακόμα την ανοίγουν καθημερινά, μπορούν πλέον να φανταστούν μια εναλλακτική τηλεόραση. Το πρίσμα έχει για αυτούς ανοίξει.

Την ίδια ώρα οι αλλαγές στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο με την μεταδοση ζωντανού προγράμματος, χτές της ΔΤ (η οποία στη συνείδηση του κόσμου καταγράφεται ήδη ως κακέκτυπο της ΥΕΝΕΔ), την πώληση του 902 και την απουσία μεγάλων ΜΜΕ από την πλευρά της αριστεράς κάνουν επιτακτική την ανάγκη να βοηθήσουμε όλοι να πάει παρακάτω το πείραμα της αυτοδιαχειριζόμενης ΕΡΤ. Είτε αυτό σημαίνει πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα αναλάβει την πρωτοβουλία για την δημιουργία webTV (και αργότερα ψηφιακής τηλεόρασης) της αριστεράς, είτε οι ίδιοι οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ προχωρήσουν στη σύσταση φορέα (συνεταιριστικού ίσως), η ουσία παραμένει οτι άνοιξε η συζήτηση, η ανάγκη είναι υπαρκτή, το ίδιο και η μαγιά που απαιτείται. Δεν πρόκειται απλώς για μια διαδικασία που θα απαντήσει στην επαπειλούμενη φίμωση της αριστεράς και την επιβολής μιας ιδιότυπης λογοκρισίας, μόνο, αλλά μπορεί να επαναπροσδιορίσει το ίδιο το τηλεοπτικό αντικείμενο, να μας οδηγήσει σε νέους τρόπους παραγωγής, θέασης και παρέμβασης “στα” και “μέσω των” ΜΜΕ.

Η αυτοδιαχειριζόμενη ΕΡΤ χαρακτηριστικε από την ενεργητική συμμετοχή του κόσμου σε όλα τα επίπεδα (με την παρουσία πολλών στο χώρο η τις συνελεύσεις ως τις αναμεταδόσεις on line, το σχολιασμό και την επικοινωνία). Αυτό ίσως αποδειχτεί και ο θεμέλιος λίθος της τηλεόρασης που θέλουμε.

 Ματθαίος Τσιμιτάκης

avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: