24.8.13

Νέα στοιχεία με μίζες εκατομμυρίων ευρώ για τα υποβρύχια...


Ενα νέο κύμα ερευνών στη Γερμανία βάζει ξανά την υπόθεση των ελληνικών υποβρυχίων και το χορό της μίζας γύρω από αυτά στο προσκήνιο, καθώς, νέα στοιχεία από την...
φορολογική δίωξη και τις εισαγγελικές αρχές δείχνουν «δωράκια» και φοροδιαφυγή που φθάνουν τα 17,5 εκατομμύρια ευρώ.

Οπως αναφέρει η εφημερίδα «Καθημερινή» υπάλληλοι του γερμανικού ΣΔΟΕ έκαναν έφοδο στα γραφεία της εταιρείας Atlas Elektrotechnik Gmbh αναζητώντας στοιχεία για συμμετοχή της σε παράνομες πληρωμές και την κατασκευή γερμανικών υποβρυχίων στην Ελλάδα.

Οι έρευνες φέρνουν στο φως ενδείξεις για δωροδοκία κρατικών αξιωματούχων και φοροδιαφυγή ύψους 17,5 εκατομμυρίων ευρώ τόσο από τη συγκεκριμένη εταιρεία αλλά και από τις θυγατρικές της Krauss Maffei Wegmann και Rheinmetall.

Η Atlas έχει την έδρα της στη Βρέμη και αποτελεί κοινή εταιρεία των ομίλων Thyssen Krupp και Eads, ενώ , σύμφωνα με τις γερμανικές αρχές φέρεται να έχουν δοθεί 17,5 εκατομμύρια ευρώ μέσω κοινού αντιπροσώπους τους στην Ελλάδα, ενώ το υπουργείο Οικονομικών και η Εισαγγελία δεν έχουν πεισθεί για τη νομιμότητά τους.

Η εν λόγω εταιρεία, όπως αναφέρει η εφημερίδα, ήταν έως το 2006 μέρος του ναυπηγείου της Βρέμης και ελεγχόταν από τη βρετανική ΒΑΕ, ωστόσο, με παρέμβαση της τότε γερμανική κυβέρνησης πέρασε αμιγώς σε γερμανικά χέρια και στον έλεγχο της εταιρείας Thyssen Krupp.

Οι συναλλαγές που ερευνώνται δεν σχετίζονται με τη φάση κατάρτισης και έγκρισης της σύμβασης, αλλά με την υλοποίησή της και οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι τα στοιχεία στις γερμανικές αρχές έχουν δοθεί από τις ίδιες τις ετιαρείες.

Η Atlas είχε συμμετοχή στην κατασκευή του οπλικού συστήματος του υποβρυχίου Isus 90, που σύμφωνα με ανθρώπους που είχαν γνώση των λεπτομερειών αποτελούσε σημαντικό τμήμα στην προστιθέμενη αξία του υποβρυχίου. Η εταιρεία στη συνέχεια είχε νομικές διαφορές με τον Ελληνα αντιπρόσωπό της. Πάντως, ακόμα και σήμερα τα γερμανικά υποβρύχια δεν έχουν τορπίλες.

Υπενθυμίζεται ότι η υπόθεση της κατάρτισης σύμβασης των υποβρυχίων έχει κλείσει για τις γερμανικές αρχές μετά την πληρωμή από την εταιρεία Ferrostaal προστίμου 190 εκατομμυρίων ευρώ και την καταδίκη δύο στελεχών της εταιρείας με συμβολικές ποινές.

Επιπλέον, την περασμένη εβδομάδα επαρχιακό δικαστήριο της Λεμεσσού αποφάσισε να εκδώσει στην Ελλάδα τον πρώην υπουργό Εσωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, Ντίνο Μιχαηλίδη. Ο τελευταίος επιβαρύνθηκε από τον Νίκο Ζήγρα, συγκατηγορούμενο και ξάδερφο του πρώην υπουργού Αμυνας Ακη Τσοχατζόπουλου, ότι μετέφερε χρήματα σε βαλίτσες στην Ελλάδα.

Στην Ελλάδα, πάντως, η ανάκριση για τις συμβάσεις τεσσάρων καινούργιων υποβρυχίων καθυστερεί ,καθώς έχει δοθεί προτεραιότητα στα θέματα που συνδέονται με την περιουσιακή κατάσταση της Ακη Τσοχατζόπουλου ο οποίος απολογείται τη Δευτέρα στη δίκη που διεξάγεται στο Εφετείο Αθηνών...

Δεν υπάρχουν σχόλια: