4.8.13

Επέκταση της ρύθμισης οφειλών σε όλα τα ταμεία...



Σε όλα τα ασφαλιστικά ταμεία θα επεκταθεί η ρύθμιση για τους οφειλέτες του ΙΚΑ, η οποία προβλέπει ...

για όσους ρυθμίσουν τα χρέη του 2013 σε 12 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, να ενταχθούν και στην ευνοϊκή ρύθμιση για βεβαιωμένες οφειλές έως και τον Δεκέμβριο του 2012.

Την παραπάνω δήλωσε έκανε στο ΑΜΠΕ ο υπουργός Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Γιάννης Βρούτσης, συμπληρώνοντας πως δεν θα υπάρξει επόμενη ρύθμιση για αυτό και κάλεσε τους οφειλέτες να αξιοποιήσουν αυτή την ευκαιρία.

Ο υπουργός Εργασίας εκτίμησε ότι η πολιτική των συνεχών ρυθμίσεων έβλαψε το ασφαλιστικό σύστημα, καθώς καλλιέργησε την ασυνέπεια και επανέλαβε ότι με την ίδρυση του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) που νομοθετήθηκε πρόσφατα, θα σταματήσει οριστικά η συνεχής συσσώρευση χρεών προς τα Ταμεία.

Η απόφαση του υπουργού Εργασίας δίνει ανάσα σε χιλιάδες επιχειρήσεις και επιτηδευματίες, καθώς τους επιτρέπει να ενταχθούν στη ρύθμιση «Νέα Αρχή», που επιτρέπει τη σταδιακή αποπληρωμή χρεών μέχρι και τον Ιούνιο του 2017.

Έως σήμερα προϋπόθεση για την υπαγωγή στην ρύθμιση, ήταν να καταβάλλονται ανελλιπώς από το νομικό πρόσωπο ή τον επιτηδευματία οι τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές από 1η Ιανουαρίου 2013 και έως την υπαγωγή στη ρύθμιση. Η προϋπόθεση αυτή απέκλειε πολλούς ασφαλισμένους που είχαν δημιουργήσει οφειλές από τον Ιανουάριο του 2013 και μέχρι τις 30 Ιουνίου -οπότε ενεργοποιήθηκε η ρύθμιση- και αδυνατούσαν να καταβάλουν εφάπαξ τα χρωστούμενα.

«Οι δεκάδες αποσπασματικές και αλλεπάλληλες έως σήμερα ρυθμίσεις υπονόμευσαν την ανταγωνιστικότητα της εθνικής οικονομίας, οδήγησαν υγιείς επιχιερήσεις σε κλείσιμο λόγω του αθέμητου ανταγωνισμού και τα ασφαλιστικά Ταμεία σε αδιέξοδο, καθώς όλα αυτά τα χρόνια συσσωρεύτηκαν ληξιπρόθεσμες οφειλές που ξεπερνούν τα 15 δισ. ευρώ» αναφέρει στη δήλωσή του ο κ. Βρούτσης.

«Ουσιαστικά οι ρυθμίσεις είχαν αποκτήσει τον χαρακτήρα πελατειακής σχέσης και συνδέονταν με την αλλαγή μιας κυβέρνησης ή ακόμα και ενός υπουργού. Το χειρότερο όμως ήταν ότι δημιούργησαν και καλλιέργησαν νοοτροπία ασυνέπειας. Αυτά όλα, τελειώνουν εδώ, σήμερα. Τώρα πλέον και στο πεδίο αυτό θα κινηθούμε με γνώμονα το νοικύρεμα και με την εφαρμογή των νόμων ενιαία για όλους. Γι' αυτό και η τελευταία ρύθμιση που βελτιώθηκε και έγινε ελκυστικότερη θα επεκταθεί εκτός του ΙΚΑ και σε όλα τα άλλα Ταμεία», συμπληρώνει.

Στελέχη του υπουργείου Εργασίας εκτιμούν ότι στη ρύθμιση των 12 δόσεων θα δοθεί η δυνατότητα να ενταχθούν οφειλέτες με οφειλές μεταξύ 15.000 και 20.000...

Πηγή: naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: