10.8.13

Οι συνομιλίες Σαμαρά-Ομπάμα στα αυστριακά Μέσα...

Στις συνομιλίες που είχε ο έλληνας Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στην Ουάσινγκτον με τον αμερικανό Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, αναφέρεται σημερινό εκτενές δημοσίευμα στην αυστριακή εφημερίδα «Βίνερ Τσάιτουνγκ» με τον χαρακτηριστικό τίτλο ...


«Ομπάμα προς Σαμαρά: Θέλουμε να βοηθήσουμε όσο καλύτερα μπορούμε», ενώ με το ίδιο θέμα ασχολήθηκαν τόσο η εφημερίδα «Ντερ Στάνταρντ» τιτλοφορώντας το δημοσίευμά της «Ο Ομπάμα προτρέπει τους Ελληνες να μην ακολουθούν μόνον λιτότητα», όσο και τα δελτία ειδήσεων της δημόσιας Αυστριακής Ραδιοφωνίας.

Εισαγωγικά η «Βίνερ Τσάιτουνγκ» παρατηρεί πως, σχεδόν 14 μήνες μετά την εκλογή του, ο συντηρητικός πρωθυπουργός της Ελλάδας Αντώνης Σαμαράς, έγινε για πρώτη φορά δεκτός από τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα σε μια διμερή συνάντηση εργασίας στο Λευκό Οίκο, όπου έπειτα από συνομιλία μιας ώρας ο Ομπάμα τάχθηκε υπέρ μιας πολιτικής στην Ελλάδα προσανατολισμένης περισσότερο στην ανάπτυξη, δηλώνοντας πως μόνον λιτότητα δεν αρκεί για την αντιμετώπιση της κατάστασης.

Σε χώρες με οικονομική ανάπτυξη είναι ευκολότερη μια μείωση του κρατικού χρέους, αποφάνθηκε ο Αμερικανός πρόεδρος, κάτι που, όπως γράφει η εφημερίδα, υπήρξε σαφής αιχμή κατά της Γερμανίας η οποία επιμένει σε μια συνέχιση της αυστηρής γραμμής λιτότητας στην Ελλάδα, που βρίσκεται στο επίκεντρο της κρίσης του ευρώ.

"Θέλουμε να βοηθήσουμε, όσο καλά μπορούμε", είπε ο Ομπάμα στο Σαμαρά, ο οποίος παρέπεμψε στις «τεράστιες θυσίες» των Ελλήνων από το ξέσπασμα της κρίσης αρχές του 2010, αναφέρει για να παραθέσει στη συνέχεια στοιχεία για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας που βρίσκεται στην έκτη χρονιά ύφεσης και μέχρι τέλος του χρόνου θα έχει χάσει το ένα τέταρτο του ΑΕΠ σε σχέση με το 2008, ενώ τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ ανεβάζουν την ανεργία στο ποσοστό-ρεκόρ 27,6% και εκείνη στους νέους μεταξύ 15 και 24 ετών, σχεδόν στο 65%.

Όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα, η συνάντηση στην Ουάσινγκτον που ήταν να πραγματοποιηθεί πριν μήνες, αλλά αναβαλλόταν κάθε τόσο από τις ΗΠΑ, αναβαθμίστηκε κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή από την αμερικανική πλευρά και σε αυτή συμμετείχαν, μεταξύ άλλων ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών και η Αμερικανίδα σύμβουλος εθνικής ασφάλειας.

Εξάλλου ο κ. Σαμαράς συναντήθηκε με Αμερικανούς οικονομικούς επενδυτές για να προσελκύσει το ενδιαφέρον τους για επενδύσεις στην Ελλάδα, ενώ αντικείμενο των συνομιλιών του με τον Αμερικανό πρόεδρο υπήρξε και η ήδη συμφωνηθείσα συνεργασία για τη μελλοντική εκμετάλλευση των αποθεμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου στο Ανατολικό Αιγαίο. Οι ΗΠΑ είδαν με ικανοποίηση πως μερικές ώρες πριν τη συνάντηση Ομπάμα-Σαμαρά, Ελλάδα, Κύπρος και Ισραήλ υπέγραψαν στη Λευκωσία μια ενεργειακή συμφωνία της οποίας τη σημασία υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, αναφέρεται στο σχετικό δημοσίευμα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της «Βίνερ Τσάιτουνγκ», πρόκειται για τεράστια χρηματικά ποσά, καθώς μόνον τα αποθέματα φυσικού αερίου σε ελληνικά ύδατα υπολογίζονται σε 4,7 τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα, όπως έγινε τώρα γνωστό στην Ουάσινγκτον και σε αυτά πρέπει να προστεθούν επιπλέον 4,5 τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα στην Κύπρο και στο Ισραήλ, κάτι που όπως αναφέρουν εμπειρογνώμονες θα μπορούσε να καλύψει πάνω από το μισό της ζήτησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τα επόμενα τριάντα χρόνια.

Στο σχετικό δημοσίευμα της «Ντερ Στάνταρντ» προβάλλεται η θέση του Αμερικανού προέδρου για μια πολιτική στην Ελλάδα περισσότερο προσανατολισμένη στην ανάπτυξη και η δήλωσή του πως μόνον λιτότητα δεν αρκεί για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης και πως ναι μεν είναι σημαντικές, η δημοσιονομική προσαρμογή και η μείωση του χρέους, ωστόσο δεν επιτρέπεται να ξεχνιούνται η ανάπτυξη και οι θέσεις εργασίας, καθώς σε χώρες με ανάπτυξη και εργασία είναι ευκολότερη η μείωση του χρέους.

Όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα, και ο Ελληνας πρωθυπουργός τόνισε πως στο επίκεντρο πρέπει να βρίσκονται η ανάπτυξη και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, προπάντων για τους νέους, ενώ ο ίδιος παρέπεμψε στις «τεράστιες θυσίες» που έχουν κάνει οι Ελληνες...
NEA

Δεν υπάρχουν σχόλια: