28.8.13

Δεύτερος μήνας υποχώρησης των καταθέσεων...



Στα 162,386 δισ. ευρώ υποχώρησε τον Ιούλιο το απόθεμα των καταθέσεων που διατηρούν στις ελληνικές τράπεζες επιχειρήσεις και νοικοκυριά, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα η Τράπεζα της Ελλάδος, καταγράφοντας μείωση κατά...
288 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον Ιούνιο.

Είναι ο δεύτερος συνεχής μήνας που καταγράφεται εκροή των καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες. Σημειώνεται ότι οι καταθέσεις υποχώρησαν στο ναδίρ τον Ιούνιο του 2012 όταν είχαν μειωθεί στα 150,5 δισ. ευρώ. Η αντιστροφή της πτωτικής τάσης των καταθέσεων είχε ξεκινήσει από το Δεκέμβριο του 2012 όποτε άρχισε η σταδιακή επιστροφή τους. Στο διάστημα Δεκεμβρίου 2012 έως και Μαρτίου 2013 εισέρρευσαν περίπου 8,2 δισ. ευρώ. Ωστόσο από τον Απρίλιο άρχισαν να εμφανίζονται αυξομειώσεις, ενώ τους τελευταίους δύο μήνες παρατηρείται σταθερή υποχώρηση των καταθέσεων.

Απόκλιση σημειώνεται με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, λόγω διαφορετικής μεθοδολογίας, σύμφωνα με τα οποία σταθερές διατηρήθηκαν τον Ιούλιο οι ιδιωτικές καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΚΤ, οι καταθέσεις στις κυπριακές τράπεζες μειώθηκαν κατά 2,4% τον Ιούλιο, μετά την πολύ μεγαλύτερη πτώση τους κατά 7,6% τον Ιούνιο. Οι καταθέσεις των νοικοκυριών και επιχειρήσεων στις τράπεζες της Κύπρου διαμορφώθηκαν στα 36,7 δισ. ευρώ, ενώ πέρυσι το Μάιο είχαν φθάσει στο υψηλότερο επίπεδο των 50,5 δισ. Ευρώ.

Οι καταθέσεις μειώθηκαν τον Ιούλιο και στις ισπανικές (2,3%) και στις ιταλικές (1%) τράπεζες, ενώ παρέμειναν σταθερές στην Πορτογαλία.

Σημειώνεται ότι τα στοιχεία της ΕΚΤ αφορούν τις καταθέσεις σε όλα τα νομίσματα και δεν είναι εποχιακά προσαρμοσμένα, ενώ διαφέρουν ελαφρά από τα στοιχεία που ανακοινώνουν οι εθνικές κεντρικές τράπεζες. Επίσης δεν περιλαμβάνονται στα στοιχεία αυτά οι καταθέσεις από την κεντρική κυβέρνηση και άλλες τράπεζες.

ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: