27.8.13

«Εντός ημερών» αναμένεται η στρατιωτική επέμβαση στη Συρία...

Δυτικές δυνάμεις ενημέρωσαν τη συριακή αντιπολίτευση να αναμένει «εντός ημερών» χτύπημα σε βάρος του καθεστώτος του Μπασάρ αλ-Άσαντ, σύμφωνα με...
αποκλειστικές πληροφορίες του Reuters, το οποίο επικαλείται πηγές που παρέστησαν σε συνάντηση απεσταλμένων της Δύσης και του Συριακού Εθνικού Συνασπισμού στην Κωνσταντινούπολη.

Κατά τις ίδιες πηγές, η αντιπολίτευση παρέδωσε λίστα με προτεινόμενους στόχους στον άξονα ΗΠΑ-Βρετανίας, ο οποίος εμφανίζεται έτοιμος να κινηθεί προς χειρουργικές επιδρομές μικρής διάρκειας.

Ο αμερικανικός στρατός είναι έτοιμος να δράσει άμεσα εάν δώσει ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα την εντολή, δηλώνει ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Τσακ Χέιγκελ. Βγαίνει μπροστά για στρατιωτική δράση ο Ντέιβιντ Κάμερον, αναφέροντας πως η διεθνής κοινότητα πρέπει να αντιδράσει στην επίθεση, και συγκαλεί εκτάκτως τη βρετανική Βουλή των Κοινοτήτων.

Δημοσιεύματα του Τύπου στις δύο πλευρές του Ατλαντικού κάνουν λόγο για σχεδιαζόμενη περιορισμένης κλίμακας επιχείρηση με σειρά στοχευμένων αεροπορικών επιδρομών κατά επιλεγμένων στόχων στη συριακή επικράτεια. Η επιχείρηση θα διεξαχθεί από συνασπισμό δυνάμεων -εκτός πλαισίου ΟΗΕ- με τη στήριξη πιθανώς του ΝΑΤΟ και του Αραβικού Συνδέσμου.

Ο Αραβικός Σύνδεσμος επέρριψε την Τρίτη στο καθεστώς Άσαντ την ευθύνη για τη χρήση χημικών όπλων με ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά το πέρας συνάντησης απεσταλμένων των κρατών-μελών στο Κάιρο, και με την ισχυρή στήριξη του Κατάρ και της Σαουδικής Αραβίας.

Ο Αραβικός Σύνδεσμος δηλώνει ότι οι δράστες της επίθεσης με χημικά όπλα πρέπει να αντιμετωπίσουν τη Δικαιοσύνη, και καλεί τα Ηνωμένα Έθνη να δράσουν.

Η Δύση φέρεται να έχει ενημερώσει τη συριακή αντιπολίτευση να αναμένει πλήγμα εναντίον των δυνάμεων του Μπασάρ αλ-Άσαντ «εντός ημερών», όπως δήλωσαν στο Reuters πηγές που συμμετείχαν στη συνάντηση της Δευτέρας μεταξύ απεσταλμένων δυτικών κρατών και του Συριακού Εθνικού Συνασπισμού.

«Η αντιπολίτευση ενημερώθηκε με σαφήνεια ότι η δράση για να αποτραπεί η περαιτέρω χρήση χημικών όπλων από το καθεστώς Άσαντ μπορεί να αρχίσει τις προσεχείς λίγες ημέρες» δήλωσε μία από τις πηγές, προσθέτοντας πως κλήθηκε η αντιπολίτευση να συνεχίσει να προετοιμάζεται για ειρηνευτικές συνομιλίες, τη σχεδιαζόμενη «Γενεύη ΙΙ».

Στη συνάντηση της Δευτέρας σε ξενοδοχείο της Κωνσταντινούπολης παρέστησαν ανώτατα στελέχη του Συριακού Εθνικού Συνασπισμού, περιλαμβανομένου του προέδρου του Αχμάντ Τζάρμπα, και απεσταλμένοι από 11 κράτη-μέλη της ομάδας «Φίλων της Συρίας», ανάμεσά τους ο Ρόμπερτ Φορντ, ο ανώτατος Αμερικανός απεσταλμένος που χειρίζεται το θέμα της Συρίας...
crimenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: