11.8.13

Ανασκεύασε τα απαξιωτικά σχόλια για την καταγωγή της Μέρκελ ο Στάινμπρουκ...




Στην ανατολική Γερμανία ταξίδεψε το Σάββατο ο υποψήφιος καγκελάριος Πέερ Στάινμπρουκ, σε μία προσπάθεια να χαμηλώσει τους τόνους μετά την οργή που προκάλεσαν πρόσφατα σχόλιά του τα οποία άφηναν να εννοηθεί ότι...
από την αντίπαλό του, την Άγκελα Μέρκελ, λείπει το πάθος για την Ευρώπη επειδή μεγάλωσε στο πρώην κομμουνιστικό κράτος.

Έξι μόλις εβδομάδες πριν από τις γερμανικές εκλογές οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) υπολείπονται των συντηρητικών της Μέρκελ περίπου κατά 15 μονάδες στις δημοσκοπήσεις ενώ η προεκλογική εκστρατεία του Στάινμπρουκ έχει σημαδευτεί από γκάφες.

Στις ατυχείς δηλώσεις του Στάινμπρουκ περιλαμβάνονται φυσικά και οι τελευταίες του παρατηρήσεις για την καγκελάριο Μέρκελ που εξόργισαν ορισμένους Ανατολικογερμανούς και προκάλεσαν επιπλήξεις κομμάτων από ολόκληρο το πολιτικό φάσμα.

Προσπαθώντας λοιπόν να ανατρέψει το αρνητικό κλημια, σε μια προεκλογική συγκέντρωση του SPD στην ανατολική πόλη Χάλε, ο Στάινμπρουκ είπε στο ακροατήριό του πως τα σχόλια αυτά, που έκανε σε συνέντευξή του σε μια εφημερίδα αυτή την εβδομάδα, παρερμηνεύτηκαν και χαρακτήρισε τους Ανατολικογερμανούς «άξιους και σκληρά εργαζόμενους ανθρώπους».

«Οπωσδήποτε δεν ήθελα να υποδηλώσω ότι οι άνθρωποι που μεγάλωσαν στην ανατολική Γερμανία έχουν μια έμφυτη ή καθορισμένη από την περιφέρεια [στην οποία ζουν] απόσταση από την Ευρώπη», είπε.

Στη συνέντευξή του στην Ταγκεσπίγκελ, ο Στάινμπρουκ είχε ρωτηθεί για τα σχόλια του πρώην καγκελαρίου Χέλμουτ Σμιτ πως από τη Μέρκελ λείπει το πάθος για την Ευρώπη. «Αυτό είναι σωστό», είχε σχολιάσει ο Στάινμπρουκ. «Η ενδιαφέρουσα ερώτηση είναι κατά πόσον αυτό συμβαίνει γιατί μεγάλωσε στη ΛΔΓ [Λαοκρατική Δημοκρατία της Γερμανίας] και άρα το ευρωπαϊκό σχέδιο είναι πιο μακρινό γι΄αυτήν απ΄ό,τι για έναν πολιτικό που μεγάλωσε στη Δύση».

Στη συνέντευξη είχε προσθέσει πως δεν κατηγορεί τη Μέρκελ για κάτι, καθώς δεν είχε επιλέξει από ποια πλευρά του Σιδηρού Παραπετάσματος είχε μεγαλώσει. Η διευκρίνιση αυτή, ωστόσο, δεν τον απάλλαξε από επικρίσεις. Μέλη του κόμματος της Μέρκελ βρήκαν την ευκαιρία να κερδίσουν πολιτικούς πόντους εν όψει των εκλογών, κατηγορώντας τον Στάινμπρουκ ότι προσέβαλε εκατομμύρια ανθρώπους από την Ανατολική Γερμανία και την κεντρική Ευρώπη.

Ακόμη και οι σύμμαχοι του SPD αντέδρασαν, με τον επικεφαλής των Πρασίνων Γιούργκεν Τρίτιν να δηλώνει, σε συνέντευξή του το Σαββατοκύριακο στην εφημερίδα Βελτ αμ Ζόνταγκ: «Η ευρωπαϊκή πολιτική της κυρίας Μέρκελ είναι κακή, αλλά όχι γιατί προέρχεται από τη ΛΔΓ».

Δεν υπάρχουν σχόλια: