19.8.13

ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ: Eκλογές Facebook και… Τwitter style

Ο αγώνας των κομμάτων και των υποψηφίων τους για να δελεάσουν τους ψηφοφόρους γίνεται με κάθε τρόπο και σε όλη την αυστραλιανή επικράτεια. Επεκτείνεται δε ακόμα και στο εξωτερικό.
Φέτος, όμως, η προεκλογική εκστρατεία, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, γίνεται και...

από τα λεγόμενα μέσα κοινωνικής δικτύωσης Facebook, YouTube, Twitter και Instagram, με το οποία οι υποψήφιοι και τα κόμματα προσπαθούν να συνδεθούν με τους ψηφοφόρους τους.
Τα κοινωνικά αυτά δίκτυα έχουν έρθει στο προσκήνιο της πολιτικής ζωής, με τον Μπάρακ Ομπάμα να αποτελεί την πιο χαρακτηριστική περίπτωση πολιτικού που χρησιμοποίησε και εκμεταλλεύτηκε προς όφελός του το μέσο σε τόσο μεγάλο βαθμό.

Μάλιστα, ο Κέβιν Ραντ έχει φέρει στην Αυστραλία συμβούλους του Ομπάμα για να τον βοηθήσουν με την προεκλογική του εκστρατεία μέσω των κοινωνικών δικτύων.
Αν οι εκλογές της 7ης Σεπτεμβρίου κριθούν από τον τρόπο που κάποιος χειρίζεται τα κοινωνικά δίκτυα, μερικοί λένε ότι θα μπορούσαμε από τώρα να προβλέψουμε το νικητή.

Η Stephanie Fabjancic είναι φοιτήτρια του Πανεπιστημίου Νέας Νότιας Ουαλίας.
Η ίδια λέει ότι ακολουθεί τους πολιτικούς και των δυο μεγάλων παρατάξεων μέσα από τους λογαριασμούς τους στα κοινωνικά δίκτυα
«Δεν μπορώ να πω», λέει η Stephanie Fabjancic, «ότι μου αρέσει ο Kevin Rudd, αλλά έχει κάνει μια πραγματικά καλή δουλειά με τα social media, τα κοινωνικά δίκτυα δηλαδή. Νομίζω ότι απλά μιλάει στο ίδιο επίπεδο με τους νέους».

Στα κοινωνικά δίκτυα ο Εργατικός ηγέτης αναφέρεται στην πολιτική με πιο ανάλαφρο τρόπο και αναμιγνύει τα θέματα. Μιλάει για τη γάτα της οικογένειας, για παράδειγμα, ή έχει μια φωτογραφία από το τελευταίο ξύρισμά του.

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, Tony Abbott, επιμένει σε πιο συμβατικά θέματα, όπως οι συναντήσεις με τους ψηφοφόρους και τους ενημερώνει για την προεκλογική εκστρατεία.

Ο Thomas Tudehope, πρώην σύμβουλος του Malcolm Turnbull, λέει ότι ο Συνασπισμός ξέρει τι κάνει στα κοινωνικά δίκτυα
«Νομίζω ότι οι Φιλελεύθεροι κάνουμε κάποια πράγματα καλύτερα από τους Εργατικούς και αυτοί κάνουν μερικά πράγματα καλύτερα από το Συνασπισμό» λέει και συνεχίζει: «Νομίζω ότι οι άνθρωποι ψάχνουν, για πραγματική ενημέρωση. Νομίζω ότι το ξύρισμα και οι χαμογελαστές φωτογραφίες είναι καλές και προσθέτουν προσωπικότητα και προσθέτουν χρώμα, αλλά τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι μια πλατφόρμα πληροφοριών. Οι άνθρωποι θέλουν να μοιραστούν πραγματική ενημέρωση και να μάθουν τα γεγονότα».

Ξύρισμα, περικοπές ή πραγματικές πληροφορίες; Δεν υπάρχουν αδιάσειστα στοιχεία ως προς το εάν μια έντονη παρουσία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης θα κάνουν κάνει τη διαφορά την ημέρα των εκλογών.

Η αναλύτρια των κοινωνικών δικτύων, Kate Carruthers, λέει ότι κανένας Αυστραλός πολιτικός δεν τα χειρίζεται σωστά;
«Το πραγματικό νόημα των social media είναι η συμμετοχή. Να κάνεις τους ανθρώπους να σε ακολουθούν, Ότι κι αν κάνεις. Αυτό έπρεπε να το ξεκινήσουν πριν 18 Μήνες, όπως έκανε ο Ομπάμπα» είπε η Kate Carruthers.

Σε κύκλους των μέσων ενημέρωσης, η επιτυχής εκστρατεία του Ομπάμα θεωρείται «ο χρυσός κανόνας» για online εκστρατεία.
Ήταν αποτελεσματική, για τον τρόπο που ενθάρρυνε τους ανθρώπους να γίνουν ενεργοί πολίτες, μια φωνή στην κοινότητά τους ή ακόμα και χρηματοδότες.
Το Εργατικό Κόμμα έφερε στην Αυστραλία κάποιους από τους συμβούλους που εργάστηκαν για την εκστρατεία του Μπαράκ Ομπάμα , αλλά μερικοί λένε ότι είναι πολύ αργά.

Όμως, ενώ η συμμετοχή στα κοινωνικά δίκτυα δίνει στους πολιτικούς την ευκαιρία να μιλήσουν απευθείας στους ψηφοφόρους, αυτό σημαίνει, επίσης, πως όταν κάτι πάει στραβά, οι πιθανότητες είναι, να δουν όλοι τα λάθη τους.
Ο καθένας που έχει ένα κινητό τηλέφωνο μπορεί να συλλάβει την γκάφα ενός πολιτικού και αυτό μπορεί να γίνει θείο δώρο για τους πολιτικούς αντιπάλους...
neoskosmos.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: