29.8.13

Στην Αθήνα η Gazprom για να διαπραγματευθεί φθηνότερες τιμές του φυσικού αερίου με την ΔΕΠΑ...

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη μεταξύ εκπροσώπων της ΔΕΠΑ και της Gazprom προκειμένου να...
μειωθεί η τιμή αγοράς του φυσικού αερίου από την Ρωσία προς την Ελλάδα, μια παράμετρος η οποία είναι πολύ σημαντική για το σύνολο της ελληνικής οικονομίας.

Η συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί, είναι η δεύτερη μέσα σε λίγους μήνες με κύριο θέμα την αναθεώρηση των τιμών του φυσικού αερίου, πρόβλημα που αφορά όχι μόνο στην επιβάρυνση των νοικοκυριών, αλλά και στην ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων, μεταδίδει το capital.

Εκ μέρους της ρωσικής εταιρείας, θα έρθει το στέλεχος της Gazpromexport που διαχειρίζεται τις προμήθειες αερίου προς την Ελλάδα, γεγονός αποθαρρυντικό για την έκβαση της υπόθεσης, καθώς στην πρώτη συνάντηση που έγινε στη Μόσχα, η Gazprom είχε εκπροσωπηθεί από υψηλόβαθμα στελέχη.

Η διαδικασία επαναδιαπραγμάτευσης της τιμής του φυσικού αερίου, προβλέπεται από τη σύμβαση προμήθειας, η οποία και δίνει τη δυνατότητα σε κάθε αντισυμβαλλόμενο μέρος, να ζητήσει αλλαγή των όρων ή των τιμών. Μάλιστα στο πλαίσιο της συμβατικής διαπραγμάτευσης, υπάρχουν ρητά χρονοδιαγράμματα και προβλέπεται ότι σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία, η διαφορά μπορεί να παραπεμφθεί εντός εξαμήνου σε διεθνή διαιτησία.

Το «δυνατό χαρτί» της ελληνική πλευράς στο να πετύχει μια μείωση της τιμής στο φυσικό άεριο, είναι η παραδοχή από στελέχη της Gazprom πως το μέσο κόστος προμήθειας του φυσικού αερίου στις χώρες πελάτες της Ε.Ε. το οποίο είναι κατά 35% φθηνότερο από το κόστος προμήθειας της Ελλάδας. Υπό το πρίσμα αυτό, δύσκολα μπορεί η Gazprom να δικαιολογήσει τη διαφορά στην τιμή εξαιτίας της γεωγραφικής θέσης ή του μεγέθους της ελληνικής αγοράς, ιδιαίτερα όταν σε γειτονικές αγορές υπάρχουν σαφώς χαμηλότερες τιμές.

Υπενθυμίζεται, ότι για το εν λόγω ζήτημα ο Αντώνης Σαμαράς είχε στείλει επιστολή στον Βλαντιμίρ Πούτιν, χαρακτηρίζοντας μάλιστα την μείωση των τιμών του φυσικού αερίου ως «εθνική υπόθεση»...

Δεν υπάρχουν σχόλια: