9.8.13

It’ s the economy… Με Μπλούμπεργκ και JP Morgan ο Σαμαράς ...

Ο Μπαράκ Ομπάμα δεν θα μπορούσε να το θέσει περισσότερο εύγλωττα στη συνάντηση που είχε με τον Αντώνη Σαμαρά. Το μοντέλο της “επιθετικής οικονομίας”, που ακολούθησε η διακυβέρνησή του μετά το 2008, όταν και κλήθηκε να...

διαχειριστεί τα απόνερα της κατάρρευσης της Lehman Brothers που του κληρονόμησε η διακυβέρνηση Μπους, και προκάλεσε την παγκόσμια οικονομική κρίση, είναι ο (αποδεδειγμένα) πιο ασφαλής τρόπος για να εξέλθει μια οικονομία από τον φαύλο κύκλο της ύφεσης, της ανεργίας, της αδυναμίας να προσελκύσει επενδύσεις και να πείσει τις (κερδοσκοπικές και αδηφάγες) αγορές ότι αξίζει ακόμη μια ευκαιρία.

Φυσικά, το συγκεκριμένο μοντέλο δεν το σκέφτηκε ο Μπαράκ Ομπάμα, είχε ωστόσο το πολιτικό σθένος να το ακολουθήσει και να το υπερασπιστεί. Εμπνευστής του είναι ο απερχόμενος πρόεδρος της Fed Μπεν Μπερνάνκι, και ένθερμος υποστηρικτής του ο Υπουργός Οικονομικών στα χρόνια της μεγάλης κρίσης, Τίμοθι Γκάιτνερ.

Αυτό το μοντέλο, που έφερε ως παράδειγμα ο Μπαράκ Ομπάμα στη συνάντησή του με τον Αντώνη Σαμαρά, για την υπέρβαση της κρίσης, έρχεται σε πλήρη (σχεδόν) αντίθεση με τη δογματική εμμονή της Γερμανίας στη λιτότητα. Και προϋποθέτει, μεταξύ άλλων την επιθετική διπλωματία, και τη στάθμιση προτεραιοτήτων και συνθέσεων, με άλλους κρίσιμους παράγοντες της οικονομίας.

Τέτοιοι παράγοντες είναι τράπεζες-διαμορφωτές των εξελίξεων, όπως η JP Morgan. Και φυσικά, μεγάλα ειδησεογραφικά-οικονομικά πρακτορεία όπως το Bloomberg. Ειδικά όταν ο ιδιοκτήτης τους τυγχάνει να είναι… Δήμαρχος της Νέας Υόρκης.

Και με τους δυο, με τη διοίκηση της JP Morgan και με τον Μάικλ Μπλούμπεργκ συναντήθηκε το απόγευμα της Παρασκευής στη Νέα Υόρκη ο Αντώνης Σαμαράς, στο περιθώριο της επίσημης επίσκεψής του στις Ηνωμένες Πολιτείες, που είχε τη στρατηγική στόχευση της “επανεκκίνησης” της… καλής φήμης της Ελλάδας.

Η οικονομία άλλωστε, είναι κατά ένα μεγάλο μέρος και θέμα ψυχολογίας. Η διαχείριση της ψυχολογίας αυτής είναι παραδομένη σε opinion-makers όπως τη JP Morgan και το Bloomberg. Ο Αντώνης Σαμαράς λοιπόν, στόχευσε διάνα…

Πηγή: ysterografa.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια: