1.8.13

NYT: Το ελληνικό πρόγραμμα απέτυχε...


Κοινό μυστικό που λίγοι έχουν το θάρρος να παραδεχθούν δημόσια αποτελεί κατά τους New York Times η αστοχία του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής στην Ελλάδα. Το...
χθεσινό editorial της αμερικανικής εφημερίδας ήταν αφιερωμένο στη  χώρα μας με αφορμή και την αποδέσμευση από το ΔΝΤ της δόσης ύψους 1,8 δισ. ευρώ αλλά και τις αντιρρήσεις που εξέφρασαν κάποιοι και κυρίως ο εκπρόσωπος της Βραζιλίας.

“Εδώ και καιρό είναι ξεκάθαρο σε πολλούς αναλυτές ότι το δημοσιονομικό πρόγραμμα από ΕΕ και ΔΝΤ για τη διάσωση της Ελλάδας δεν αποδίδει” σημειώνει ο αρθρογράφος και επισημαίνει ότι “λίγοι πολιτικοί αποδείχθηκαν πρόθυμοι να αναγνωρίσουν αυτή την πραγματικότητα δημοσίως επειδή αν το έκαναν θα ήταν παραδοχή της αποτυχίας και θα χρειαζόταν να αλλάξουν την προσέγγισή τους, κάτι που έχουν ήδη κάνει μια φορά στο παρελθόν.”

Όμως, όπως έγινε ήδη γνωστό από τη Δευτέρα οπότε και συνεδρίασε το ΔΝΤ για να δώσει το πράσινο φως για την εκταμίευση της επόμενης δόσης στη χώρα μας, κάποιοι παρουσίασαν αυτή την προσέγγιση. Ήταν ο εκπρόσωπος της Βραζιλίας και άλλων 10 χωρών, Πάουλο Νογκέιρα Μπατίστα, που όπως σημειώνουν οι NYT “έσπασε αυτή τη σιωπή” καταθέτοντας “μια ασυνήθιστη και αναζωογονητικά ειλικρινή θέση”.

“Οι πρόσφατες εξελίξεις στην Ελλάδα επιβεβαιώνουν ορισμένους από τους χειρότερους φόβους μας” ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Μπατίστα, και τόνισε ότι “η εφαρμογή (του μεταρρυθμιστικού προγράμματος της Ελλάδας) ήταν μη ικανοποιητική σχεδόν σε όλους τους τομείς. Οι εκτιμήσεις για την ανάπτυξη και τη βιωσιμότητα του χρέους συνεχίζουν να είναι υπεραισιόδοξες",

Ο ίδιος ωστόσο αργότερα διευκρίνισε ότι μιλούσε μόνο για τον εαυτό του και όχι εξ ονόματος των 11 χωρών που εκπροσωπεί στο Ταμείο.

“Τέτοιες διαφοροποιήσεις σπάνια προβάλλονται δημοσίως” σχολιάζει το δημοσίευμα και προσθέτει ότι “γι΄αυτό και η δήλωση του κ. Μπατίστα είναι τόσο σημαντική”.

Εκείνο πάντως που ο αρθρογράφος επισημαίνει είναι ότι αυτή η τοποθέτηση μπορεί να πυροδοτήσει μια σημαντική συζήτηση και ενδεχομένως να οδηγήσει άλλους “σημαντικούς πάικτες” στην Κομισιόν, στην ΕΚΤ και το ΔΝΤ να αναθεωρήσουν τις απόψεις τους για τη διάσωση της Ελλάδας ή τουλάχιστον να είναι περισσότερο ειλικρινείς σχετικά με τις επιπτώσεις των πολιτικών τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: