14.8.13

O Καραγκιόζης μάγειρας...



Δεν έπεισε το κατά Στουρνάρα πρωτογενές πλεόνασμα – Κατηγορίες της αντιπολίτευσης για μαγείρεμα στοιχείων...

Με καχυποψία και χωρίς πανηγυρισμούς υποδέχτηκαν οι βουλευτές των κομμάτων της κυβέρνησης τα ...
στοιχεία που παρουσίασε ο Γιάννης Στουρνάρας για την πορεία της Οικονομίας και το πρωτογενές πλεόνασμα.

Αλλωστε οι περισσότεροι βουλευτές βρίσκονταν ήδη στις περιφέρειές τους εν όψει του Δεκαπενταύγουστου και εκεί είχαν να απολογηθούν στους πολίτες για την πραγματική κατάσταση της οικονομίας, την οποία βιώνουν καθημερινά, ενώ ούτως ή άλλως ο Γιάννης Στουρνάρας βρίσκεται στο στόχαστρο των περισσότερων γαλάζιων. Η απάντηση δε του μεγάρου Μαξίμου στην αξιωματική αντιπολίτευση δεν περιελάμβανε ούτε λέξη για την αξιοπιστία της ερμηνείας των στοιχείων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ κατήγγειλε μία νέου τύπου δημιουργική λογιστική και κατηγόρησε την κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου ότι επιχειρεί να κερδίσει χρόνο μέσω του εμπορίου ελπίδας, μπροστά στην έκρηξη της ανεργίας, τη συνεχιζόμενη βαθιά ύφεση, την υπερχρέωση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, τις απολύσεις και την απειλή των πλειστηριασμών.

«Το νέο προϊόν που λανσάρει είναι το λεγόμενο "πρωτογενές πλεόνασμα", που το έχει αναδείξει σε πανάκεια», τόνισε σε ανακοίνωσή της η Κουμουνδούρου, επισημαίνοντας: «Πέρα από το γεγονός της μετατροπής του ελλείμματος σε πρωτογενές πλεόνασμα μέσα σε ένα μήνα, κάτι που αποτελεί, ίσως, και παγκόσμιο ρεκόρ για το υπουργείο Οικονομικών, στα στοιχεία που ανακοινώθηκαν δεν συμπεριλαμβάνονται οι προϋπολογισμοί των ΟΤΑ, των ασφαλιστικών ταμείων, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές και άλλες παράμετροι».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου απαντώντας στον ΣΥΡΙΖΑ προτίμησε να μη σχολιάσει τις συγκεκριμένες αιτιάσεις, αλλά επιτέθηκε στην αξιωματική αντιπολίτευση, την οποία κατηγόρησε για πλεόνασμα θράσους και εμπόριο απελπισίας και δήλωσε: «Βασική προϋπόθεση για να βγούμε από την κρίση είναι να πετύχουμε πρωτογενές πλεόνασμα, δηλαδή να σταματήσουμε να δημιουργούμε νέα χρέη».

Πρόκληση χαρακτήρισε τις θριαμβολογίες της κυβέρνησης για το πρωτογενές πλεόνασμα το ΚΚΕ, σημειώνοντας ότι όποια θετικά στοιχεία δημιουργήθηκαν με την πρωτοφανή οικονομική αφαίμαξη του λαού, η οποία όχι μόνο δεν θα σταματήσει, αλλά θα συνεχιστεί με νέα φοροληστεία των λαϊκών στρωμάτων, μειώσεις μισθών, συντάξεων και κοινωνικών παροχών.

Προέβλεψε μάλιστα ότι ένα νέο κούρεμα χρέους δεν θα σταματήσει την αντιλαϊκή επίθεση και δεν παρέλειψε να επιτεθεί και κατά του ΣΥΡΙΖΑ.

«Μνημόσυνο με ξένα κόλλυβα» χαρακτήρισε από την πλευρά των Ανεξάρτητων Ελλήνων ο Νότης Μαριάς την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος, επισημαίνοντας ότι οφείλεται στην εισροή αυξημένων κονδυλίων από την Ευρωπαϊκή Ενωση και στη μείωση των δαπανών για έργα υποδομής.

Αλλά ούτε ο πρώην κυβερνητικός εταίρος, η ΔΗΜΑΡ, πείστηκε από τις ανακοινώσεις του υπουργείου Οικονομικών, αμφισβητώντας την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος, δεδομένης της μη πληρωμής υποχρεώσεων του Δημοσίου, της μείωσης του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων και της επιστροφής κερδών από την αγορά ελληνικών ομολόγων από τις κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης.

«Η κυβέρνηση, αντί να καλλιεργεί σενάρια υπεραισιοδοξίας, οφείλει να διεκδικήσει άμεσες αλλαγές στο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, ώστε αυτό να συνδεθεί με την ανάπτυξη, την κοινωνική προστασία και τη δημιουργία θέσεων εργασίας», τονίζει η ΔΗΜΑΡ...

Πηγή: crimenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: