8.8.13

«Tεράστιο λάθος αν γίνει στροφή προς ΗΠΑ σε βάρος της Ευρώπης»...




Την Πέμπτη θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, με τον Αμερικανό Πρόεδρο, Μπαράκ Ομπάμα στον Λευκό Οίκο.
 Την συνάντηση αυτή είχε ζητήσει ο Έλληνας πρωθυπουργό και τον Ιούνιο αλλά...
ο Αμερικανός Πρόεδρος είχε δηλώσει πως δεν υπήρχε διαθέσιμος χρόνος και είχε προγραμματιστεί για τον Αύγουστο. Την Τετάρτη, ο Α. Σαμαράς συναντήθηκε με εκπροσώπους μεγάλων ελληνοαμερικανών επενδυτικών ομίλων.
Μιλώντας στο tvxs.gr ο Κωνσταντίνος Στεφάνου, καθηγητής Διεθνούς Δικαίου στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Κέντρου Οικονομικού και Χρηματοοικονομικού Δικαίου, σχολίασε ότι πρόκειται για μια συμβολική επίσκεψη από την οποία μπορεί να προκύψουν συμφωνίες για αμυντικούς εξοπλισμούς και επενδύσεις. Επεσήμανε, βέβαια, ότι για να προσελκύσει μια χώρα επενδυτές πρέπει να υπάρχει πολιτική βούληση και παρουσίαση συγκεκριμένης μελέτης, κάτι που η κυβέρνηση δεν έχει να προσφέρει αυτή την στιγμή.

Τι μπορεί να σημάνει η επίσκεψη Σαμαρά στον Λευκό Οίκο;

Οι επισκέψεις αυτές είναι καθιερωμένες χρόνια τώρα, αλλά κάθε τόσο χρειάζονται μια επικαιροποίηση επειδή προκύπτουν νέα θέματα και νέες προκλήσεις. Η αίσθησή μου είναι ότι γίνεται σε πολύ καλό κλίμα πάντως.

Πρέπει η Ελλάδα να στραφεί προς τις ΗΠΑ;

Θα είναι τεράστιο λάθος εάν το κάνει εναλλακτικά προς την Ευρώπη. Δεν υπάρχει τέτοιο δίλημμα. Η Ελλάδα ανήκει στην Ευρώπη και εκεί πρέπει να δώσει την μάχη για να επικρατήσουν οι απόψεις της. Αυτό θέλει βέβαια ακόμη χρόνο.

Οι ΗΠΑ είναι μια άλλη περίπτωση. Είναι μια υπερδύναμη που εγγυάται την ασφάλεια στην περιοχή. Η Ευρώπη δεν είναι ακόμη σε θέση να προσφέρει κάτι τέτοιο. Δεν έχει στρατιωτικές δυνάμεις στην περιοχή για να παίξει αυτό τον ρόλο. Έτσι οι ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο είναι βασικός παράγοντας ασφάλειας. Αυτό το γνωρίζουν και μπορούν να ζητήσουν ανταλλάγματα ή και συμφωνίες.

Η Ελλάδα θα έπρεπε να συμφωνήσει σε κάτι τέτοιο καθώς η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο είναι ανησυχητική. Από την Συρία μέχρι την Αίγυπτο υπάρχει αναβρασμός. Η Αίγυπτος, δε, είναι πολύ σημαντικός παράγοντας που πρέπει να ληφθεί υπόψιν πολύ σοβαρά. Η Ελλάδα, εξάλλου, έχει μια ιδιαίτερη σχέση με την χώρα αυτή και για αυτό θα ήταν ίσως καλό να τηρήσει χαμηλούς τόνους.

Σήμερα οι Αμερικάνοι υποστήριξαν ότι τελικά ήταν πραξικόπημα αυτό που συνέβη στην Αίγυπτο και πως ο Μόρσι είναι νόμιμος ηγέτης. Δεν ξέρω που μπορεί να αποσκοπούν με αυτό ή τι συμφέρον μπορεί να έχουν αλλά καλό είναι να κρατά κανείς χαμηλούς τόνους με τέτοια θέματα.

Η αστάθεια δεν βοηθά κανέναν. Η σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή αποτελεί κοινό συμφέρον όλων. Αν η ανασφάλεια επεκταθεί και στην Ελλάδα θα έχουμε σοβαρά προβλήματα.

Τι πρέπει να περιμένουμε από την συνάντηση Σαμαρά – Ομπάμα;

Αυτές οι συναντήσεις έχουν κυρίως συμβολικό χαρακτήρα – και οι συμβολισμοί έχουν σημασία. Από εκεί και πέρα βέβαια θα περίμενα να δω κάποια πρακτικά αποτελέσματα που μπορεί να μην έχουν άμεσα σχέση με την επίσκεψη. Όπως για παράδειγμα μια συμφωνία για εξοπλισμούς. Εμείς έχουμε τεράστιο πρόβλημα με τις αμυντικές δαπάνες και φοβάμαι ότι θα επιστρέψουμε σε μια εποχή που θα παρακαλάμε για μεταχειρισμένο αμερικανικό στρατιωτικό υλικό. Οι εξοπλισμοί κοστίζουν δισεκατομμύρια και δεν έχουμε την άνεση να δαπανούμε τέτοια ποσά για να αγοράζουμε εξοπλισμό από την Γαλλία ή την Γερμανία. Αυτό βέβαια εάν συμβεί μπορεί να συμφωνηθεί σε υπουργικό επίπεδο.

Η συνάντηση θα μπορούσε να επηρεάσει τις σχέσεις με το Βερολίνο;

Το Βερολίνο είναι Ευρώπη και είναι σωστό το ότι προσέχουμε αυτά που λέει. Από εκεί και πέρα υπάρχει και μια διεθνής σκηνή που είναι ρευστή και αλλάζει.

Οι Γερμανοί δεν κλείνουν τα αυτιά τους. Ούτε θα τσακωθούν με όλο τον πλανήτη για την πολιτική της λιτότητας εν όψει εκλογών. Εκτιμώ ότι τα πράγματα θα χαλαρώσουν σε κάποια στιγμή. Εξάλλου υπάρχει δέσμευση στο Eurogroup για την απομείωση του χρέους. Αλλά αυτό δεν σημαίνει απαραιτήτως κούρεμα. Μπορεί να γίνει με διάφορους τρόπους. Βέβαια επεβλήθησαν όλοι οι φόροι στο επόμενο εξάμηνο και είναι δύσκολο να εισπραχθούν, κάτι που με κρατά σκεπτικό.

Θα μπορούσαν να κλείσουν συμφωνίες που θα προκαλούσαν αντιδράσεις στο Eurogroup;

Εάν κλείσουν συμφωνίες θα είναι για επενδύσεις. Όταν, όμως, κάποιος έχει αποφασίσει να κάνει μια επένδυση μετά κοιτά τι μπορεί να του προσφέρει ένας δημόσιος μηχανισμός είτε εθνικός είτε διεθνής. Αυτό που προέχει είναι να αποφασίσει ότι τον συμφέρει η επένδυση. Βλέπουμε, όμως, ότι ακόμη υπάρχει μια αμφιβολία γύρω από την Ελλάδα και πρέπει να λυθεί άμεσα. Πρέπει να υπάρξει και πολιτική απόφαση για να φύγει αμφιβολία. Το ότι η αντιπολίτευση έχει πάρει σαφή θέση πάνω στο θέμα του ευρώ βοηθά σημαντικά.

Αλλά η προσέλκυση επενδύσεων δεν μπορεί να ενοχλήσει επουδενί το Eurogroup. Είναι καθαρά εθνική υπόθεση στον βαθμό που δεν εμπλέκει εξαγορές και εκποίηση του δημοσίου γιατί υπάρχει μια εκκρεμότητα με τις ευρωπαϊκές ενισχύσεις του δημοσίου. Για να εκποιηθούν δημόσιες επιχειρήσεις θα πρέπει πρώτα να διαγραφούν οι ενισχύσεις και εκεί αντιμετωπίζουμε πρόβλημα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Άρα είναι κυρίως συμβολική η επίσκεψη;

Όχι αναγκαστικά. Αλλά χρειάζεται πολιτική βούληση για να προκύψει το αντίθετο. Ακόμη και όταν ερχόμαστε σε επαφή με Ελληνοαμερικάνους εκείνοι ζητούν να παρουσιάσουμε συγκεκριμένα project. Αλλά εμείς δεν έχουμε ώριμες μελέτες για να προσελκύσουμε επενδύσεις. 

πηγη tvxs.gr (του Νίκου Μίχου)

Δεν υπάρχουν σχόλια: