9.10.13

Προβόπουλος: "Αναπτυξη από το 2016"...

Αντοχές για ύφεση ώς το 2016 στο «κακό σενάριο» των stress test, λέει ο Γ.Προβόπουλος
Οι ελληνικές τράπεζες θα πρέπει να αποδείξουν ότι έχουν επαρκή κεφάλαια για να αντέξουν δύο ακόμη χρόνια ύφεσης υπό το δυσμενές σενάριο των τεστ αντοχής, δήλωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιώργος Προβόπουλος.

Στόχος των τεστ αντοχής που...
διενεργούνται στις τέσσερις μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας είναι να διαπιστωθεί αν μπορούν να ανταπεξέλθουν σε μελλοντικά σοκ μετά την ανακεφαλαιοποίηση των 28 δισ. ευρώ που ολοκληρώθηκε το καλοκαίρι του 2013.

Μιλώντας στο Reuters, o κ. Προβόπουλος είπε: «Με βάση το βασικό σενάριο, που αποτυπώνει την πρόβλεψή μας και την πρόβλεψη της τρόικας, η Ελλάδα θα επιστρέψει σε ανάπτυξη το 2014. Υπό το δυσμενές σενάριο, η ανάπτυξη ξεκινάει το 2016, με μικρό αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης μέχρι τότε.»

Η κατάσταση εξελίχθηκε πολύ χειρότερα από το δυσμενές σενάριο των τεστ αντοχής για το διάστημα 2011-2012, αλλά ο κ. Προβόπουλος είπε ότι το τελευταίο δυσμενές σενάριο δεν θα πρέπει
να ερμηνευθεί ως πρόβλεψη των τεστ αντοχής που διενεργούνται στην Εθνική, την Πειραιώς, την Alpha και την Eurobank.

Στην ίδια συνέντευξη ο κ. Προβόπουλος δήλωσε «όλο και πιο αισιόδοξος» για το μέλλον της Ευρωζώνης και της Ελλάδας, με την αναμενόμενη επιστροφή στην ανάπτυξη το 2014 να υπόσχεται
«θετικές επιπτώσεις στην συνολική εμπιστοσύνη», η οποία με την σειρά της θα ενισχύσει την κατανάλωση και τις επενδύσεις.

Καταλήγοντας, ο κ. Προβόπουλος είπε ότι πρέπει τα αδιάθετα κεφάλαια των 8-9 δισ. ευρώ (από την ανακεφαλαιοποίηση) να είναι διαθέσιμα ως εργαλείο στήριξης για τον τραπεζικό κλάδο.

in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: