13.10.13

Διχάζουν τους σεισμολόγους τα 6,3 Ρίχτερ στην Κρήτη...



Ως τον κύριο σεισμό τον χαρακτηρίζει ο κ. Ευθύμης Λέκκας, πιθανώς να ενεργοποιήσει και άλλα ρήγματα υποστηρίζει ο κ. Βασίλειος Παπαζάχος.

Στην έκτακτη σύσκεψη του...
νομαρχιακού συντονιστικού οργάνου για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών στα Χανιά παραβρέθηκε ο αντιπρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας Ευθύμης Λέκκας, ο οποίος εξέφρασε την εκτίμηση ότι ο σεισμός των 6,3 Ρίχτερ ήταν ο κύριος.

Ο κ. Λέκκας προήδρευσε στη συνεδρίαση του νομαρχιακού συντονιστικού οργάνου για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών κατά την διάρκεια της οποίας ενημερώθηκε για την γενική εικόνα των ζημιών που άφησε πίσω του ο εγκέλαδος.

Όπως δήλωσε ο κ. Λέκκας, «εκδηλώθηκε ένας σεισμός μεγέθους 6,3 βαθμών, αυτό είναι και το τελικό μέγεθος στο οποίο καταλήξαμε μετά τον υπολογισμό όλων των παραμέτρων. Ο σεισμός εκδηλώθηκε στο θαλάσσιο χώρο μεταξύ της Κρήτης και των Αντικυθήρων. Ήταν ένας σεισμός που χαρακτηρίζεται από το μεγάλο βάθος που ήταν περίπου 35 χιλιόμετρα και για αυτό έγινε αισθητός όχι μόνο στα Χανιά και την Κρήτη, αλλά γενικότερα σε όλο το μισό της νότιας Ελλάδας».

«Πιστεύω, ότι κατά πάσα πιθανότητα ήταν ο κύριος σεισμός, βέβαια όλα τα στοιχεία δεν τα έχουμε ακόμα και εξελίσσεται το φαινόμενο αλλά αυτό το λέω με μια μεγάλη πιθανότητα. Θεωρώ ότι οι κάτοικοι δεν πρέπει να ανησυχούν, να συνεχίσουν τις δραστηριότητές τους και πρέπει βεβαίως τα σπίτια που έχουν υποστεί κάποιες ζημιές και είναι παλιά σπίτια, να μην κατοικηθούν απόψε, όπως επίσης να μην περνάμε από απόκρημνες περιοχές όπου είναι πιθανό ακόμα και μια μικρή δόνηση να δημιουργήσει κάποιες κατολισθήσεις. Συνολικά πιστεύω ότι ανταποκριθήκαμε πάρα πολύ καλά και όλα θα εξελιχθούν ομαλά», σημείωσε.

Βασίλης Παπαζάχος: Δεν μπορούμε να μιλήσουμε για κύριο σεισμό με σιγουριά

«Δεν μπορώ να πω με σιγουριά ότι αυτός ήταν ο κύριος σεισμός» δηλώνει από την πλευρά του ο κ. Βασίλης Παπαζάχος ομότιμος καθηγητής της σεισμολογίας στο Αριστοτέλειο Παενεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης και προσθέτει πως είναι ανάγκη να ενισχυθούν οι κατασκευές στο νησί της Κρήτης.

Ο κ. Παπαζάχος μιλώντας στο Mega είπε ότι πρόκειται για το «Ελληνικό Τόξο», ενώ τόνισε πως η πλάκα του Αιγαίου μετακινείται νοτιοδυτικά 3,5 εκατοστά το χρόνο.

«Ωστόσο δεν μπορούμε να προβλέψουμε κάτι βραχυπρόθεσμα διότι δεν υπάρχει γνώση», όπως υπογράμμισε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: