7.10.13

"Καυτή" εβδομάδα ξεκινάει από σήμερα...

Στα ύψη αναμένεται να σκαρφαλώσει το πολιτικό θερμόμετρο από σήμερα Δευτέρα μετά και τον αγιασμό στις 11.00 το πρωί στη Βουλή για τη νέα κοινοβουλευτική περίοδο.
Ήδη το προεδρείο της Βουλής βρίσκεται σε επιφυλακή ενώ έχουν ανακληθεί όλες οι άδειες των αστυνομικών και έχουν παρθεί αυστηρότατα μέτρα ασφαλείας. Είναι χαρακτηριστικό ότι ...
οι αυστηροί έλεγχοι θα ισχύσουν όχι μόνο για τους βουλευτές της Χρυσής Αυγής, αλλά και για τα πρόσωπα τα οποία έχουν προσκλήσεις από βουλευτές του εν λόγω κόμματος.
Την ίδια ώρα, εν μέσω έντονης αβεβαιότητας για τη στάση και τις αποφάσεις της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Χ.Α., κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση αναμένεται να διασταυρώσουν πολλές φορές τα ξίφη τους ανεβάζοντας το θερμόμετρο της πολιτικής αντιπαράθεσης στα ύψη.
Η κόντρα για τα περί παρακολουθήσεων των τηλεφώνων του προέδρου και βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και για το ταξίδι του Πρωθυπουργού στο Ισραήλ είναι μια πρόβα τζενεράλε για όσα θα επακολουθήσουν.
Σε πρώτη φάση ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ζητήσει τη σύγκληση της Ολομέλειας του Κοινοβουλίου για να συζητηθούν συνολικά οι εξελίξεις γύρω από τη Χρυσή Αυγή. Η κυβέρνηση μέχρι τώρα δεν έχει απαντήσει.
Η Βουλή, από την πλευρά της, είχε έτοιμη μια νομοθετική πρόταση για τον έλεγχο των οικονομικών των κομμάτων και σε αυτήν η κυβέρνηση θα ενσωματώσει ένα άρθρο το οποίο θα προβλέπει μεταξύ άλλων πως η κρατική χρηματοδότηση αναστέλλεται αν ασκηθεί ποινική δίωξη στον αρχηγό ενός κόμματος, μιας κοινοβουλευτικής ομάδας ή στον έχοντα την ουσιαστική διεύθυνσή του.
Ο ΣΥΡΙΖΑ, από την πλευρά του, επιμένει πως χρειάζεται συνολική αντιμετώπιση του θέματος και όχι μεμονωμένα και αποσπασματικά μέτρα.
Παράλληλα το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο είναι σχεδόν έτοιμο. Η Κουμουνδούρου θα το δει και θα τοποθετηθεί. Ωστόσο εκτός από την καταψήφισή του υπάρχει και η δυνατότητα να ζητήσει μερικές προσθήκες – τροπολογίες ώστε να ανοίξει ο δρόμος για να ψηφιστεί από τη συντριπτική πλειοψηφία του Κοινοβουλίου.
Ακόμη ο πολιτικός κόσμος αναζητά απαντήσεις και σε ερωτήματα όπως αν θα υπάρξει πρόβλεψη στέρησης των πολιτικών δικαιωμάτων για όσους καταδικάζονται -ακόμη και σε πρωτοβάθμιο δικαστήριο- να έχουν διαπράξει ρατσιστικά εγκλήματα, αν θα εξακολουθήσουν να λαμβάνουν τη βουλευτική τους αποζημίωση όσοι διώκονται για κακουργήματα κ.α..
Πεδίο σφοδρής αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης αναμένεται να αποτελέσει και το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2014 το οποίο θα κατατεθεί στη Βουλή και θα δοθεί στη δημοσιότητα σήμερα και θα προβλέπει επιστροφή της οικονομίας σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης και διεύρυνση του πρωτογενούς πλεονάσματος.
Τέλος ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη Ν. Δένδιας προαναγγέλλει επέκταση ερευνών για τη Χρυσή Αυγή, ενώ χαρακτηριστική ήταν και η δήλωση του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κ. Μητσοτάκη, σε συνέντευξή του στο «Έθνος της Κυριακής» ότι η διαχωριστική γραμμή μεταξύ της Ν.Δ. και της ακροδεξιάς σε όλες τις εκφάνσεις της είναι «ξεκάθαρη και μη διαπραγματεύσιμη» και "αν κάποιοι φλερτάρουν στα σοβαρά με τέτοιες ιδέες, η πόρτα εξόδου είναι ορθάνοιχτη"...
naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: