1.10.13

Χιλιάδες τα «λουκέτα» στις βιοτεχνίες Θεσσαλονίκης...

«Λουκέτο» βάζουν κάθε μέρα, κατά μέσο όρο, περισσότερες από τέσσερις βιοτεχνίες της Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με ...
στοιχεία που ανακοίνωσε την Τρίτη το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο (ΒΕΘ).

Συνολικά στο εννεάμηνο του 2013, διαγράφηκαν από τα μητρώα του ΒΕΘ 1.227 επιχειρήσεις. Στο ίδιο διάστημα, έγιναν 3.241 διαγραφές από το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΕΕΘ).

Πάντως, και στα δύο επιμελητήρια - Βιοτεχνικό και Επαγγελματικό - οι διαγραφές ήταν μειωμένες σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, αλλά παρέμειναν υπερδιπλάσιες έναντι των εγγραφών, οι οποίες δεν ξεπέρασαν τις 501 στο εννεάμηνο.

Οι επιχειρήσεις που κλείνουν είναι συνήθως μεγάλες και παραγωγικές - μεταποιητικές, που δίνουν τη θέση τους σε μικρότερες, κυρίως υγειονομικού ενδιαφέροντος, όπως καφετέριες και εστιατόρια.

«Δεν ανοίγουν εργοστάσια, επιχειρήσεις χαμηλού κόστους ανοίγουν», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΕΕΘ, Μιχάλης Ζορπίδης σε συνέντευξη Τύπου.

1.227 βιοτεχνίες έκλεισαν, 501 άνοιξαν

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το ΒΕΘ, από τις 1.227 βιοτεχνικές επιχειρήσεις που κατέβασαν ρολά στο εννεάμηνο του 2013 (έναντι 1.406 πέρυσι), οι 959 ήταν ατομικές. Συνολικά, οι διαγραφές μειώθηκαν φέτος κατά 12,7% σε σχέση με πέρυσι.

«Μάλιστα τα εν λόγω στοιχεία καταδεικνύουν τάσεις σταθεροποίησης αναφορικά με τη μείωση των διαγραφών, καθώς και οι διαγραφές του πρώτου εξάμηνου του έτους είχαν περιοριστεί κατά 12% έναντι του πρώτου εξαμήνου του 2012» επισημαίνει το ΒΕΘ.

Πάντως, αν και μειωμένες σε σχέση με πέρσι, οι διαγραφές παρέμειναν υπερδιπλάσιες έναντι των εγγραφών, οι οποίες δεν ξεπέρασαν τις 501 στο εννεάμηνο (515 στο αντίστοιχο περσινό διάστημα). Δυναμικά παρούσες ήταν οι ατομικές επιχειρήσεις, καθώς έναρξη έκαναν 360.

«Η ζοφερή κατάσταση που επικρατεί στην αγορά αποτυπώνεται με τον πιο ηχηρό τρόπο στις εγγραφές και διαγραφές των βιοτεχνιών. Ωστόσο, για πρώτη φορά το τελευταίο διάστημα έχουμε ένα λόγο για να αισιοδοξούμε, καθώς η κατάσταση τουλάχιστον στο μητρώο του ΒΕΘ δείχνει να σταθεροποιείται. Βέβαια υπάρχει και ο αντίλογος. Ο αριθμός των λουκέτων είναι ούτως ή άλλως πολύ μεγάλος με αποτέλεσμα να αναρωτιέται κανείς αν υπάρχουν περιθώρια και για άλλα», δήλωσε ο πρόεδρος του ΒΕΘ, Παναγιώτης Παπαδόπουλος.

Παράλληλα, πρόσθεσε ότι είναι αδήριτη ανάγκη να διαμορφωθούν οι κατάλληλες προϋποθέσεις για ανάκαμψη της οικονομίας, μέσα από ένα ξεκάθαρο και αξιόπιστο πρόγραμμα, με προτεραιότητες την ενίσχυση της ρευστότητας για το επιχειρείν, την επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων, τον εξορθολογισμό της δημόσιας διοίκησης κ.ά.

Μειωμένες διαγραφές επαγγελματιών

Στο μητρώο του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, οι εγγραφές έφτασαν στο εννεάμηνο τις 2.479 (2.605 στο αντίστοιχο διάστημα του 2012 και 2.952 στο εννεάμηνο του 2011) και οι διαγραφές τις 3.241 (έναντι 3.725 και 3.843 αντίστοιχα), με την πλειονότητα των επιχειρήσεων που εγγράφηκαν ή διαγράφηκαν να είναι και σε αυτή την περίπτωση ατομικές (ποσοστό άνω του 60%), σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε ο κ.Ζορπίδης.

«Στο πρώτο εννεάμηνο του 2013 υπήρξε το μικρότερο αρνητικό ισοζύγιο εγγραφών - διαγραφών μετά το 2011. Οι διαγραφές ήταν περισσότερες κατά 762, σε σχέση με τις εγγραφές, ενώ στα αντίστοιχα εννεάμηνα του 2011 και του 2012 το ισοζύγιο ήταν αντίστοιχα 891 και 1.120», κατέληξε ο κ.Ζορπίδης...
in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: