4.10.13

Και δεύτερο κρούσμα λύσσας στη Θεσσαλονίκη...

Πότε ξεκινά η από αέρος αντιμετώπιση...

Το δεύτερο κρούσμα λύσσας σε κόκκινη αλεπού εντοπίστηκε στην περιφερειακή ενότητα της Θεσσαλονίκης, και συγκεκριμένα στην περιοχή της Νέας Φιλαδέλφειας του Δήμου Ωραιοκάστρου.

Σχετική ανακοίνωση του Τμήματος Κτηνιατρικής της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας επισημαίνει ότι ...
στην περιοχή της Ν. Φιλαδέλφειας υπάρχουν αρκετές κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, οι οποίες διατηρούν ποιμενικούς σκύλους ενώ κυκλοφορεί μεγάλος αριθμός κόκκινων αλεπούδων. Καθώς η κόκκινη αλεπού θεωρείται δεξαμενή του ιού της λύσσας υπάρχει σοβαρός κίνδυνος μετάδοσης του νοσήματος σε σκύλους, γάτες, άγρια ζώα, παραγωγικά ζώα και ανθρώπους.

Η υπηρεσία τονίζει ότι είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός δεσποζόμενων και αδέσποτων ζώων συντροφιάς, με ιδιαίτερη έμφαση στους ποιμενικούς και κυνηγετικούς σκύλους, οι οποίοι έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να έρθουν σε επαφή με μολυσμένες αλεπούδες. Παράλληλα υπογραμμίζει ότι σε περίπτωση που εντοπιστούν νεκρά άγρια ζώα (αλεπούδες, ασβοί, κουνάβια κτλ.) θα πρέπει να ειδοποιείται άμεσα η τοπική κτηνιατρική υπηρεσία για την περισυλλογή τους.

Ενόψει, εξάλλου, της έναρξης των δολωματικών εμβολιασμών κατά της λύσσας από αέρος στις 11 Οκτωβρίου για τις περιοχές Θεσσαλονίκης, Κιλκίς, Χαλκιδικής, Σερρών, Καβάλας και Δράμας, προειδοποιεί ότι τα εμβόλια περιέχουν ζωντανό ιό, έχουν τη μορφή μπισκότου, χρώματος λαδί-καφέ και οσμής ψαριού και η ρίψη τους θα γίνει εκτός κατοικημένων αστικών και περιαστικών περιοχών, μεγάλων οδικών δικτύων, λιμνών κλπ. Τονίζει, τέλος ότι, αν κάποιος εντοπίσει τέτοια δολώματα θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός ώστε να μην τα ακουμπήσει και να μην έρθει σε οποιαδήποτε επαφή με αυτά...
koolnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: