10.10.13

Στη Βουλή το αίτημα άρσης ασυλίας για Μπούκουρα, Γερμενή και Ηλιόπουλο...

crimenet.gr

Ενεργό και ουσιαστικό ρόλο στην αντιμετώπιση της Χρυσής Αυγής αναμένεται να αναλάβει το κοινοβούλιο σήμερα με μπαράζ προγραμματισμένων συνεδριάσεων που θα θέσουν για πρώτη φορά επί τάπητος τα ζητήματα: ασυλίας, βουλευτικής αποζημίωσης-ατελειών καθώς και ...
της κρατικής χρηματοδότησής του κόμματος.

Ειδικότερα, στις 5 το απόγευμα συνεδριάζει η Επιτροπή Δεοντολογίας προκειμένου να συζητηθούν οι άρσεις ασυλίας των κ.κ. Γιώργου Γερμενή, Παναγιώτη Ηλιόπουλου και Στάθη Μπούκουρα. Η εισήγηση της επιτροπής είναι γνωμοδοτική και την τελική απόφαση για την άρση ή μη θα την λάβει η Ολομέλεια με σχετική ψηφοφορία πιθανότατα την ερχόμενη Τρίτη. Τότε, θα κληθούν για πρώτη φορά και οι βουλευτές του ναζιστικού μορφώματος να τοποθετηθούν στην Βουλή για την εγκληματική τους δράση. Με την έγκριση του Σώματος, η οποία με τα εως τώρα δεδομένα θεωρείται βέβαιη, οι τρείς βουλευτές «παραδίδονται» στον ανακριτή προκειμένου «να απαγγείλουμε κατηγορία κατά των βουλευτών του κόμματος ... προκειμένου να απολογηθούν ενώπιόν μας κατά τις ισχύουσες διατάξεις ΚΠΔ για την πράξη της εντάξεως σε εγκληματική οργάνωση και της διευθύνσεως αυτής...». Με τον τρόπο αυτό, τα 9 από τα 18 μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του νεοναζιστικού μορφώματος θα διώκονται για κακούργημα.

Νωρίτερα, στην Διάσκεψη των Προέδρων, ο κ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης και οι εκπρόσωποι των κομμάτων αναμένεται να συζητήσουν το θέμα της αναστολής ή μη της βουλευτικής αποζημίωσης σε εκείνους που διώκονται για κακουργήματα. Πρέπει μάλιστα να σημειωθεί ότι ο γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Βούτσης θα καταθέσει την πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για όλα τα ζητήματα (αποζημίωση, ασυλίες, κρατική χρηματοδότηση) και θα προτείνει να γίνει πολιτική διαβούλευση προκειμένου με συναινετικές διαδικασίες να προκριθούν οι όροι με τους οποίους θα ανασταλεί η χρηματοδότηση προς βουλευτές και κόμματα.

Ο κύκλος των κοινοβουλευτικών διεργασιών περιλαμβάνει και την πρωινή συνεδρίαση (10 π.μ.) της Επιτροπής Δημόσιας Τάξης, Δημόσιας Διοίκησης και Δικαιοσύνης για την Β ανάγνωση του νομοσχέδιου «ηλεκτρονική επιτήρηση υποδίκων» στο οποίο έχει ενταχθεί η τροπολογία του υπουργείου Εσωτερικών για την αναστολή της κρατικής χρηματοδότησης κομμάτων όταν οι αρχηγοί τους ή βουλευτές διώκονται για συγκεκριμένα κακουργήματα.

Για την ώρα ο ΣΥΡΙΖΑ, αν και είναι υπέρ της αναστολής της κρατικής χρηματοδότησης, ξεκαθαρίζει ότι δεν ψηφίζει την συγκεκριμένη τροπολογία εάν δεν βελτιωθεί το περιεχόμενό της. Ζητά, οι ρυθμίσεις να αναφέρονται ρητά στην Χρυσή Αυγή και στις συγκεκριμένες εγκληματικές δράσεις προκειμένου να μην αφήνεται περιθώριο να χρησιμοποιηθούν στο μέλλον και εναντίον άλλου κόμματος. Από την άλλη πλευρά ο υπουργός εξηγεί ότι «η πρόταση της κυβέρνησης είναι απλή, σαφής και αποτελεσματική: Να αναστέλλεται η χρηματοδότηση κομμάτων, τα οποία είναι υπό δικαστική κρίση, για το αν αποτελούν ή όχι εγκληματική οργάνωση» και αναρωτιέται «Γιατί αυτό ενοχλεί τον ΣΥΡΙΖΑ; Τι φοβάται και αρνείται να στηρίξει την ρύθμιση αυτή;». Σε κάθε περίπτωση δεν αποκλείεται να υπάρξουν οι απαραίτητες βελτιώσεις στην διατύπωση της τροπολογίας ώστε να ψηφιστεί με ευρύτατη πλειοψηφία.

«Σκοπός της Χρυσής Αυγής η κατάλυση του πολιτεύματος»

Την ίδια ώρα έντονες συζητήσεις έχει προκαλέσει στα κομματικά επιτελεία και σε υπουργικά γραφεία το απόσπασμα του διαβιβαστικού των ανακριτών που τεκμηριώνει τους λόγους για τους οποίους ζητείται η άρση της ασυλίας των βουλευτών της Χρυσής Αυγής, το οποίο αναφέρει: «σκοπός της Χρυσής Αυγής ήταν εξαρχής και παραμένει, όπως προκύπτει από τις εν λόγω μαρτυρικές καταθέσεις, η κατάλυση του δημοκρατικού πολιτεύματος (κατά παράβαση των άρθρων 134 επ. του ΠΚ)».

Για την ώρα βέβαια διώξεις για το συγκεκριμένο κακούργημα δεν έχουν ασκηθεί. Σύμφωνα όμως με έμπειρους νομικούς και παλιούς κοινοβουλευτικούς παράγοντες, εάν ασκηθούν τότε ανοίγει ο δρόμος για νομοθετική ρύθμιση που θα θέτει την Χ.Α. εκτός νόμου.

Όπως άλλωστε έγραψε και το «Πρώτο Θέμα» της Κυριακής, στο στρατόπεδο τη συγκυβέρνησης υπάρχουν σκέψεις για νομοθετική πρωτοβουλία με την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει πρώτα σχετική νομολογία από τον Άρειο Πάγο. Σε κάθε περίπτωση την Πέμπτη συνεδριάζουν τα μέλη της επιτροπής Δεοντολογίας του κοινοβουλίου...

Δεν υπάρχουν σχόλια: