13.10.13

Κόμματα σε αναζήτηση...


Η «σοβαρή Χρυσή Αυγή» δεν είναι μια τελειωμένη ιστορία. Το τελευταίο διάστημα γίνονται πολλές συζητήσεις παρασκηνίου προς αναζήτηση του ηγέτη της ελληνικής ακροδεξιάς που θα μπορέσει να ανασυνθέσει το χώρο δεξιότερα της Νέας Δημοκρατίας, μετά τον...
τραυματισμό που υπέστη το κόμμα του Ν. Μιχαλολιάκου. Η εντυπωσιακή άνοδος της Μαρίν Λεπέν στη Γαλλία είναι το επιχείρημα που κυρίως χρησιμοποιείται για να υπογραμμιστεί ότι η συγκυρία ευνοεί κόμματα με ξενοφοβική-εθνικιστική ατζέντα. Της Αγγελικής Σπανού

Παρόλο που οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η Χ.Α διατηρεί τον σκληρό πυρήνα των ψηφοφόρων της, οι εξελίξεις στο δικαστικό πεδίο είναι καταιγιστικές και εκ των πραγμάτων θα δημιουργήσουν πολιτική δυναμική.

Οι ψηφοφόροι που εγκαταλείπουν τη Χ. Α. σε μεγάλο ποσοστό παραμένουν αμήχανοι, δηλαδή αναποφάσιστοι, και αυτό ενθαρρύνει τους υποστηρικτές της ιδέας δημιουργίας νέου ακροδεξιού κόμματος.

Ο Γιώργος Καρατζαφέρης κάνει πολλές δημόσιες παρεμβάσεις το τελευταίο διάστημα ενισχύοντας τις εκτιμήσεις ότι βλέπει μια ευκαιρία για την αναζωογόνηση του ΛΑ.Ο.Σ, ενώ προαναγγέλλεται επανεμφάνιση του Σερ Βασίλειου Μαρκεζίνη, ο οποίος έχει πάντα το «κοινό» του. Έχουν ακουστεί τα ονόματα του Νικόλαου Γλύξμπουργκ και του Φραγκούλη Φράγκου, πρώην αρχηγού ΓΕΣ, ενώ από κάποιες πλευρές υποστηρίζεται ότι την έκπληξη μπορεί να κάνει πρόσωπο των media που ειδικεύεται στον λαϊκισμό.

Η άποψη ότι πρέπει να δημιουργηθεί μία ευρωπαϊκού τύπου ελληνική ακροδεξιά με την οποία θα μπορεί να συνομιλήσει η ΝΔ ακόμη και σε κυβερνητικό επίπεδο έχει υποστηρικτές και μεταξύ γαλάζιων στελεχών, που θεωρούν ότι δεν πρέπει να εγκλωβίζεται το κόμμα τους στη συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ, πόσο μάλλον με τη ΔΗΜΑΡ.

Την επόμενη εβδομάδα θα παρουσιαστεί, εκτός απροόπτου, το «κείμενο των 50» της Κεντροαριστεράς που ζητούν συστράτευση του ΠΑΣΟΚ, της ΔΗΜΑΡ και όλων των δυνάμεων που κινούνται στο χώρο μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα συμμαχικό σχήμα με δυνατότητες να εκφράσει την κοινωνική βάση της ελληνικής σοσιαλδημοκρατίας.
Η πρωτοβουλία αυτή δεν αναμένεται να δημιουργήσει μείζον πολιτικό γεγονός γιατί ο Φώτης Κουβέλης δεν πρόκειται να ανταποκριθεί, ενώ η κατάφαση του Ευ. Βενιζέλου έχει προεξοφληθεί, αφού και ο ίδιος έχει καταθέσει ανάλογη πρόταση. Την ίδια ώρα, η ΔΗΜΑΡ κάνει τη δική της προσπάθεια ανοίγματος και, σύμφωνα με πληροφορίες, πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ πρόκειται να προσχωρήσει τις επόμενες μέρες στο κόμμα του Φώτη Κουβέλη, ακολουθώντας το δρόμο του Ανδρέα Λοβέρδου.

Η αξιωματική αντιπολίτευση εργάζεται για το δικό της άνοιγμα στον κόσμο που προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ του 44% (2009) και παραμένει πολιτικά ανέστιος. Η συμφωνία με τη Λούκα Κατσέλη θεωρείται από πολλές πλευρές κλεισμένη, παρόλο που η ανακοίνωση από την ίδια ότι επίκειται συνεργασία προκάλεσε την ενόχληση της Κουμουνδούρου με αποτέλεσμα να γίνει διάψευση. Ήταν ένας τρόπος να αμβλυνθούν οι βέβαιες αντιδράσεις της Αριστερής Πλατφόρμας του Π. Λαφαζάνη που αποτελεί την ισχυρότερη τάση εσωκομματικής αντιπολίτευσης.

Επαφές, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν γίνει και με άλλα στελέχη που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ, όπως η Μιλένα Αποστολάκη, αλλά και με τα μέλη της «Αριστερής Προοπτικής» που έφυγαν από τη ΔΗΜΑΡ (Ανδρέας Νεφελούδης, Στέφανος Μπαγεώργος), αλλά και της «Κοινωνία Πρώτα» των Οδυσσέα Βουδούρη, Πάρη Μουτσινά και Θόδωρου Παραστατίδη, πρώην βουλευτών του ΠΑΣΟΚ. Ανοιχτοί δίαυλοι υπάρχουν επίσης με στελέχη των Οικολόγων Πράσινων αλλά και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στους κόλπους της οποίας υπάρχει μειοψηφική τάση που εξετάζει το ενδεχόμενο συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Aγγελική Σπανού

tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: