22.10.13

Πολιτικές μπλόφες υψηλού ρίσκου ...



Και το «ατύχημα» που μπορεί να φέρει εκλογές και για το οποίο μίλησε ο Τ. Μπαλτάκος είναι κάτι που φοβούνται ή που εύχονται στο Μέγαρο Μαξίμου;...
«Τα κάναμε όλα» διεμήνυσε ο πρωθυπουργός από τη Ρώμη καλώντας τους πιστωτές να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους, δηλαδή να...
συναινέσουν σε μια γενναία απομείωση του χρέους άμεσα και να εγκαταλείψουν τις πιέσεις για νέα μέτρα. 



Η αλήθεια είναι ότι τα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ (Οκτώβριος) δεν έχουν ακόμη εκπληρωθεί, λείπουν τα 1.349 ονόματα διοικητικών υπαλλήλων ΑΕΙ από τη λίστα της διαθεσιμότητας του Σεπτεμβρίου και οι 4.000 απολύσεις μέχρι το τέλος του έτους όπως προβλέπει σχετική μνημονιακή δέσμευση. Παρόλα αυτά, η κυβέρνηση φτιάχνει κλίμα σύγκρουσης με την Τρόικα, με το επιχείρημα ότι η ελληνική πλευρά έχει διανύσει την απόσταση που της αναλογεί, ενώ μάλλον εννοεί ότι δεν πάει άλλο έτσι κι αλλιώς, ανεξάρτητα από τις μεταρρυθμιστικές επιδόσεις που καταγράφονται και οι οποίες, προφανώς, δεν κρίνονται θετικά από τους ελεγκτές.

Γεγονός είναι πως έχουμε μπερδευτεί ανάμεσα σε νέα και παλιά μέτρα, οριζόντια και κάθετα, δημοσιονομικά και διαρθρωτικά. Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας προανήγγειλε χθες βράδυ περικοπές σε συντάξεις των λεγόμενων ή των πρώην ευγενών ταμείων των ΔΕΚΟ και των τραπεζών, ενώ το πρωί η Ντόρα Μπακογιάννη, μιλώντας στον ΣΚΑΙ, επιβεβαίωσε ότι είναι αναπόφευκτη η νέα μείωση των επικουρικών συντάξεων. Δεν είναι δηλαδή απολύτως σαφές αν η κυβέρνηση εναντιώνεται στα μέτρα 2 δισ ευρώ για το 2014 που ζητά η Τρόικα ή αν στην πραγματικότητα ζητά παράταση και για ήδη ψηφισμένα μέτρα που βλέπει ότι έχουν μεγάλο πολιτικό κόστος και βαριές κοινωνικές επιπτώσεις.

Οι επικεφαλής του κλιμακίου της Τρόικας αναμένονται στην Αθήνα στις αρχές Νοεμβρίου και η διαπραγμάτευση θα κρατήσει πολύ, ίσως και μέχρι τον Δεκέμβριο, αν δεν βρίσκεται συμβιβασμός για το περιεχόμενο του νέου Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος με ορίζοντα το 2017.

Ο Α. Σαμαράς θα έχει συνάντηση αύριο με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευ. Βενιζέλο (ο οποίος σήμερα δίνει συνέντευξη τύπου) προκειμένου να «κλειδώσουν» την προγραμματική συμφωνία ΝΔ-ΠΑΣΟΚ που εκκρεμεί από το καλοκαίρι. Η έξοδος από το μνημόνιο, η ελάφρυνση του χρέους και ο αποκλεισμός νέων μέτρων είναι το τριπλό μήνυμα που θέλουν να εκπέμψουν, ενώ θα διαβεβαιώσουν ότι στόχος είναι η εξάντληση της τετραετίας.

Την Πέμπτη ο πρωθυπουργός θα βρίσκεται στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ και προφανώς θα επιδιώξει ένα τετ α τετ με την Γερμανίδα καγκελάριο Α. Μέρκελ, η οποία έχει να εμφανιστεί στο ελληνικό κάδρο από εκείνο το τηλεφώνημα που έκανε στον Α. Σαμαρά μετά το «μαύρο» στην ΕΡΤ.

Τη διαβεβαίωση ότι δεν υπάρχει εκλογικός σχεδιασμός και ότι κάλπες μπορεί να στηθούν μόνο από ατύχημα έδωσε και ο γενικός γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου Τάκης Μπαλτάκος σε χθεσινή του συνέντευξη (στον ρ/σ Βήμα). Είπε πολλά και διάφορα, παραλληλίζοντας την παρούσα κρίση με το 1821, προεξοφλώντας την σθεναρή αντίσταση του πρωθυπουργού απέναντι στην Τρόικα, περιγράφοντας το μνημόνιο ως μελανή σελίδα στην ελληνική ιστορία. Η ρητορική του παρέπεμπε σε εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα («θα αναγκάσουμε την Τρόικα να φύγει»), κάτι που σχολιάστηκε έντονα μεταξύ κυβερνητικών στελεχών και βουλευτών της συμπολίτευσης.

Η Ντόρα Μπακογιάννη δεν έκρυψε την ενόχλησή της μιλώντας στην «Πρώτη Γραμμή» του ΣΚΑΙ. Απευθυνόμενη στον Α. Σαμαρά είπε: «Καλό είναι να του επιβάλει λίγο σιωπή. Ένας γραμματέας υπουργικού συμβουλίου αποφεύγει να κάνει πολιτικές δηλώσεις. Προτιμώ να ακούω τον πρωθυπουργό που έχει την ευθύνη των όσων λέει να μιλάει που έχει την ευθύνη τον λόγων του παρά να ακούω τον κ. Μπαλτάκο». Ενόχληση εξέφρασε στον ίδιο τηλεοπτικό σταθμό και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Κ. Τριαντάφυλλος, ενώ πηγές της Χαριλάου Τρικούπη εκπέμπουν από χθες σαφή δυσφορία κάθε φορά που τους γίνεται ερώτηση σχετικά με την παρέμβαση Μπαλτάκου.


Ο πρωθυπουργός επιστρέφει - από άποψη εντυπώσεων - στο αντιμνημονιακό παρελθόν του αφού για 16 μήνες εφαρμόζει, με λάθη και παραλείψεις, το μνημόνιο. Αυτή τη στιγμή η επικοινωνία καλύπτει πλήρως την πολιτική και την οικονομία και δεν είναι καθαρό αν και πότε θα γίνουν και πάλι διακριτά τα όρια ανάμεσά τους. Επίσης, δεν είναι σαφές το βάθος της σύγκρουσης με την Τρόικα. Μέχρι πού θα φτάσει η κυβέρνηση αν η άλλη πλευρά δεν υποχωρήσει; Μέχρι τη ρήξη ή μέχρι ένα νέο μνημόνιο που θα λέγεται, ας πούμε, αναπτυξιακό σύμφωνο; Και το «ατύχημα» που μπορεί να φέρει εκλογές και για το οποίο μίλησε ο Τ. Μπαλτάκος είναι κάτι που φοβούνται ή που εύχονται στο Μέγαρο Μαξίμου;

Aγγελική Σπανού 

tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: