19.10.13

"Πουλάει τρέλα" τώρα το ΔΝΤ...

"Μπλέξαν τις γραμμές τους" στην τρόικα για την Ελλάδα: Με το Βερολίνο -προς το παρόν- "ακέφαλο", Κομισιόν, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δείχνουν εμφανώς πια πως δεν έχουν...
κοινή γραμμή, υπαναχωρούν και μοιάζουν να μην μπορούν να διαχειριστούν την στάση της Αθήνας που αρνείται αυτή τη φορά να υιοθετήσει πιθανό νέο "πακέτο μέτρων".


Πηγές του ΔΝΤ, διαψεύδουν τώρα πως η Ουάσιγκτον είναι εκείνη που πιέζει την Ελλάδα για την ανάγκη λήψης νέων μέτρων μέσα στην επόμενη χρονιά. Όπως λένε αξιωματούχοι του Ταμείου, "το ΔΝΤ δεν ασκεί πιέσεις στην ελληνική κυβέρνηση να λάβει νέα μέτρα, προκειμένου να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό το 2014".

Συγκεκριμένα, οι αξιωματούχοι του ΔΝΤ φέρεται να υποστηρίζουν πως "δεν γίνεται ο Πολ Τόμσεν να πιέζει την Ελλάδα για νέα οριζόντια μέτρα, τη στιγμή που η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ διαψεύδει δημοσίως κάτι τέτοιο".

Παράλληλα, τα ίδια στελέχη υπογραμμίζουν πως… "κουμάντο" στην τρόικα κάνει ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Ματίας Μορς κάτι που, όπως σημειώνουν, "ξεχνούν οι Έλληνες".

Την «σπίθα» πάντως που άναψε την «φωτιά» όλης αυτής της φιλολογίας γύρω από πιθανή λήψη νέων μέτρων, την είχε προκαλέσει έκθεση του ΔΝΤ που μιλούσε για ανάγκη λήψης μέτρων 6,7 δισ. ευρώ έως το 2016.

Η «φωτιά» όμως «φούντωσε» όταν ο Γιοργκ Άσμουνσεν ο ισχυρός άντρας της ΕΚΤ ανακάλυπτε σε δηλώσεις του μεγαλύτερο κατά σχεδόν 2 δισ. χρηματοδοτικό κενό από ότι αρχικά είχε υπολογιστεί και πήρε διαστάσεις «πυρκαγιάς» όταν ο Όλι Ρεν «έπαιρνε πίσω» τις περιβόητες δηλώσεις του για «χαλάρωση των μέτρων στην Ελλάδα».

«Κόκκινη γραμμή» στη λήψη νέων μέτρων βάζει η ελληνική πλευρά: «Η Κυβέρνηση δεν μπορεί να δεχθεί απόψεις που δείχνουν να υποτιμούν και τις προσπάθειες του Ελληνικού Λαού, αλλά κυρίως και τη βελτίωση όλων των δεικτών που έχουμε στην Ελληνική Οικονομία. Επενδύσεις, ξένο ενδιαφέρον, spreads», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών κ. Ιωάννης Στουρνάρας, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, απαντώντας σε ερώτηση για το αν υπάρχει αδιέξοδο με την τρόικα. Πρόσθεσε δε ότι «η διαπραγμάτευση είναι μεν δύσκολη, αλλά συνεχίζεται κανονικά. Και η δουλειά μας συνεχίζεται κανονικά».

Και οι δανειστές όμως –παρά το απολογητικό ύφος του ΔΝΤ που δηλώνει πως δεν …πιέζει αυτό την Αθήνα- τηρούν άκαμπτη στάση. Κάτι που φανερώθηκε τόσο από μια τηλεδιάσκεψη που.. τελικά δεν… έγινε για τις αμυντικές βιομηχανίες.

Τα σχέδια για την αναδιάρθρωσή τους έπρεπε να οριστικοποιηθούν έως το τέλος Αυγούστου και καθώς δεν γίνονται αποδεκτά (με την τρόικα να ζητά «λουκέτα») το θέμα «σέρνεται» από εβδομάδα σε εβδομάδα. Είναι η δεύτερη φορά που η τηλεδιάσκεψη παίρνει αναβολή.

Τελικά, αυτό που έγινε, ήταν μία ακόμη συνάντηση της αρμόδιας για τα ΕΑΣ Αναπληρώτριας υπουργού Εθνικής Άμυνας με τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα και τα επιτελεία των δύο πλευρών. Ακολούθησαν τεχνικές συναντήσεις για την ΕΛΒΟ.

Όσο για την τηλεδιάσκεψη, όπως ειπώθηκε από υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Άμυνας, αυτή ίσως γίνει την άλλη εβδομάδα… Και όσο καθυστερεί, αργεί και η συμφωνία για το βασικότερο και πιο δύσκολο –ίσως– από τα τέσσερα προαπαιτούμενα. Τα υπόλοιπα τρία είναι η διαθεσιμότητα, ο κώδικας δικηγόρων και τα χρέη δημοσίου προς ΕΥΔΑΠ- ΕΥΑΘ.

Όταν «κλειδώσουν» και τα τέσσερα μέτρα, θα φέρουν την «υποδόση» του 1 δισ. ευρώ. Το ποσό έχει αποφασιστεί από την αναθεώρηση του μνημονίου του Ιουλίου και θεωρητικά θα έπρεπε να εγκριθεί στο πρώτο EWG του Οκτωβρίου…
matrix24.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: