3.10.13

Αιφνιδιασμός, ερωτηματικά και …ανακούφιση...

Εκνευρισμός και αλληλοκαρφώματα στην κυβέρνηση μετά το επικοινωνιακό φιάσκο με τις μη προφυλακίσεις των χρυσαυγιτών βουλευτών...

Βαρύ ήταν το κλίμα στο εσωτερικό της κυβέρνησης, εχθές, καθώς δεν είναι λίγοι όσοι επικρίνουν την τακτική που ...
κράτησε το Μέγαρο Μαξίμου έναντι της δικαστικής διερεύνησης της Χρυσής Αυγής.

Η χθεσινή μη προφυλάκιση των Ηλ. Κασιδιάρη, Ηλ. Παναγιώταρου και Ν. Μίχου, προκάλεσε εκνευρισμό στο κυβερνητικό επιτελείο που το τελευταίο διάστημα είχε σχεδόν ταυτίσει τις συλλήψεις του περασμένου Σαββάτου με… καταδικαστικές αποφάσεις.

Προφανώς, η πρωινή απόφαση για τον αρχηγό της Οργάνωσης Νίκο Μιχαλολιάκο αλλάζει πάλι το κλίμα και διασκεδάζει τις τελικές εντυπώσεις.

Όμως, η εικόνα των τριών βουλευτών να φεύγουν από τα δικαστήρια προκαλώντας, υβρίζοντας και κτυπώντας δημοσιογράφους και τεχνικούς ήταν ισχυρό πλήγμα για την κυβέρνηση, τα στελέχη της οποίας – κάποια τουλάχιστον – προεξοφλούσαν το τέλος της Οργάνωσης.

Στην ίδια γραμμή κινήθηκε, τις δύο προηγούμενες ημέρες, και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός ο οποίος απευθυνόμενος τόσο στο αμερικανοεβραϊκό λόμπυ όσο και στο Peterson Institute έκανε λόγο για συντριβή του νεοναζιστικού κόμματος και για την ηγεσία της που βρίσκεται, αυτή τη στιγμή, στη φυλακή.

Εχθές το βράδυ, στον απόηχο των εξελίξεων, ο κ. Σαμαράς αναγκάστηκε να προβεί σε μία δήλωση προκειμένου να διασώσει ό,τι είχε πετύχει το τελευταίο διάστημα η κυβέρνηση, δηλαδή την εικόνα της δικαστικής και ποινικής δίωξης της Χρυσής Αυγής και, παράλληλα, να αποσυνδέσει την κυβέρνηση από τις δικαστικές αποφάσεις. «Στην Ελλάδα οι ακραίοι της Χρυσής Αυγής είναι πλέον υπόλογοι και υπόδικοι και κάποιοι είναι ήδη προφυλακισμένοι. Κάτι τέτοιο δεν είχε γίνει ποτέ ως τώρα και η εικόνα σήμερα δεν έχει καμιά σχέση με αυτή πριν από δύο εβδομάδες» ανέφερε ο Πρωθυπουργός και προσέθεσε πως «όσοι υπονομεύουν τη Δημοκρατία αντιμετωπίζουν τις συνέπειες και όσοι παραβιάζουν το νόμο, αντιμετωπίζουν τη Δικαιοσύνη. Όλα γίνονται με βάση το νόμο και η Δικαιοσύνη έχει την πρωτοβουλία. Αυτό σημαίνει δημοκρατική νομιμότητα και αυτό σημαίνει δημοκρατική ομαλότητα».
Ο κ. Σαμαράς που δοκίμασε μεγάλη έκπληξη όταν, ξημερώματα ΗΠΑ, πληροφορήθηκε τις εξελίξεις από την Αθήνα, δεν έκρυψε την οργή του. Ωστόσο, στενοί του συνεργάτες διαβεβαιώνουν ότι ουδέποτε ετέθη ζήτημα αποπομπής του Ν. Δένδια και, κυρίως, του Χ. Αθανασίου ο οποίος δέχθηκε και την ισχυρότερη δόση κριτικής. Άλλωστε, ενδεχόμενες παραιτήσεις θα μετέτρεπαν τον μέχρι πρότινος κυβερνητικό θρίαμβο επί της Χρ. Αυγής στην… τέλεια κυβερνητική κρίση με άγνωστες συνέπειες.

Τόσο πάντως στο εσωτερικό του Μαξίμου όσο και στα κυβερνητικά γραφεία και τη Βουλή το κλίμα είναι βαρύ καθώς δεν είναι λίγοι όσοι ισχυρίζονται ότι, ανεξάρτητα από τη δικαστική εξέλιξη που θα υπάρξει σε βάθος χρόνου, η κυβέρνηση δέχθηκε ισχυρό πλήμα σε επίπεδο συμβολισμού. Και η πολιτική είναι κυρίως οι συμβολισμοί, σημείωνε έμπειρο κυβερνητικό στέλεχος εκτιμώντας ότι το Μαξίμου θα πρέπει να είχε λάβει διαβεβαιώσεις πριν δώσει το πράσινο φως όχι τόσο για την επιχείρηση σύλληψης (σ.σ. εντολέας της οποίας είναι η δικαιοσύνη) αλλά για το επικοινωνιακό στήσιμο αυτής της επιχείρησης, δηλαδή τις ομαδικές συλλήψεις και την εμφάνιση των 6 πολιτικών στελεχών της Χ.Α. με χειροπέδες σε πανελλήνια τηλεοπτική μετάδοση.

Στην αντίπερα όχθη, βέβαια, η μη προφυλάκιση των τριών δεν συνιστά… αθώωσή τους, όπως τεχνηέντως επιχειρεί να ισχυριστεί η Χρ. Αυγή ενώ για πρώτη φορά υπάρχει εν ενεργεία βουλευτής έγκλειστος και κατηγορούμενος για κακούργημα.

Το κλίμα αναμένεται να μεταστραφεί, από τη σημερινή απόφαση για την προφυλάκιση του Νίκου Μιχαλολιάκου...
matrix24.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: